[MK3] szyberdach a odpływ wody deszczowej

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

demobil
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

[MK3] szyberdach a odpływ wody deszczowej

Post autor: demobil » śr sie 30, 2006 21:14

Mam pytanko odnośnie spływów wody, która przesączy się przez uszczelke ... gdzie ich szukać ?

Z przodu jak otworze szyber to są widoczne dwa wloty, a gdzie się one znajdują z tył ?

A interesuje mnie to ponieważ dziś po solidnym deszczu zobaczyłem na mojej podsufitce w okolicach szybra zacieki wody :grrr:

Jaka może być inna przyczyna ... i jak z tym walczyć ...

I czy ma może ktoś jakieś fotki rynienek zbierających wode ... szczególnie chodzi mi o tylną część szybra (co tam zbiera przesączoną wode).

Byłem teraz po deszczu i zrobiłem fotke ... czy w tym miejscu zaznaczonym czerwonymi liniami powinna byc jakas runienka zbierajaca przesaczona wode ?
Dodam iż na zdjeciu szyber jest podniesiony do góry a zaslonka zasunieta ... i widac na niej wode, ktora przesaczyła sie przez uszczelke szybra. I jak to ogladałem to nie widzialem z niej (osłonki przeciw promienim slonecznym) zadnych spływów do bocznych rynienek ...

Wiec ktoredy odplywa woda z tył szyberdachu ? bo z przodu i z obu bokow bezposednio do rynienek i przez przewody na zewnatrz ...

Obrazek

Z góry dzięki!

-one-
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: -one- » śr sie 30, 2006 22:38

Witaj w klubie "cieknących szyberdachów",właśnie jestem na etepie testów , myślę że znalazłem rozwiązanie ale o tym później narazie napisz która część podsufitki ci zamokła?
zaręczam ci że nie jest to wina odpływów. :cool:

Awatar użytkownika
marek2907
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: marek2907 » śr sie 30, 2006 22:49

najpierw sprawdż czy masz drozne kanaliki odprowadzające wodę. jest ich 4 sztuki po jednym w każdym rogu szybra. jeśli są zatkane to przepchaj np: linką chamulcowa od roweru

[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]

demobil
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: demobil » śr sie 30, 2006 22:54

witam :)

moknie mi na rogach tej załony przeciwsłonecznej ... bo woda ktora sie przesaczy przez uszczelke spada bezposrednio na ta zasłone ... samochod mam z 2 reki i nie wiem czy tam nie powinno byc jakiejs rynienki ktroa odprowadzila by ta wode do bocznych rynienek a nastepnie po przez odpływy i przewody w słupkach na zewnatrz.

Tak jak na zalaczonym zdjeciu ... jak szyber pojdzie w dol i bedzie zamkniety to przesaczona woda bedzie sie zbierała na zasłonie (tak jak widac). Oczywiscie z boku i od przodu jest tak jak nalezy - czyli woda odcieka bezposrednio do rynienek i nastepnie na zewnatrz ...

Jak mozesz to zrob fotke ... jak jest to u Ciebie (takie same ujecie jak na tej mojej fotce - czyli zasłona zasunieta i szuber w gore).

Z gory dzieki.

Kand
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kand » śr sie 30, 2006 23:35

demobil pisze:Wiec ktoredy odplywa woda z tył szyberdachu ? bo z przodu i z obu bokow bezposednio do rynienek i przez przewody na zewnatrz ...
powinna być w takim przypadku listwa odpływowa na szyberdachu w tylnej części ( to znaczy na tym co się podnośi) Wtedy woda leci po niej spływa na boki a potem do odpływów Widziałem takie rozwiązania

demobil
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: demobil » czw sie 31, 2006 08:25

Kand pisze: powinna być w takim przypadku listwa odpływowa na szyberdachu w tylnej części ( to znaczy na tym co się podnośi)
na tym co sie podnosi - to chodzi o ta zasłone przesuwaną ?

Kand
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kand » czw sie 31, 2006 16:46

Chodziło mi o tę listwę co zaznaczyłem strzałkami (wybacz prostotę) na niebiesko jest rama szyberdachu na czerwono kanały odpływowe a na żółto przewody odpływowe Woda z tyłu szyberdachu spływa do rynienki (tej zaznaczonej strzałkami) po niej na lewo i prawo do bocznych kanałów a stamtąd już jak jej łatwiej Ta rynienka jest doczepiona do szyberdachu więc działa jak jest zamknięty (no bo kto go używa jak pada) :) mam nadzieję że coś ci pomogłem bo widziałem takie rozwiązania może akurat ty masz takie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

kijannaa
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: kijannaa » czw sie 31, 2006 16:59

w którym miejscu znajdują się ujścia kanalików odpływowych które odprowadzają wodę do tyłu?

Kand
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kand » czw sie 31, 2006 17:03

kijannaa pisze:w którym miejscu znajdują się ujścia kanalików odpływowych które odprowadzają wodę do tyłu?
gdzieś w okolicy tylnych nadkoli

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”