[MK2] Kontrolka ladowania problem - pomocy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
jaroslawkonopka
- Mały gagatek

[MK2] Kontrolka ladowania problem - pomocy
czesc
wczoraj pytalem o akumulator do MK2 NZ silnik
kupilem 360 45Ah i wszytsko pieknie tylko wlasnie sie dopatrzylem ze kiedy przekrecam zaplon w stacyjce ale jeszcze nie odpalilem silnika to nie pali sie "kontrolka ladowania".
Wczesniej palila sie i gasla w momencie zapalenia silnika.
Teraz sie ciemna i glucha.
Mam tez wrazenie od jakiegos czasu ze silik pracuje duzo bardziej nerwowo na jalowych obrotach, dosc gwaltownie maleja i rosna obroty. Nigdy nie bylo idealnie ale czasami tak bardzo spadaja obroty ze drzy caly kokpit.
Hm na razie dziala i jeszcze ale zastanawiam sie czy ja mam ladowanie w ogole.
Czy ktos sie spotkal z taka przypadloscia i jak i co posprawdzac, jak naprawic?
Poradzcie cos.
Autko to MK2 1991 1.3 NZ silnik
Pozdrawiam
Jasiek
wczoraj pytalem o akumulator do MK2 NZ silnik
kupilem 360 45Ah i wszytsko pieknie tylko wlasnie sie dopatrzylem ze kiedy przekrecam zaplon w stacyjce ale jeszcze nie odpalilem silnika to nie pali sie "kontrolka ladowania".
Wczesniej palila sie i gasla w momencie zapalenia silnika.
Teraz sie ciemna i glucha.
Mam tez wrazenie od jakiegos czasu ze silik pracuje duzo bardziej nerwowo na jalowych obrotach, dosc gwaltownie maleja i rosna obroty. Nigdy nie bylo idealnie ale czasami tak bardzo spadaja obroty ze drzy caly kokpit.
Hm na razie dziala i jeszcze ale zastanawiam sie czy ja mam ladowanie w ogole.
Czy ktos sie spotkal z taka przypadloscia i jak i co posprawdzac, jak naprawic?
Poradzcie cos.
Autko to MK2 1991 1.3 NZ silnik
Pozdrawiam
Jasiek
Ostatnio zmieniony śr sie 30, 2006 14:08 przez jaroslawkonopka, łącznie zmieniany 1 raz.
włącz odbiorniki czyli światła , dmuchawę, ogrzewanie szyby tył wtedy kiedy silnik chodzi jeśli obroty nadmierni spadną i będą nierówne to znak że poszły diody prostownicze na alternatorze
[ Dodano: Sro Sie 30, 2006 12:32 ]
jeszcze jedno jak masz miernik zmierz jaki prąd idzie z alternatora przy włączonych światłach powinienes mieć 13.5 nawet do 14wol tpodepnij miernik do akumulatora (silnik chodzi! pare razy przygazować 2,5 tys do 3000 )
[ Dodano: Sro Sie 30, 2006 12:32 ]
jeszcze jedno jak masz miernik zmierz jaki prąd idzie z alternatora przy włączonych światłach powinienes mieć 13.5 nawet do 14wol tpodepnij miernik do akumulatora (silnik chodzi! pare razy przygazować 2,5 tys do 3000 )
-
jaroslawkonopka
- Mały gagatek

hej
sprawdzilem tak jak napisales
przy duzych ilosciach odbiornikow faluja i spadaja nisko obrotym, trzesie mi sie pulpit
a jesli chodzi o napiecie to jest tak:
-po uruchomieniu silnika kiedy mierze mam 12.5v
-po dodaniu gazu na 3000obr/min wskakuje na 14.1-14-4V i juz trzyma w tym zakresie
Dioda jak nie palila tak nie pali
Wiec co sugerujecie regulator napiecia sie skopicl i do wymiany?
Gdzie to jest w 1.3 NZ modelu i jak to ugryzc ile kosztuje
pozdrowka
jas
sprawdzilem tak jak napisales
przy duzych ilosciach odbiornikow faluja i spadaja nisko obrotym, trzesie mi sie pulpit
a jesli chodzi o napiecie to jest tak:
-po uruchomieniu silnika kiedy mierze mam 12.5v
-po dodaniu gazu na 3000obr/min wskakuje na 14.1-14-4V i juz trzyma w tym zakresie
Dioda jak nie palila tak nie pali
Wiec co sugerujecie regulator napiecia sie skopicl i do wymiany?
Gdzie to jest w 1.3 NZ modelu i jak to ugryzc ile kosztuje
pozdrowka
jas
-
jaroslawkonopka
- Mały gagatek

To jak jest "sterowania" dioda w liczniku . Czasami nie tym kabelkiem ?dragon5555 pisze:To nie do kontrolki tylko do wzbudzania alternatora.bodzio_j pisze:i drugi ( chyba niebieski) do kontrolki
Szukam:
Silnik wycieraczki tylniej do passata B3
Instrukcje do radyjka GAMMA IV
Sprzedam:
Kierownica RAID z naba
Silnik wycieraczki tylniej do passata B3
Instrukcje do radyjka GAMMA IV
Sprzedam:
Kierownica RAID z naba
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
Ten niebieski kabelek jest od sterowania diodą na licznikach, a nie wzbudzeniem. Można go odłączyć i oprócz kontrolki ładowania wszystko będzie chodziła dobrze.
- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy

- Kontakt:
No i muszę się przyznać do błędu - ten niebieski jest do kontrolki ładowania, ale także do wzbudzania alternatora. Jak się go odłączy, to lampka ładowania nie świeci, a alternator nie ładuje akumulatora.
- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- swapy silników;