[mk3] Nawiew nie działa ale przełącznik jest sprawny.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk3] Nawiew nie działa ale przełącznik jest sprawny.
Chodzi o nawiew
Przeczytałem sporo tematów o tej dmuchawie ale nic nie znalazłem.
Gdy włączę na 1 bieg słyszę jak przez jakieś 2 sekundy wirnik zakręci to samo jak wyłącze na 0 coś zakręci przez chwile i koniec, ale dmuchawa nie wieje.
Styki pod przełącznikiem przetarłem, i działają bo można włączyć klimę(zapalić kontrolkę).
Bezpieczniki sprawdziłem wszystkie a ten 19(odpowiedzialny za nawiew nawet wymieniłem)
Klima chyba działa bo dioda w przycisku się świeci ale nic nie chce dmuchać co z tym zrobić.
Jak wyciągnąć dmuchawę w klimatyzacji?
Jest tam jedna śrubka i można nią obracać ale nie bardzo daje się wyciągnąć a nie chce czegoś wyrwać, opis wyciągania dmuchawy na vwgolf.pl widziałem ale u mnie wygląda to inaczej.
Chce wyciągnąć ją i spróbować nasmarować i przeczyścić komutator chyba że to co innego może macie jakieś pomysły?
Przeczytałem sporo tematów o tej dmuchawie ale nic nie znalazłem.
Gdy włączę na 1 bieg słyszę jak przez jakieś 2 sekundy wirnik zakręci to samo jak wyłącze na 0 coś zakręci przez chwile i koniec, ale dmuchawa nie wieje.
Styki pod przełącznikiem przetarłem, i działają bo można włączyć klimę(zapalić kontrolkę).
Bezpieczniki sprawdziłem wszystkie a ten 19(odpowiedzialny za nawiew nawet wymieniłem)
Klima chyba działa bo dioda w przycisku się świeci ale nic nie chce dmuchać co z tym zrobić.
Jak wyciągnąć dmuchawę w klimatyzacji?
Jest tam jedna śrubka i można nią obracać ale nie bardzo daje się wyciągnąć a nie chce czegoś wyrwać, opis wyciągania dmuchawy na vwgolf.pl widziałem ale u mnie wygląda to inaczej.
Chce wyciągnąć ją i spróbować nasmarować i przeczyścić komutator chyba że to co innego może macie jakieś pomysły?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Nie kłuć się z głupkiem bo ludzie mogą pomylić kto jest kto"
- marek2907
- VWGolf.pl Killer

- Kontakt:
pawdopodobnie wydarły się lub zawieszają się szczotki. najgorsza ewentualność jest taka że wydarł się komutator. tak czy tak musisz wyjąć silnik nawiewu. jest po prawej stronie przy nadkolu pasażera
[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]
No tak ja obstawiam na to samo tylko mój problem polega na tym ze nie wiem jak to wyciągnąć u mnie to nie wygląda tak jak w opisach tu na forum.marek2907 pisze:pawdopodobnie wydarły się lub zawieszają się szczotki. najgorsza ewentualność jest taka że wydarł się komutator. tak czy tak musisz wyjąć silnik nawiewu. jest po prawej stronie przy nadkolu pasażera
Są tam jakieś zatrzaski?
Trzeba to na siłę wyszarpać czy jak nie uszkodze przez takie coś klimy?.
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

Ja odkręciłem 3 wkręty (od dołu łączące z obudową parownika) i już się wentylator cały ruszał i jego obudowa wyszła akwałek z obudowy parownika. Nie zaglądałem głębiej, bo się dobierałem do parownika właśnie. Być może, że zatrzaski skoro się ruszał, a nic nie odkręcałem wiecej? Ale też masz coś inaczej, u mnie tam na wierzchu były jakies kable i kostki.
No właśnie nie mogę znaleźć żadnej fotki na której wyglądało by to tak jak u mnie.
Ta dmuchawa niby na 1 śrubkę jest i po jej wykręceniu się obraca kawałek i napotyka na opór próbowałem to wyciągnąć jakoś się dobrać ale boje się ze skopie klime.
Hmm u mnie chyba nie ma potrzeby wykręcać parownika ale jak innego nie wymyślę to może i tego spróbuje
Zaczynam się zastanawiać nad oddaniem go do mechanika ale jestem niemal pewny ze sam to naprawie co prawda o mechanice mało wiem ale z elektryką bym se poradził tylko nie potrafię tego wyciągąć:/
Ta dmuchawa niby na 1 śrubkę jest i po jej wykręceniu się obraca kawałek i napotyka na opór próbowałem to wyciągnąć jakoś się dobrać ale boje się ze skopie klime.
Hmm u mnie chyba nie ma potrzeby wykręcać parownika ale jak innego nie wymyślę to może i tego spróbuje
Zaczynam się zastanawiać nad oddaniem go do mechanika ale jestem niemal pewny ze sam to naprawie co prawda o mechanice mało wiem ale z elektryką bym se poradził tylko nie potrafię tego wyciągąć:/
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer

Jedną? Spróbuj się położyc na plecach na dywaniku. Tam od dołu będą 3 śruby (znaczy się wkręty krzyżakowe). One są na obdowie parownika klimy i gwarantuję, że nic nie zniszczysz odkręcając je. U mnie się trzymało jeszcze na zatrzaskach obudowy i klamerkach (nawet po ich zdjęciu do niego się nie dostałem). O ile u Ciebie jest to samo. Bo na tym foto jest nieco inaczej, poza kablami mialem jeszcze w/w dodatkowe klamerki blaszane na obudowie parownika (na poziomej linii łączenia okolo 8, co kawałek).
Odkręć tylko to co mówię, jedna jest dużo głębiej bliżej przegrody, każda na innej wysokości w poziomie. U mnie po tym całe ustrojstwo wentylatora się wysunęło z obudowy parownika. ale w dół go nei darłem, bo nie było potrzeby. Sprawiało wrażenie jakby raczej wisiało na czymś niż bylo przykręcone, albo ewentualnie miało jakieś max 2 zatrzaski gdzieś tam u góry.
Szkoda że nie zrobilem foty mojej klimy (klamerki i śrubki było by widać), mialem tez to rozebrane kilka dni temu (problem opisałem w opisie) kolezance cyfrówke pozyczylem, brat swoją gdzieś wziął a w 3 nie ma karty
Złośliwość rzeczy martwych 
Daj znać jak to dalej poszło.
Odkręć tylko to co mówię, jedna jest dużo głębiej bliżej przegrody, każda na innej wysokości w poziomie. U mnie po tym całe ustrojstwo wentylatora się wysunęło z obudowy parownika. ale w dół go nei darłem, bo nie było potrzeby. Sprawiało wrażenie jakby raczej wisiało na czymś niż bylo przykręcone, albo ewentualnie miało jakieś max 2 zatrzaski gdzieś tam u góry.
Szkoda że nie zrobilem foty mojej klimy (klamerki i śrubki było by widać), mialem tez to rozebrane kilka dni temu (problem opisałem w opisie) kolezance cyfrówke pozyczylem, brat swoją gdzieś wziął a w 3 nie ma karty
Daj znać jak to dalej poszło.
No ok po pracy zobacze czy uda mi sie to wyciagnac.
I dam znac jak poszło.
Dzieki za pomoc.
[ Dodano: 29 Sie 2006 20:03 ]
Niestety nie dałem rady tego wyciągnąć.
Co prawda dmuchawę wyciągnąłem ale ta blacha co widać na zdjęciu uniemożliwia całkowite jej wyciągnięcie.
W żaden sposób nie da się jej wyciągnąć łopatki są zbyt długie.
Chciałem odkręcić ten parownik ale chyba z godzinę szukałem i nie znalazłem żadnej śrubki.
Tej blachy nie podniosę też bo na tym jest poduszka dla pasażera a tego to już w ogóle nie chce ruszać.
No nic trudno jutro chyba do mechanika go odstawie i pewnie za wymianę szczotek zapłacę ze 100 zł
I dam znac jak poszło.
Dzieki za pomoc.
[ Dodano: 29 Sie 2006 20:03 ]
Niestety nie dałem rady tego wyciągnąć.
Co prawda dmuchawę wyciągnąłem ale ta blacha co widać na zdjęciu uniemożliwia całkowite jej wyciągnięcie.
W żaden sposób nie da się jej wyciągnąć łopatki są zbyt długie.
Chciałem odkręcić ten parownik ale chyba z godzinę szukałem i nie znalazłem żadnej śrubki.
Tej blachy nie podniosę też bo na tym jest poduszka dla pasażera a tego to już w ogóle nie chce ruszać.
No nic trudno jutro chyba do mechanika go odstawie i pewnie za wymianę szczotek zapłacę ze 100 zł