dziwne wibracje na niskich obrotach
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Panowie ręce mi już opadają. Mam taki problem... podczas ruszania (ale nie tylko bo na wolnych obrotach tez) pojawia się takie dziwne chrobotanie... wibracje... przy około 1000-1100 obrotów. Dzieje się tak jak auto się rozgrzeje, na zimnym tego nie ma. Pierwszy trop padł na poduszki... sprawdziliśmy wszystkie 3 i wydają się być całkiem ok. Zdjeliśmy pasek wieloklinowy i też to samo... Dodam, że objaw nasila się przy dużym obciążeniu silnika... czyli włączona klima... i np ruszanie na niskich obrotach. Odgłos jest podobny do bicia wydechu np o podłogę... ale oczywiście wydech sprawdzony. Na wolnych obrotach też przy dodawaniu gazu się to pojawia. Po przekroczeniu około 1100-1200 obrotów znika całkiem.
kamilesp pisze:pojawia się takie dziwne chrobotanie... wibracje...
To jak wreszcie brzmi ten dźwięk? Z której strony auta?kamilesp pisze:Odgłos jest podobny do bicia wydechu np o podłogę...
Najbardziej przypomina to jak by wydech o coś uderzał, na początku byłem przekonany ze to właśnie wydech ale wykluczyliśmy tę opcje całkiem. Dobiega to z prawej strony auta... z okolic rozrządu... ale to tylko takie wrażenie. Co ciekawsze to będąc na zewnątrz auta praktycznie tego nie słychać, tylko w środku. Najbardziej przy ruszaniu... no i na rozgrzanym aucie.
Sprawdź wieszak przy pierwszym tłumiku. Tam sa takie obejmy metalowe i lubią sie one obluzowac.
Re: dziwne wibracje na niskich obrotach
Dzięki, sprawdze ale na zimnym silniku jest cisza... wiec sam nie wiem...marcin7x5 pisze:Sprawdź wieszak przy pierwszym tłumiku. Tam sa takie obejmy metalowe i lubią sie one obluzowac.
No i odstawiłem auto do mechanika... naprawili... skasowali 50 zł ... i gość nie chce powiedzieć co zrobił :/ Stwierdził ze poskręcał coś po swojemu i jest cisza. No i faktycznie jest cisza