Uszkodzona manetka kierunkowskazu.

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
RodrigoELC
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: RodrigoELC » wt gru 24, 2013 23:31

Witam!

To pierwszy mój post, dlatego proszę o wyrozymiałość :smirk:
Niedawno stałem się posiadaczem golfa IV 1.9 tdi 110hp wszystko było dobrze, aż któregoś dnia zaczęło cykać coś w desce ( zaraz za guzikiem awaryjnych) podpytałem się znajomego ( który niby dysponuje jakąś wiedzą) i stwierdził, że winna jest manetka kierunku i żebym wpsiknął tam (w miejscu gdzie manetka łączy sie z kolumną kierowniczą) WD40 i rozruszał i przejdzie... Niestety posłuchałem... teraz kierunek po włączeniu zapłonu ciągle cyka, unosi się też lekki dymek, który pachnie tym WD40.
Co ja mam teraz zrobić ( są święta a nie dam rady jeździć z ciągle włączonym migaczem w prawo) ... sklepy pozamykane... a ja potrzebuję auto... da rade to jakoś wyczyścić? Nie mam też klucza do zdjęcia kierownicy bo próbowałem to rozebrać. Proszę o nie śmianie się (chodź wiem że to śmieszne) i jakieś sugestie :)

Z góry dzięki ;)

Shmatan
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Shmatan » śr gru 25, 2013 00:01

Dokupić/pożyczyć klucz, przeczyścić manetkę ale zwykle ciężko ją naprawić więc lepiej szukać używki.

Awatar użytkownika
RodrigoELC
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: RodrigoELC » śr gru 25, 2013 10:17

Czy ktoś z okolic Łowicza jest w stanie pożyczyć taki klucz ? ;) odwdzięczę się ;)

Awatar użytkownika
RodrigoELC
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: RodrigoELC » śr gru 25, 2013 16:23

Gdyby ktoś kiedyś chciał zrobić coś podobnego przestrzegam! NIGDY NIE UŻYWAJCIE do czyszczenia manetki WD-40 (ludzie niby to polecają) jeśli już to zrobiliście i coś się zacieło, wystarczy wielokrotnie ruszać kierunkiem góra dół na włączonym silniku i dogrzewać to suszarką po pewnym czasie ustanie. Za cykanie odpowiadał przekaźnik wbudowany w przycisk świateł awaryjnych :) po wymianie wszystko już Ok ;) pozdrawiam ;) :bigok:

Awatar użytkownika
ciachotdi
diesel m@ster
diesel m@ster
Auto: Seat mii

Post autor: ciachotdi » czw gru 26, 2013 12:40

RodrigoELC pisze:NIGDY NIE UŻYWAJCIE do czyszczenia manetki WD-40 (ludzie niby to polecają)
trza było użyć wd z umiarem :bigok:

Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest
tylu idiotów

kovisoy
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: kovisoy » pt gru 27, 2013 10:24

żadne WD - tylko ,,kontakt ,, do styków w aerozolu , tez to miałem i od spryskania kontaktem minął rok i jest ok

Awatar użytkownika
RodrigoELC
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: RodrigoELC » pt sty 10, 2014 20:55

Problem jednak nie rozwiązał się od przełącznika, po kilku dniach znów zaczeło cykać... Zapsikałem kontaktem S pomogło na chwilkę. Wymieniłem manetkę na nową za 70zł ;) i teraz jest wszystko spoko ;) kolega mi powiedział że manetka po prostu sie skończyła i juz ;) dodaję to info moze sie komuś przyda ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”