słabo jedzie przy włączonej kilimie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jak przelaczam na auto to obroty spadaja widac drgniecie w dol wskazowki czyli obciazenie jest znaczne, po chwili wskazowka wraca. A czy obroty sie zwiekszaja to ciezko wyczuc jesli tak to nieznacznie bo po wskazowce nie widac, na vagu trzeba by bylo sprawdzic. Diesel
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Diesel to pewnie dawkę sobie zwiększajointone pisze:Jak przelaczam na auto to obroty spadaja widac drgniecie w dol wskazowki czyli obciazenie jest znaczne, po chwili wskazowka wraca. A czy obroty sie zwiekszaja to ciezko wyczuc jesli tak to nieznacznie bo po wskazowce nie widac, na vagu trzeba by bylo sprawdzic. Diesel
W dieslu to praktycznie nie musi nic sobie zwiększać bo obroty biegu jałowego są wyższe niż w benzynie a tym samym nie obciązy go tak klima aby musiał sterownik korygować. Po drugie jest to tez związane z alternatorem, ktory w benzynie na biegu jałowym nie ładuje w pełni co mozna zaobserwowac jako przygasanie świateł.
W jakim dieslu? Bo pierwsze słysze. Mam i diesla i benzynę, obroty biegu jałowego są identyczne (850). W dieslu również spadają obroty po zapięciu klimy, ale z racji wiekszego momentu obrotowego na biegu jałowym i charakterystyki silnika spadek jest mniejszy.marcin7x5 pisze:W dieslu to praktycznie nie musi nic sobie zwiększać bo obroty biegu jałowego są wyższe niż w benzynie a tym samym nie obciązy go tak klima aby musiał sterownik korygować
Chyba jak masz uwalone ładowanie... Mam benzyniaka, który ma obroty biegu jałowego 500, mogę powłączać wszystkie odbiory a woltomierz i tak pokazuje 13,5 V. O przygasaniu nie ma mowy. Pamiętaj, że napięcie generowane przez pradnicę synchroniczną zalezy od obrotów ale i od napięcia w obwodzie wzbudzenia. Przy stałych obrotach napięcie wyjściowe można regulowac prądem wzbudzenia (w ograniczonym zakresie, ale w życiu nie ma mowy o przygasaniu świateł itd).marcin7x5 pisze:Po drugie jest to tez związane z alternatorem, ktory w benzynie na biegu jałowym nie ładuje w pełni co mozna zaobserwowac jako przygasanie świateł.
Co do poprawności stanu akumulatora to prawda, że im lepszy tym lepsze zachowanie prądu w obwodzie. Mój jest dosyć słaby i nawet przy odpalaniu latem wnętrze drastycznie przygasa. Jednak klima masakrycznie obciąża i to te małe silniki najbardziej.
obroty bez włączonej klimy to jest około 900 przy włączonej podnoszą się do 1000 jeśli w czasie jazdy włączysz klime to czuć muła od załaczającego sprzęgła ja wydałem 7 stów za naprawę klimy i po pierwszym upale (38 stopni w cieniu)stwierdzam że warte każdych pieniędzy
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=533635" onclick="window.open(this.href);return false; powoli do przodu...
A może to wina alternatora? W mk3 jak miałam altek 70 to gasł nawet czasami, po wymianie na 90 jest spadek, ale nie gaśnie.
Tak, jestem dziewczyną i tak, tuninguję swoje auto.
A to moja działka: Event Garage - klik!
A to moja działka: Event Garage - klik!