Odma 2.0 AQY
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Odma 2.0 AQY
Witam, o odmie w silnikach 1.6 i 1.4 jest mnóstwo informacji, a o 2.0 nie umiałem znaleźć.
Zauważyłem dzisiaj, że pod korkiem wlewu oleju jest sporo "masła", i tu moje pytanie, czy wyczyszczenie odmy poprawi odparowywanie wody z układu?
Dużo jest z tym zabawy?
Na razie wykluczam uszczelkę głowicy bo oleju nie przybywa i stan płynu też się nie zmienia.
Czy może być za to odpowiedzialny olej np złej jakości ? Auto mam od około miesiąca, jak kupiłem wszystko było czyste, nawet przy wymianie oleju nie było żadnego nalotu. W warsztacie wlali półsyntetyk z castrola i zrobiłem na tym około 700 km i pojawiła się ta maź.
Zauważyłem dzisiaj, że pod korkiem wlewu oleju jest sporo "masła", i tu moje pytanie, czy wyczyszczenie odmy poprawi odparowywanie wody z układu?
Dużo jest z tym zabawy?
Na razie wykluczam uszczelkę głowicy bo oleju nie przybywa i stan płynu też się nie zmienia.
Czy może być za to odpowiedzialny olej np złej jakości ? Auto mam od około miesiąca, jak kupiłem wszystko było czyste, nawet przy wymianie oleju nie było żadnego nalotu. W warsztacie wlali półsyntetyk z castrola i zrobiłem na tym około 700 km i pojawiła się ta maź.
Ostatnio zmieniony ndz gru 08, 2013 14:39 przez pawelxy, łącznie zmieniany 1 raz.
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Odma 2.0 AQY
Masz LPG ? Często robisz długie trasy ? Czy raczej jazda po mieście na krótkich odcinkach ?
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
Re: Odma 2.0 AQY
No niestety ale odma w 2.0aqy w okresie jesienno zimowym WYMAGA regularnego czyszczenia.Jeżdżąc na krótkich trasach masełko na korku to normalne zjawisko.Na forum Beetle jest opisane krok po kroku jak samemu wyczyścić.Warsztaty w mojej okolicy za taka usługę liczą od ok.30PLN.Zważywszy że koszt zakupu środka do czyszczenia to koszt 15PLN można(jeżeli posiada sie możliwość) zrobić to samemu.Pozdrawiam.
- kamillionaire
- Forum Master
- Kontakt:
Odma 2.0 AQY
Jeśli mogę to powiem że to jest właśnie to małe odcinki i jest budyń pod korkiem..Też tak miałem i w jednym warsztacie super pan mówił mi panie motor do remontu i już złote liczył a to było normalne odma.Mam tylko pytanie jak odkręcisz korek na odpalonym to mocno ci tam dmucha bo mi aż olej wypluwało do góry.
Sprzedam Skrzynie 1,6 16v z 98r przebieg 210tys.
MK1 Ea--->http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=472132
MK1 Ea--->http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=86&t=472132
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Odma 2.0 AQY
kamillionaire, dmuchać i minimalnie pluć zawsze będzie, pytanie tylko ile tego oleju wypluwał ?
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
Odma 2.0 AQY
u mnie ciśnienie pod korkiem jest nieduże,lekko sobie dmucha. od czyszczenia zrobiłem już z 1000 km i jest tego o wiele mniej, co mnie trochę uspokoilo