[TDI PD] VW Bora 1.9TDI 85kw raz pali, raz nie.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- specWROC
- (()())G.O.L.F.(()())
- Kontakt:
[TDI PD] bora 1.9TDI 85kw raz pali raz nie
Żadnych błędów czujnik temperatury sprawny, jutro jedynie profilaktycznie tylko dla wykluczenia vacum zostanie podmieniona, ale na bank nie jest jej usterka bo kedy nie pali możnaby nim kręcić godzinę i nie wyraża chęci odpalenia, cofam kluczyk, ponownie przekręcam i odpala masssssakra
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
specWROC, zamiast jeździć po mechanikach,jedź do dobrego elektromechanika i niech posprawdza dokładnie kabel po kablu.
Na początek sprawdziłbym,czy na pompkach za każdym razem pojawia się napięcie.
Na początek sprawdziłbym,czy na pompkach za każdym razem pojawia się napięcie.
- specWROC
- (()())G.O.L.F.(()())
- Kontakt:
Byłem u 4 mechaników i także u elektromechanika. W serwisteż byłemkable . Dwóch sprawdzało
-
- Nowicjusz
Może to komputer padł, niewiem jak by to zrobić żeby go odpalić, pewnie trzeba by było wyłączyć immo albo zakodować.
Ja bym poszedł w tą stronę. Podmiana komputera.
Znajomy miał kiedyś podobny przypadek w a4 b6 2.5 tdi, tylko że problem dotyczył automatu.
Z niewiadomych przyczyn skrzynia przełączała sie w tryb awaryjny, raz można było przejechać pół polski i nic(oczywiście nie gasząc samochodu), a za innym razem od razu po odpaleniu tryb awaryjny i jazdy nie ma. Auto jeździło na lawecie od mechanika do mechanika 3-4 miesiące, Wszystkie możliwe czujniki wymienione, wiązka sprawdzana, kupa kasy włożona w części i cały czas to samo, no i w ostateczności wymienili komputer, sterownik silnika jak zwał tak zwał. I eureka, wszystko hula, auto jeździ, skrzynia działa.
Niewiem czy w tym przypadku jest taka możliwość żeby to też komputer powodował takie zachowanie, no ale jak już jest wydane 6000zł to jeszcze troche i kupił by drugą bore.
Ja bym poszedł w tą stronę.
Powodzenia
Ja bym poszedł w tą stronę. Podmiana komputera.
Znajomy miał kiedyś podobny przypadek w a4 b6 2.5 tdi, tylko że problem dotyczył automatu.
Z niewiadomych przyczyn skrzynia przełączała sie w tryb awaryjny, raz można było przejechać pół polski i nic(oczywiście nie gasząc samochodu), a za innym razem od razu po odpaleniu tryb awaryjny i jazdy nie ma. Auto jeździło na lawecie od mechanika do mechanika 3-4 miesiące, Wszystkie możliwe czujniki wymienione, wiązka sprawdzana, kupa kasy włożona w części i cały czas to samo, no i w ostateczności wymienili komputer, sterownik silnika jak zwał tak zwał. I eureka, wszystko hula, auto jeździ, skrzynia działa.
Niewiem czy w tym przypadku jest taka możliwość żeby to też komputer powodował takie zachowanie, no ale jak już jest wydane 6000zł to jeszcze troche i kupił by drugą bore.
Ja bym poszedł w tą stronę.
Powodzenia
- specWROC
- (()())G.O.L.F.(()())
- Kontakt:
USTERKA NADAL WYSTĘPUJE -----------AKTUALNY JEJ OPIS-----------
PODSUMOWUJĄC:
Usterka pojawiła się w któryś tam poniedziałek a w piątek odebrałem auto po:
-wymianie gumek (przyczyna wymiany-> rano 2-3 obroty więcej przy odpalaniu)
-wymianie sprzęgła
-wymianie oleju
-filtra paliwa, oleju, powietrza, przeciwpyłkowego
-(2mce wcześniej regeneracja rozrusznika)
Auto czasem ma taki problem niezależnie czy na ciepłym czy zimnym iż tylko kręci silnikiem cofam kluczyk ponownie kręcę i odpala, usterka potrafi się pojawić rano lub w trakcie dnia. Często jest tak że kręcę 2-3 razy cofam kluczyk i pali a czasem tak że kręcę nie odpala cofam kluczyk i pali odrazu.
auto trafiło do MECHANIKA 1:
-stało 3 dni
-VAG zero błędów
-podczas kręcenia kiedy nie pali zero błędów
-sprawdzenie przekaźników- podobno wszystkie ok
auto trafiło do MECHANIKA 2:
-stało 4 dni
-VAG zero błędów
-kompleksowe sprawdzenie wiązki elektrycznej
-sprawdzenie świec żarowych (nie wiem po co)
-diagnoza wymiana sterownika jak Pan sobie życzy za 5600zł zamawiamy nowy
auto trafiło do MECHANIKA 3:
-wymiana sterownika
auto trafiło do MECHANIKA 4:
-sprawdzenie wiązki elektrycznej
-pomiar prądów na wiązce pompowtrysków
-wymiana podejrzanej wtyczki na pompowtrysku
-wymiana pompowtrysku 4go bo podobno podczas rozruchu kiedy nie pali widoczny gdzieś w VAG status 008 maksymalne natężenie prądu,
oczywiście to nie był błąd tylko jakiś status w sekcji 018 czy 023 (nie znam się na tym)
auto trafiło do MECHANIKA ELEKTRONIKA 5:
- profesjonalne wgranie fabrycznego oprogramowania
- wyłączenie immo
auto z powrotem trafiło do MECHANIKA 4
-stało 2 dni
-kolejna wymiana gumek na pompowtryskach
-wymiana filtra paliwa
---------------
podczas odpalenia akurat za pierwszym razem zaczęła migać kontrolka świec żarowych, szybko do MECHANIKA 1 podpięcie pod komputer i błąd czujnika wałka rozrządu
-czujnik wałka rozrządu kupiony w serwisie
-czujnik wału kupiony w serwisie
auto zostało u MECHANIKA 1
-wymiana czujników
-profilaktycznie zamiana vacum na taką o mniejszym przebiegu
i właśnie wróciłem do domu i postanowiłem iż totalnie odpuszczam temat jak widzicie i jak pewnie się domyślacie kwota jaką zapłaciłem u każdego z powyższych mechaników daje niezłą sumę która jest 1/3 wartości samochodu, do weekendu postaram się wrzucić filmik z tej przewspaniałej usterki.
Proszę o niezamykanie tematu bo jeśli ktoś znajdzie rozwiązanie osobiście wysyłam mu kurierem wielką flachę!!!
PODSUMOWUJĄC:
Usterka pojawiła się w któryś tam poniedziałek a w piątek odebrałem auto po:
-wymianie gumek (przyczyna wymiany-> rano 2-3 obroty więcej przy odpalaniu)
-wymianie sprzęgła
-wymianie oleju
-filtra paliwa, oleju, powietrza, przeciwpyłkowego
-(2mce wcześniej regeneracja rozrusznika)
Auto czasem ma taki problem niezależnie czy na ciepłym czy zimnym iż tylko kręci silnikiem cofam kluczyk ponownie kręcę i odpala, usterka potrafi się pojawić rano lub w trakcie dnia. Często jest tak że kręcę 2-3 razy cofam kluczyk i pali a czasem tak że kręcę nie odpala cofam kluczyk i pali odrazu.
auto trafiło do MECHANIKA 1:
-stało 3 dni
-VAG zero błędów
-sprawdzenie przekaźników- podobno wszystkie ok
auto trafiło do MECHANIKA 2:
-stało 4 dni
-VAG zero błędów
-kompleksowe sprawdzenie wiązki elektrycznej
-sprawdzenie świec żarowych (nie wiem po co)
-diagnoza wymiana sterownika jak Pan sobie życzy za 5600zł zamawiamy nowy
auto trafiło do MECHANIKA 3:
-wymiana sterownika
auto trafiło do MECHANIKA 4:
-sprawdzenie wiązki elektrycznej
-pomiar prądów na wiązce pompowtrysków
-wymiana podejrzanej wtyczki na pompowtrysku
-wymiana pompowtrysku 4go bo podobno podczas rozruchu kiedy nie pali widoczny gdzieś w VAG status 008 maksymalne natężenie prądu,
oczywiście to nie był błąd tylko jakiś status w sekcji 018 czy 023 (nie znam się na tym)
auto trafiło do MECHANIKA ELEKTRONIKA 5:
- profesjonalne wgranie fabrycznego oprogramowania
- wyłączenie immo
auto z powrotem trafiło do MECHANIKA 4
-stało 2 dni
-kolejna wymiana gumek na pompowtryskach
-wymiana filtra paliwa
---------------
podczas odpalenia akurat za pierwszym razem zaczęła migać kontrolka świec żarowych, szybko do MECHANIKA 1 podpięcie pod komputer i błąd czujnika wałka rozrządu
-czujnik wałka rozrządu kupiony w serwisie
-czujnik wału kupiony w serwisie
auto zostało u MECHANIKA 1
-wymiana czujników
-profilaktycznie zamiana vacum na taką o mniejszym przebiegu
i właśnie wróciłem do domu i postanowiłem iż totalnie odpuszczam temat jak widzicie i jak pewnie się domyślacie kwota jaką zapłaciłem u każdego z powyższych mechaników daje niezłą sumę która jest 1/3 wartości samochodu, do weekendu postaram się wrzucić filmik z tej przewspaniałej usterki.
Proszę o niezamykanie tematu bo jeśli ktoś znajdzie rozwiązanie osobiście wysyłam mu kurierem wielką flachę!!!
Ostatnio zmieniony czw lis 28, 2013 21:29 przez specWROC, łącznie zmieniany 3 razy.
jezeli przekrecasz kluczykiem i nagle ci na dotyk odpala. Usterka jedynie w elektromechanice samochodu. Moze jakis przewod przerwany/przepalony/bezpiecznik/przekaznik. Mowilem Ci ze w przypadku 3 czy 4 osob ktore znalazlem bledu nie wywalalo a to byla jego wina.
Najlepiej wziasc kontrolke z masa i sam posprawdzac wszystko na spokojnie.
Najlepiej wziasc kontrolke z masa i sam posprawdzac wszystko na spokojnie.
- specWROC
- (()())G.O.L.F.(()())
- Kontakt:
najgorsze że na elektryce wogóle się nie znam nie wiem skąd wziąć coś do sprawdzania bezpieczników/przekaźników;))))) nawet nie wiem jak to się sprawdza;)
(ogólnie to zastanawiam się nad przesłaniem maila do TVN turbo z wszystkimi fakturami (także z serwisu) może wskażą kogoś kto na terenie Polski jest kumaty i ogarnie temat haha ale pomysł co?)
ps. wie ktoś gdzie znaleźć schemat przekaźników/ bezpieczników to mojego trupa?
(ogólnie to zastanawiam się nad przesłaniem maila do TVN turbo z wszystkimi fakturami (także z serwisu) może wskażą kogoś kto na terenie Polski jest kumaty i ogarnie temat haha ale pomysł co?)
ps. wie ktoś gdzie znaleźć schemat przekaźników/ bezpieczników to mojego trupa?
schemat bezpiecznikow masz na klapce od bezpiecznikow. Schemat przekaznikow google.
Moze komputer odcina mase? Jak chcesz odpalic... Nie nie mozliwe bo kreci rozrusznikiem. Cholera moim zdaniem to na 100 % banal. We wroclawiu nie ma zadnego super mechanika? Olej jaki lales? Filtr paliwa dobry? pompki sprawne. Z tego co teraz sie rozpisales to :
AUTO NIE ODPALALO W PONIEDZ. CZYLI PRZED WIZYTA U MECHANIKA?
Ha... A serwo sprawne? Dostaje podcisnienie silniczek? Bo jak serwo padnie to tylko mozesz krecic rozrusznikiem a pompki nie wezma paliwa za ch***. Kup kawalek przewodu , doczep do przewodu ktory idzie od filtra do silnika i obserwuj czy STOI PALIWO w miejscu czy idzie z powietrzem czy ciagnie a nie odpala.
Odpala z popychu normalnie ? TAk sie nie robi ale raz sprobowac nie zaszkodzi , zobaczyc jaka reakcja furki.
Bezpiecznik swiec dobry? PAMIETAJ BEZPIECZNIKI MOGA WYGLADAC DOBRZE ALE NIE ZAWSZE DZIALAJA. Opcja kostki w stacyjce... ale to tez... KRECI ROZRUSZNIK A NIE ODPALA ... bym sprawdzil przewody paliwowe... Powiem tak . Sam to zrobisz. Masz prostownik? PORZYCZ! Masz teraz weekend. Dorwij sie do baka ... Odkrecasz 3 srubki z dekielka i masz taka duza nakretke , odkrecasz , zdejmujesz 2 przewody i wtyczke. Wyjmujesz pompe paliwa i pod prostownik czy dziala. Jak chodzi po przekrecaniu kluczyka sprawdz czy dostaje prad zawsze ( we wtyczce, mase podepnij pod blache samochodu, przykrec na sucho srubke tam gdzie dekielek powinien byc i do niej przyczep. Kontrolka z masa kosztuje 15-25 zl a bedziesz ja mial w razie potrzeby w domq.
Mowie Ci sprawdz to bo u mnie nie pokazywalo zadnego bledu w vagu a mialem z tym problem. Moglem krecil i krecic , akurat u mnie odpalal po dlugim kreceniu ALE , ALE mechanicy byli zshokowani bo nie powinien odpalic , jednak to zalezy od stanu silnika , aku , rozr , pompowtrysk i serwo
Moze komputer odcina mase? Jak chcesz odpalic... Nie nie mozliwe bo kreci rozrusznikiem. Cholera moim zdaniem to na 100 % banal. We wroclawiu nie ma zadnego super mechanika? Olej jaki lales? Filtr paliwa dobry? pompki sprawne. Z tego co teraz sie rozpisales to :
AUTO NIE ODPALALO W PONIEDZ. CZYLI PRZED WIZYTA U MECHANIKA?
Ha... A serwo sprawne? Dostaje podcisnienie silniczek? Bo jak serwo padnie to tylko mozesz krecic rozrusznikiem a pompki nie wezma paliwa za ch***. Kup kawalek przewodu , doczep do przewodu ktory idzie od filtra do silnika i obserwuj czy STOI PALIWO w miejscu czy idzie z powietrzem czy ciagnie a nie odpala.
Odpala z popychu normalnie ? TAk sie nie robi ale raz sprobowac nie zaszkodzi , zobaczyc jaka reakcja furki.
Bezpiecznik swiec dobry? PAMIETAJ BEZPIECZNIKI MOGA WYGLADAC DOBRZE ALE NIE ZAWSZE DZIALAJA. Opcja kostki w stacyjce... ale to tez... KRECI ROZRUSZNIK A NIE ODPALA ... bym sprawdzil przewody paliwowe... Powiem tak . Sam to zrobisz. Masz prostownik? PORZYCZ! Masz teraz weekend. Dorwij sie do baka ... Odkrecasz 3 srubki z dekielka i masz taka duza nakretke , odkrecasz , zdejmujesz 2 przewody i wtyczke. Wyjmujesz pompe paliwa i pod prostownik czy dziala. Jak chodzi po przekrecaniu kluczyka sprawdz czy dostaje prad zawsze ( we wtyczce, mase podepnij pod blache samochodu, przykrec na sucho srubke tam gdzie dekielek powinien byc i do niej przyczep. Kontrolka z masa kosztuje 15-25 zl a bedziesz ja mial w razie potrzeby w domq.
Mowie Ci sprawdz to bo u mnie nie pokazywalo zadnego bledu w vagu a mialem z tym problem. Moglem krecil i krecic , akurat u mnie odpalal po dlugim kreceniu ALE , ALE mechanicy byli zshokowani bo nie powinien odpalic , jednak to zalezy od stanu silnika , aku , rozr , pompowtrysk i serwo
- specWROC
- (()())G.O.L.F.(()())
- Kontakt:
od mechanika odebrałem w piątek, jeździłem całą sobotę i było ok i zaczęło się od poniedziałku
we własnym zakresie sprawdziłem
-odłączyłem alarm- dalej to samo
-sprawdziłem na drugim kluczyku- dalej to samo
-pompa w baku pompuje aż miło
we własnym zakresie sprawdziłem
-odłączyłem alarm- dalej to samo
-sprawdziłem na drugim kluczyku- dalej to samo
-pompa w baku pompuje aż miło
-
- Nowicjusz
A takie pierdoła jak kostka stacyjki może być przyczyną? Była sprawdzana?
[TDI PD] Re: bora 1.9TDI 85kw raz pali raz nie
Rzuciłem taką propozycje ,ale widać nie dotarło.A ja bym własnie tak szukał przyczyny skoro tyle rzeczy wymieniłeś/sprawdziłeś.grzegorz_ro1 pisze:A takie pierdoła jak kostka stacyjki może być przyczyną? Była sprawdzana?
-
- Nowicjusz
Ja coś przeczuwam że to będzie jakaś pierdoła właśnie jak kostka stacyjki albo coś w ten deseń. Trzeba zacząć od najbardziej banalnych pomysłów. Dalsza wymiana czegokolwiek nie ma sensu, bo to na zasadzie albo się trafi albo nie.
- specWROC
- (()())G.O.L.F.(()())
- Kontakt:
W serwisie miałem info iż to zostało wyeliminowane bo auto odpalano bez kluczyka. I było to samo
Też mi się wydaje że to będzie jakaś pierdoła. . . Mój mechanik stawia na pompowtryski tylko skoro wg vag z nimi wszystko ok i po odpaleniu auto jeździ idealnie?????
Kostka to inne objawy:-)
zastanawiam się nad zakupem:
http://allegro.pl/manometr-tester-miern ... 26886.html" onclick="window.open(this.href);return false;
żeby we własnym zakresie sprawdzic pompę paliwa w baku i wpiąc to urządzenie zaraz przed filtrem paliwa, orientuje się ktoś jakie winny byc wartości na jałowym i podczas rozruchu?
Co sądzicie żeby na próbe odpiąć czujnik temperatury, tylko czy odrazu wywali błąd?
Ok manometr jw zamówiony na aukcji jw
Też mi się wydaje że to będzie jakaś pierdoła. . . Mój mechanik stawia na pompowtryski tylko skoro wg vag z nimi wszystko ok i po odpaleniu auto jeździ idealnie?????
Kostka to inne objawy:-)
zastanawiam się nad zakupem:
http://allegro.pl/manometr-tester-miern ... 26886.html" onclick="window.open(this.href);return false;
żeby we własnym zakresie sprawdzic pompę paliwa w baku i wpiąc to urządzenie zaraz przed filtrem paliwa, orientuje się ktoś jakie winny byc wartości na jałowym i podczas rozruchu?
Co sądzicie żeby na próbe odpiąć czujnik temperatury, tylko czy odrazu wywali błąd?
Ok manometr jw zamówiony na aukcji jw
- specWROC
- (()())G.O.L.F.(()())
- Kontakt:
Dzisiaj rano 2 błędy
czujnik wałka rozrządu
błąd sterownika błąd pamięci rom
filmik po 30 km jazdy
" onclick="window.open(this.href);return false;
szczególnie 45 sek ->obrotomierz
czujnik wałka rozrządu