Rozszczelniony kolektor ssący
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witajcie Mam taki problem u siebie w silniku 1.4 akq że w dolnej części kolektora ssącego na łączeniu dwóch jego części kapie mi olej i nie mam pojęcia czy da sie to jakoś zakleić czy trzeba wymienić kolektor na nowy a jak tak to czy można włożyć bez większych problemów taki kolektor od 1.6 aus bodajże aluminiowy. I wogóle czemu tam jest tyle oleju czyżby silnik już kończył swój żywot czy to nic poważnego. Proszę o rady
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Jak jesteś pewny to wali olej z odmy poprzez filtr powietrza następnie przepustnice aż spływa sobie do kolektora. Rozbierz, wyczyść, sprawdź czy szczelny, kup nowe uszczelki. Skręć wszystko do kupy przy okazji wyczyść przepustnice i zaadaptuj, zaślep egr za jedną robotą. Powodzenia, samo sie nie naprawi
Ostatnio zmieniony śr paź 30, 2013 11:01 przez Fafik258, łącznie zmieniany 1 raz.
hehe luz tylko po co to zaslepianie egr? i jeszcze powiedz mi czy moge wsadzic tam kolektor z 1.6 16v aus
sprawdze to najwyzej chyba ze z jakiegos nowszego modelu 1.4 podejdzie choc widzialem ze sa takie cosa podlaczone z reduktorem z odmy. a co z tym egr po co go zaslepiac?
wiem ze jest tego sporo na forum ale u mnie obroty nie falują nie mam również żadnego błędu tym bardziej od egr. Więc dlatego moje pytanie po co to robić jeżeli wszystko wygląda ok
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Kod silnika?xXAdiXx pisze:wiem ze jest tego sporo na forum ale u mnie obroty nie falują nie mam również żadnego błędu tym bardziej od egr. Więc dlatego moje pytanie po co to robić jeżeli wszystko wygląda ok
- Fafik258
- Forum Master
- Kontakt:
Widzisz to masz egr na podciśnienie więc choćby byłby uszkodzony a nawet w ogóle by go nie było i nie działał to nigdy nie wyskoczy Ci żaden błąd na Vagu. Znając życie jest tak zabity nagarem, że i tak nie puszcza żadnych spalin do obiegu. Więc to tak jakby naturalnie się sam zaślepił
hehehe i prawdopodobnie nie chcacy sam zrobil za mnie robote kiedys chcialem go odkrecic zeby go wyczyscic ale śruby przy kolektoze jakby sie przyspawaly wiec nie próbowałem go odkrecac zeby śrób nie pourywać
witajcie ponownie wykręciłem ten zakichany kolektor i jest on rozszczelniony w dwóch miejscach od dołu tak jak by sie rozlazł. Moje pytanie do was ma ktos kogoś co posiada taki kolektor na sprzedaż ? czy moze idzie jednak czzyms to zatkać?