Golf mk3 1.9tdi afn problem ze sprzeglem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Dzisiaj jadąc swoim golfem nagle wpadl mi pedal sprzegla w podłogę i od tamtego momentu nie mogę wbic zadnego biegu. Przy odpalonym silniku kiedy wciskam pedal slysze jakies tarcie jakby cos o cos obcieralo plyn hamulcowy zrobil sie czarny jak samochod jest odpalony i nie wciskam sprzegla wszystko jest ok nie wydobywaja sie zadne dziwne dzwieki. Dodam ze okolo 4 miesiecy temu wymienialem docisk sprzegla na nowy razem z tarcza i lozyskiem czy ktos mial podobny problem?
Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Wykręć wysprzglik ze skrzyni i wsadź tam palucha.Spróbuj wyczuć jaki skok jałowy ma łapa dociskowa sprzęgła.Z tego co kojarzę,to powinna mieć tego luzu ok.1,5-2cm.
Tak czy siak,jak piszesz,że dochodzą dziwne dźwięki,to nic dobrego nie wróżę i przypuszczalnie skrzynia będzie do zdjęcia...Najprawdopodobniej,rozleciało się łożysko dociskowe.
Tak czy siak,jak piszesz,że dochodzą dziwne dźwięki,to nic dobrego nie wróżę i przypuszczalnie skrzynia będzie do zdjęcia...Najprawdopodobniej,rozleciało się łożysko dociskowe.
Re: Odp: Golf mk3 1.9tdi afn problem ze sprzeglem
Dzisiaj wykrecilem wysprzeglik i niby jest ok ale nie ma jakby to powiedziec... mocy tzn ze tloczek wciskam bez wiekszego problemu a jak wsadzilem palca w otwor to czuje lape czyli jest tu gdzie byc powinna natomiast jako takiego ruchu jej nie czuje moze zbyt mala sila na nia dzialalem a co do tarcia to nie jest to jakis metaliczny dzwiek tylko lekko stlumiony jakby do rozpedzonej tarczy sprzegla tzn jej czesci ciernej przylozyc srubokret lub cos podobnego.Michał_1977 pisze:Wykręć wysprzglik ze skrzyni i wsadź tam palucha.Spróbuj wyczuć jaki skok jałowy ma łapa dociskowa sprzęgła.Z tego co kojarzę,to powinna mieć tego luzu ok.1,5-2cm.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Pręcik w wysprzęgliku wciśniesz bez jakiegoś wielkiego wysiłku.
Mi to wygląda na łożysko,czyli j/w napisałem.
Wejdź pod auto,odkręć blachę od skrzyni (przy misce olejowej) i zerknij do środka,czy nie leżą tam jakieś kawałki metalu i plastiku.Jak leżą,to drzyj skrzynię.
Wejdź pod auto,odkręć blachę od skrzyni (przy misce olejowej) i zerknij do środka,czy nie leżą tam jakieś kawałki metalu i plastiku.Jak leżą,to drzyj skrzynię.
Jak tylko wrócę do domu zobaczę czy to łożysko. Bo oprócz tego z objawów które się u mnie pojawiły co można jeszcze stwierdzić że padło?Michał_1977 pisze:Pręcik w wysprzęgliku wciśniesz bez jakiegoś wielkiego wysiłku.
- jpatryk125
- Użytkownik
Kolego.
Miałem taki sam przypadek (ten sam silnik AFN), tzn. wpadł pedał sprzęgła.
U mnie sprawa wyglądała tak, że pękł popychacz pompy sprzęgła, która znajduje się w środku auta i jest połączona z pedałem sprzęgła.
Musisz wsadzić głowę pod pedały(najlepiej wyjmij fotel)aby to sprawdzic
Dla jasności załączam rysunek poglądowy.(uszkodzony element zaznaczyłem na czerwono)
Pozdrawiam i powodzenia
Miałem taki sam przypadek (ten sam silnik AFN), tzn. wpadł pedał sprzęgła.
U mnie sprawa wyglądała tak, że pękł popychacz pompy sprzęgła, która znajduje się w środku auta i jest połączona z pedałem sprzęgła.
Musisz wsadzić głowę pod pedały(najlepiej wyjmij fotel)aby to sprawdzic
Dla jasności załączam rysunek poglądowy.(uszkodzony element zaznaczyłem na czerwono)
Pozdrawiam i powodzenia
Sprawa rozwiazana niestety nie obylo sie bez wytargania skrzyni ale na szczescie w nieszczesciu pekla tylko lapa sprzegla.