Sporadycznie zdarzało mi się przy uruchamianiu zimnego silnika usłyszeć strasznie nie przyjemny dźwięk. Wygląda to prawie tak samo jak na tym filmiku. Zdarza się to nieraz do tej pory.
[youtube][/youtube]
Później przy przebiegu ok. 130.000 wyskoczyła kontrolka chack engine i po wizycie u mechanika padło na rozrząd. Okazało się że łańcuszek wyciągnął się o 1,5cm. Przez jakiś czas było ok ale znów od dłuższego czasu silnik nie dział dobrze. Tak jak wcześniej gdy gaz dodaje łagodnie i powoli silnik nie przerywa jest ok. Ale gdy położyłbym pedał gazu do deski od razu się dławi i przerywa. Kiedyś postanowiłem go wkręcić na trochę wyższe obroty myślałem że może coś pomoże bo mimo wszystko jeżdżę raczej spokojnie i może go zamuliłem. Gdy przekroczyłem 4.000 obrotów zaczęła mrugać kontrolka chack engine ale po jakimś czasie przestała.
Jakiś tydzień temu jadąc sobie z prędkością 90km/h zaświeciła się kontrolka EPC i wyświetlił komunikat "Motorstorung Werkstatt!". Odczułem delikatny spadek mocy. Nie jakiś tragiczny, autem da się jechać no ale nie jest ok. Wczoraj do tego zestawu doszła kontrolka chack engine i auto zaczęło ciężko odpalać. Trzeba je długo kręcić aby uruchomić silnik. poniżej przedstawiam filmik jak to wygląda tylko bez kontrolki chack engine (teraz się świecą obie cały czas)
[youtube][/youtube]

Proszę o jakieś porady pomoc. Ewentualnie jeśli macie jakieś namiary na dobrych mechaników znających temat silników TSI. Z góry dziękuje za pomoc.