[MK2] Jaki akumulator silny
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
[MK2] Jaki akumulator silny
hej
poradzcie jakie parametry powinien spelniac aku do MK2 NZ silnik 1.3 z 1991
musze pilnie kuoic i chcialem cos dobrego i silnego
jk
poradzcie jakie parametry powinien spelniac aku do MK2 NZ silnik 1.3 z 1991
musze pilnie kuoic i chcialem cos dobrego i silnego
jk
Ostatnio zmieniony wt sie 29, 2006 16:34 przez jaroslawkonopka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
- MrUkAs
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Mam Centre Exide 50Ah, teraz ma ponad rok i w zimie (gdy nie miala jeszcze roku) przy -28 ani rusz. Choc wydaje mi sie, ze aku krecil, ale nie chcialo zapalic bo paliwo zamarzlohomsky pisze:Centra Plus , 50Ah , 180zł , 2-lata gwarancji i święty spokój z zapalaniem w zimie nawet przy -30*C
www.SportCom.PL
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
Programik mi mówi, że wystarczy 36 Ah, ale mnie się wydaje że to za słaby. Alternator niby jest 45 A.jaroslawkonopka pisze:aku do MK2 NZ silnik 1.3
Co proponujecie do 1.8? Mam Audi z silniczkiem na gaźniku i programik wskazuje 40 Ah, a alternator ma tam być 60 A. Chcę kupić oryginalny aku (Audi/VW/Seat/Skoda) 61 Ah i zastanawiam się czy nie będzie efektu niedoładowania. Wcześniej miałem 45 i 55 i było ok.
Dodam, że samochód jest używany sporadycznie, max 3 razy w tygodniu (coś w rodzaju youngtimera ) Ma ktoś taki aku w Golfie 1.8?
36Ah to w maluchach montowali fabrycznie, a i tak sporo osób zmieniało na 45Ah.Grzesiekk1982 pisze:jaroslawkonopka napisał/a:
aku do MK2 NZ silnik 1.3
Programik mi mówi, że wystarczy 36 Ah, ale mnie się wydaje że to za słaby. Alternator niby jest 45 A.
Grzesiekk1982 pisze:Co proponujecie do 1.8? Mam Audi z silniczkiem na gaźniku i programik wskazuje 40 Ah, a alternator ma tam być 60 A. Chcę kupić oryginalny aku (Audi/VW/Seat/Skoda) 61 Ah i zastanawiam się czy nie będzie efektu niedoładowania.
Wcześniej miałem 45 i 55 i było ok.
Mam silnik 1,8 i aku 50Ah. Co do niedoładowania to jeśli jeździsz sporadycznie to problem będzie z każdym akumulatorem. Za mały na mrozie straci dość spory % pojemności i niewiele energii zostanie, za dużego - jeśli to są krótkie odcinki - też nie doładujesz. Ale sądzę , że do 1.8 to 50Ah to najbardziej optymalny wybór.Ważny jest też prąd rozruchowy-im większy tym kepiej.
Dodam, że samochód jest używany sporadycznie, max 3 razy w tygodniu (coś w rodzaju youngtimera ) Ma ktoś taki aku w Golfie 1.