!.4 16v problem z czujnikami sondą lambda

Tutaj piszemy o problemach dotyczących silników benzynowych

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

mmagikk
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: mmagikk » sob paź 05, 2013 15:43

Witam panowie.

Od pewnego czasu mam problem z temp w autku. Po odpaleniu kopazuje mi się od razu 40 ' po przejechaniu kilometra mam już 90 '

Wiekszość mówiła że to termostat ja stawiam na czujnik i go wymienie

Ale to nie problem.

Mam problemy z autkiem bo jeździ jak straszny muł . Można go gazować a on wyraża brak ochoty do współpracy . Niby spalanie dobre bo w granicy 7 litrów ALE.

Wczoraj podłączałem go pod kompa na silniku zero błędów. Idąc dalej w tym kierunku zagrzałem go do 90 stopni ( wg vaga ) i odpiąłem mu wtyczke z temp.

na kompie nie wyskoczył żaden błąd. No to spoko odpiołem równiez wtyczkę z sondy lambda ( na przegladzie wyszło mi dwukrotne przekroczenie norm spalin ) MYślałem że rzygnie mi jakims błędem a tutaj dalej nic. Na silniku dalej zero błędów jakby nic nie zarejestrował. Po odpięciu wtyczek praca silnika nic sie nie zmieniła.

Macie jakieś pomysły czemu auto nie wywala błędów ?
Lub macie sposób na sprawdzenie działnia poprawności sondy ?

Czekam na sugestie

Dodam jeszcze że od zeszłego roku borykam się z dziwną usterką która tez nie jest wyświetlana na kompie jadąd np 90 km/ h przed dłuższy okres auto jakby przestae jechać ( jakby nie dostawał prądu na świece lub paliwa do komor spalania )

po paru sekundach się wsyztsko normuje i autko jedzie dalej bez problemu .

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » śr paź 09, 2013 15:11

Skoro masz walnięty czujnik temp to może tez być i brak mocy tym związany.

mmagikk
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: mmagikk » śr paź 09, 2013 18:43

Czujnik wymieniony , teraz łądnie sie nagrzewa i trzyma temperaturę . Ale martwi mnie dalej te szarpanie . bo czasami ono występuje a czasami nie . Nie wiem od czego jest to zależne.

Chciałbym sprawdzić ejszcze sonde lambda ale nie mam pojęcia jak.

Tzn juz patrzyłem jak napięcie wniej skacze pare razy na sek ( multimiernikiem ) takim droższym troche

ale czy są to prawidłowe wartośći tego to ja nie wiem

Awatar użytkownika
Tomos15
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Tomos15 » śr paź 09, 2013 18:53

Bardzo dziwne że nie pokazuje błędów. Powiedz kolego czy masz w nim sondę w katalizatorze? Teoretycznie 1 sonda jest zaraz za kolektorem wydechowym i mierzy skład mieszanki i na podstawie jej sygnałów komp dawkuje sobie paliwo i robi mieszankę paliwo - powietrze. 2 sonda powinna być za katalizatorem. Jest to sonda diagnostyczna, która po wykryciu nieprawidłowego składu spalin powinna wywalać błąd, komp powinien ograniczyć moc i spalanie powinno wzrosnąć. Miałem Hondę Civic 1,4 i też dziwnie się zachowywał, przerywał, szarpał czasami no i skład spalin nie był prawidłowy ale błędu sondy nie było. Wymieniłem obydwie sondy na oryginały no i się uspokoił. Nie mierzyłem nigdy parterów sondy i nie nakłaniam Cie do ich wymiany bo swoje kosztują.

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 6#p6275086" onclick="window.open(this.href);return false; <---- Mój Borat

mmagikk
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: mmagikk » śr paź 09, 2013 19:09

Z tego co sie orientuje to sonda jest tylko jedna . przed katem przynamniej taką znalazłem. Nie wiem co jest grane z tym sterownikiem silnika ale mówie wam że się jakieś cuda dzieją . Auto ogolnie jeździ bez problemu śmiga odpala zimny ciepły wszystko ok.

Ale toś mi sie nie podoba z tym oddawaniem błędów.

Wziąłem sie za nie bo planuje zamontować w nim gaz a do tego przydało by się wszystko sprawne

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » czw paź 10, 2013 13:09

Sondę to sprawdzisz dobrze na vagu. Musisz odczytać w grupach od 30 do 33 - nie pamietam dokładnie- jakie się zachowuje napięcie (musi skakac od 0 do 1V oraz będzie odczyt procentowy i tam tez musi skakać od -10% do +10% o min 2% przynajmniej 20 razy na minutę.

mmagikk
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: mmagikk » sob paź 12, 2013 12:53

chłopaki a co myslicie o odcięciu zasilania w EGRrze w tym silniku ? słyszałem rózne opinie , o zaślepianiu o wyciąganiu przewodów i innych takich . Jakie jest wasze zdanie ?:>
Pomaga to coś ? czytałem że autko się bardziej grzeje i trzeba jechać na zmiane map silnika czy coś jest to prawda ?

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Post autor: marcin7x5 » pn paź 14, 2013 14:41

Z tym grzaniem to jest troche prawdy w tym. Wtłoczenie spalin do cylindra obniża temp w komorze spalania.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Benzyna”