Dziwny dzwięk podczas przyśpieszania
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Sprzęgiełko jednokierunkowe alternatora można sprawdzić skręcając koła na max w jedną lub drugą stronę... i wtedy może się nasilić buczenie to wiadomo że sprzęgiełko albo napiąć napinacz zwalić pasek i sprawdzić jak pracuje ta rolka sprzęgiełka w obie strony
Witam,panowie mam taki problem-Pare dni temu zawiesiła sie turbina (VW Jetta 1.9) a wiec pojechałem do mechanika zeby ją przeczyścił,gdy zaczął rozbierac stwierdził wyciek na zimeringu skrzyni biegów, a miałem do wymiany tez dwumas i sprzegło a wiec stwierdziłem ze zrobie wszystko jak jest już rozebrane czyli zmienił zimering,dwumas zamienił na koło zamachowe Valeo i komplet spprzegło wyczyścił turbine i wszystko złożył. Odebrałem samochód, a garaż mam 2 metry od warsztatu i nawet zabardzo sie nie przejechałem.Wyciągnąłem dziś auto i zacząłem jezdzić,zaczynają sie problemy zaczne moze od skrzyni,strasznie ciężko wchodzą biegi,aż sie boje czasem że mi bieg wybije.Następnie przy 2000 obr. dosłownie przez chwilke słychac metaliczny dzwięk,turbina ponoć miała wytrzymac jeszcze troche i zanim oddałem do czyszczenia to tego nie było.Nie wiem czy to turbina daje ten metaliczny dzwiek czy coś innego,moze to być np. zle ustawione sprzegło abo coś?? co o tym sadzicie z góry dzięki za odpowiedz.
Straszne to jest chyba jakiś zapomniany temat czekam i czekam i nikt nie odpowie?? Pytanie kolejne czy jest możliwe żeby turbina otwierała sie cała przy 2000 a nie powoli przy 2500??