Uszkodzona manetka kierunkowskazu.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- RodrigoELC
- Nowicjusz
Witam!
To pierwszy mój post, dlatego proszę o wyrozymiałość
Niedawno stałem się posiadaczem golfa IV 1.9 tdi 110hp wszystko było dobrze, aż któregoś dnia zaczęło cykać coś w desce ( zaraz za guzikiem awaryjnych) podpytałem się znajomego ( który niby dysponuje jakąś wiedzą) i stwierdził, że winna jest manetka kierunku i żebym wpsiknął tam (w miejscu gdzie manetka łączy sie z kolumną kierowniczą) WD40 i rozruszał i przejdzie... Niestety posłuchałem... teraz kierunek po włączeniu zapłonu ciągle cyka, unosi się też lekki dymek, który pachnie tym WD40.
Co ja mam teraz zrobić ( są święta a nie dam rady jeździć z ciągle włączonym migaczem w prawo) ... sklepy pozamykane... a ja potrzebuję auto... da rade to jakoś wyczyścić? Nie mam też klucza do zdjęcia kierownicy bo próbowałem to rozebrać. Proszę o nie śmianie się (chodź wiem że to śmieszne) i jakieś sugestie
Z góry dzięki
To pierwszy mój post, dlatego proszę o wyrozymiałość
Niedawno stałem się posiadaczem golfa IV 1.9 tdi 110hp wszystko było dobrze, aż któregoś dnia zaczęło cykać coś w desce ( zaraz za guzikiem awaryjnych) podpytałem się znajomego ( który niby dysponuje jakąś wiedzą) i stwierdził, że winna jest manetka kierunku i żebym wpsiknął tam (w miejscu gdzie manetka łączy sie z kolumną kierowniczą) WD40 i rozruszał i przejdzie... Niestety posłuchałem... teraz kierunek po włączeniu zapłonu ciągle cyka, unosi się też lekki dymek, który pachnie tym WD40.
Co ja mam teraz zrobić ( są święta a nie dam rady jeździć z ciągle włączonym migaczem w prawo) ... sklepy pozamykane... a ja potrzebuję auto... da rade to jakoś wyczyścić? Nie mam też klucza do zdjęcia kierownicy bo próbowałem to rozebrać. Proszę o nie śmianie się (chodź wiem że to śmieszne) i jakieś sugestie
Z góry dzięki
Dokupić/pożyczyć klucz, przeczyścić manetkę ale zwykle ciężko ją naprawić więc lepiej szukać używki.
- RodrigoELC
- Nowicjusz
Czy ktoś z okolic Łowicza jest w stanie pożyczyć taki klucz ? odwdzięczę się
- RodrigoELC
- Nowicjusz
Gdyby ktoś kiedyś chciał zrobić coś podobnego przestrzegam! NIGDY NIE UŻYWAJCIE do czyszczenia manetki WD-40 (ludzie niby to polecają) jeśli już to zrobiliście i coś się zacieło, wystarczy wielokrotnie ruszać kierunkiem góra dół na włączonym silniku i dogrzewać to suszarką po pewnym czasie ustanie. Za cykanie odpowiadał przekaźnik wbudowany w przycisk świateł awaryjnych po wymianie wszystko już Ok pozdrawiam
- ciachotdi
- diesel m@ster
- Auto: Seat mii
trza było użyć wd z umiaremRodrigoELC pisze:NIGDY NIE UŻYWAJCIE do czyszczenia manetki WD-40 (ludzie niby to polecają)
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest
tylu idiotów
tylu idiotów
żadne WD - tylko ,,kontakt ,, do styków w aerozolu , tez to miałem i od spryskania kontaktem minął rok i jest ok
- RodrigoELC
- Nowicjusz
Problem jednak nie rozwiązał się od przełącznika, po kilku dniach znów zaczeło cykać... Zapsikałem kontaktem S pomogło na chwilkę. Wymieniłem manetkę na nową za 70zł i teraz jest wszystko spoko kolega mi powiedział że manetka po prostu sie skończyła i juz dodaję to info moze sie komuś przyda