Z 1.3 na G60 syncro co potrzeba?
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Witam, chciałbym zmienić silnik w moim golfie z 1.3 na G60 syncro. Pomożecie, co mi będzie potrzebne, jak dużo spawania?
napewno silnik ,skrzynia elektronika kable komputer ,osprzet do silnika i wszystko inne co potrzebne
sprzedam : wyczyszczony nastawnik HDK 216 do afn/asv 1z/ahu . stan jak nowy. posiadam wszystkie inne czesci do golf IV sdi ,tdi VP i PD
Ale mam na myśli kwestie spawania, czy podejda mocowania silnika, czy tylko trzeba przekrecic łapy
- Knutek
- Ma gadane
- Kontakt:
Pytanie tylko czy napęd się pomieści, bo z tego co pamiętam, to syncro miał inny tunel i ogólnie podłogę całą. I grodź silnika.
-
- V.I.P.
- Kontakt:
Ziom co ty chcesz zrobic. Chcesz z oski zrobic auto 4x4 czy chcesz wszczepic silnik g60 do swojej budy? Czy moze chcesz jedno i drugie na raz robic ? Bo z postu w temacie to nie wynika.
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
no to by zaspokoić pragnienia trzeba całe syncro i g60 i po temacie
Wszystkie syncro które napotykałem są styrane i zeby to miało prawo jeździć a nie wiecej stac to z 5-8k PLN trzeba do nich dołożyć. Mowie o autach standardowych a nie od "fana marki" czy innych takich bo taki co ma zadbane nie odda tanio, jak nie sprzeda w PL bo chce za duzo to sprzeda bez problemu w DE i tam powiedzą ze tanio.
Pozatym nawet dla samej oski i g60 - buda jest inna niz 1.3, lekko mocniejsza ale mocniejsza
Wszystkie syncro które napotykałem są styrane i zeby to miało prawo jeździć a nie wiecej stac to z 5-8k PLN trzeba do nich dołożyć. Mowie o autach standardowych a nie od "fana marki" czy innych takich bo taki co ma zadbane nie odda tanio, jak nie sprzeda w PL bo chce za duzo to sprzeda bez problemu w DE i tam powiedzą ze tanio.
Pozatym nawet dla samej oski i g60 - buda jest inna niz 1.3, lekko mocniejsza ale mocniejsza
mk2 gti 2.0 16Vsc 4Motion viewtopic.php?f=160&t=252428" onclick="window.open(this.href);return false;
Just like It https://www.facebook.com/VW-Golf-Mk2-GT ... 101982262/" onclick="window.open(this.href);return false;
Just like It https://www.facebook.com/VW-Golf-Mk2-GT ... 101982262/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- V.I.P.
- Kontakt:
Temat zupelnie bez sensu jak dla mnie. Rzeźba w gównie i tyle. Zeby przerobic oske na syncro trzeba:
1. Wyciac podloge tylna i caly tunel srodkowy
2. Wspawac tylna podloge z syncro (trzeba ją najpierw miec) i tunel srodkowy z golfa g60 lub golfa syncro (oba mialy wysokie tunele)
3. Przewalić bak z syncro (też trzeba go miec) do szczepana razem z kompletem mocowań i przewodow.
4. Uspawać mocowania podpór wału o ile nie bylo ich w tunelu
5. Wymienic cala belke razem z wahaczami i ukladem hamulcowym (musi być abs w syncro bo inaczej na sliskim moze zerwac wiskoze przy blokadzie samych kol tylnych)
Czyli przy braku umiejętności, zaplecza i drugiego golfa syncro "na części" robota na jakies 7 tysięcy w warsztacie do ktorego to sie odda (o ile w ogole znajdzie sie jakis ktory sie tego podejmie).
Gdzie sens gdzie logika ? Lepiej szukać calego golfa syncro i szukac do niego silnika g60 razem ze skrzynią z passata. Wyjdzie taniej i przy okazji nie bedzie sie jezdzic "spawańcem"
1. Wyciac podloge tylna i caly tunel srodkowy
2. Wspawac tylna podloge z syncro (trzeba ją najpierw miec) i tunel srodkowy z golfa g60 lub golfa syncro (oba mialy wysokie tunele)
3. Przewalić bak z syncro (też trzeba go miec) do szczepana razem z kompletem mocowań i przewodow.
4. Uspawać mocowania podpór wału o ile nie bylo ich w tunelu
5. Wymienic cala belke razem z wahaczami i ukladem hamulcowym (musi być abs w syncro bo inaczej na sliskim moze zerwac wiskoze przy blokadzie samych kol tylnych)
Czyli przy braku umiejętności, zaplecza i drugiego golfa syncro "na części" robota na jakies 7 tysięcy w warsztacie do ktorego to sie odda (o ile w ogole znajdzie sie jakis ktory sie tego podejmie).
Gdzie sens gdzie logika ? Lepiej szukać calego golfa syncro i szukac do niego silnika g60 razem ze skrzynią z passata. Wyjdzie taniej i przy okazji nie bedzie sie jezdzic "spawańcem"
Pozdrawiam
Bugalon
Bugalon
Nie koniecznie, viewtopic.php?f=160&t=242360&hilit=apsik&start=28" onclick="window.open(this.href);return false;bugalon pisze:1. Wyciac podloge tylna i caly tunel srodkowy
ale drugi na części na pewno powinien być.
Poza tym
nie koniecznie, ja nie mam ABSu, a żeby zapobiec blokowaniu tylnych kół jest korektor siły hamowania.bugalon pisze:(musi być abs w syncro bo inaczej na sliskim moze zerwac wiskoze przy blokadzie samych kol tylnych)
A już najlepiej poszukać całego golfa i całego passatabugalon pisze:Lepiej szukać calego golfa syncro i szukac do niego silnika g60 razem ze skrzynią z passata.
Cały mój kraj >> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=519472" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- V.I.P.
- Kontakt:
1. Spytaj apsika co z bakiem w tak cietej podlodze bagaznika i jak wyglada ulozenie wydechu jak w tunel ledwo wal wchodzi. Do auta na tor to moze i to dobre rozwiazanie z bakiem 20-30-litrowym ale do codziennej eksploatacji to lipa jest.
2. W kazdym golfie syncro od roku juz 87 jest i korektor i abs, tylko pierwsze z 86 roku wersje wychodzily bez absu, zrywaly napędy i abs zostal w kolejnych latach (od 87) wprowadzony jako standard. Sam korektor albo nie hamuje dobrze tylem, albo blokuje kola - w fabryce o tym wiedzieli
3. Sam urwalem w ten sposob wiskoze przy niesprawnym absie (auto bylo traktowane bardziej agresywnie niz tylko na dojazdy do pracy) wiec naprawde wiem co mowie
2. W kazdym golfie syncro od roku juz 87 jest i korektor i abs, tylko pierwsze z 86 roku wersje wychodzily bez absu, zrywaly napędy i abs zostal w kolejnych latach (od 87) wprowadzony jako standard. Sam korektor albo nie hamuje dobrze tylem, albo blokuje kola - w fabryce o tym wiedzieli
3. Sam urwalem w ten sposob wiskoze przy niesprawnym absie (auto bylo traktowane bardziej agresywnie niz tylko na dojazdy do pracy) wiec naprawde wiem co mowie
Pozdrawiam
Bugalon
Bugalon
Fakt ze zbiornikiem trzeba kombinować. A możesz powiedzieć konkretnie co się stało z visco? obudowa pękła czy jak?bugalon pisze:1. Spytaj apsika co z bakiem w tak cietej podlodze bagaznika i jak wyglada ulozenie wydechu jak w tunel ledwo wal wchodzi. Do auta na tor to moze i to dobre rozwiazanie z bakiem 20-30-litrowym ale do codziennej eksploatacji to lipa jest.
Cały mój kraj >> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=519472" onclick="window.open(this.href);return false;