[mk3] dziwne klekotanie silnika ABF
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
piotrjamrozek
- Mały gagatek

- Kontakt:
[mk3] dziwne klekotanie silnika ABF
witam
od pewnego czasu w moim silniku słysze dziwny dzwiek dochodzacy z pod pokrywy zaworów. przypomina lekkie stukanie. slychac to dosc glosno szczególnie na postoju i nasila sie jak silnik jest rozgrzany.
ostatnio uzupełnilem olej bo troszke opadł poziom na miarce. ( auto nie bierze duzo oleju, praktycznie niewielka dolewka na 10 tys km). stukanie troszke sie zmniejszylo.
i teraz pytanie czy wina tego stukania to zly olej?
auto ma przejechane okolo 150 tys a olej zmienilem tuz po tym jak go kupilem i decyzje co wlac podjeli mechanicy na podstawie przebiegu, bo nie wiedzialem na czym jezdzil wczesniej. dodam ze po zmianie oleju silnik zacząl sie mocniej pocic przy pokrywie zaworów. mysle ze wtedy wlasnie zaczal sie ten klekot. slyszalem ze po zalaniu zlego oleju silnik sie rozszczelnia czy cos takiego.
czy miarka moze wskazywac zly poziom oleju? znaczy na miarce jest ok a w rzeczywistosci nisko (spotkalem sie z tym w 126p gdy miarka byla zakrzywiona). moze jeszcze go dolac do gornej kreski stanu.
od pewnego czasu w moim silniku słysze dziwny dzwiek dochodzacy z pod pokrywy zaworów. przypomina lekkie stukanie. slychac to dosc glosno szczególnie na postoju i nasila sie jak silnik jest rozgrzany.
ostatnio uzupełnilem olej bo troszke opadł poziom na miarce. ( auto nie bierze duzo oleju, praktycznie niewielka dolewka na 10 tys km). stukanie troszke sie zmniejszylo.
i teraz pytanie czy wina tego stukania to zly olej?
auto ma przejechane okolo 150 tys a olej zmienilem tuz po tym jak go kupilem i decyzje co wlac podjeli mechanicy na podstawie przebiegu, bo nie wiedzialem na czym jezdzil wczesniej. dodam ze po zmianie oleju silnik zacząl sie mocniej pocic przy pokrywie zaworów. mysle ze wtedy wlasnie zaczal sie ten klekot. slyszalem ze po zalaniu zlego oleju silnik sie rozszczelnia czy cos takiego.
czy miarka moze wskazywac zly poziom oleju? znaczy na miarce jest ok a w rzeczywistosci nisko (spotkalem sie z tym w 126p gdy miarka byla zakrzywiona). moze jeszcze go dolac do gornej kreski stanu.
- Chmielu
- Forumowy spamer :)

- Kontakt:
A głowicę masz dobrze dociągniętą 
W ekstremalnej wersji może to być jeszcze wał uderzający o blok silnika - to w przypadku kiedy panewki kończą żywot, ale wtedy ciśnienia oleju byś nie miał...
W ekstremalnej wersji może to być jeszcze wał uderzający o blok silnika - to w przypadku kiedy panewki kończą żywot, ale wtedy ciśnienia oleju byś nie miał...
Człowiek może bez końca patrzeć na dwie rzeczy. Na lewego cycka.... i na prawego.
Passat 1.8T - projekt K04
Passat 1.8T - projekt K04
mysle ze miarka pokazuje dobrze.
Skoro po zmianie oleju zaczął sie pocić to jaki olej teraz masz?syntetyk?
Jesli wczesniej tez był full syntetyk to nic nie powinno sie dziać ale jesli było co innego to full syntetyk mógł spowodowac rozszczelnienia. Ten klekot to klepią popychacze hydrauliczne.
Mozesz zalac go olejem mineralnym choć przebieg nie koniecznie na to wskazuje.
Ale być moze klepanie zaniknie. A jesli chcesz zrobic to na cacy.
To sprawdź jaki olej masz i wtedy zmień uszczelke pod głowicą, zobacz od razu popychacze i uszczelniacze na zaworach. tu koszt bedzie dosyc spory jesli nie bedziesz sam robił ale powinno pomóc. takie moje zdanie, Pozdro!
Skoro po zmianie oleju zaczął sie pocić to jaki olej teraz masz?syntetyk?
Jesli wczesniej tez był full syntetyk to nic nie powinno sie dziać ale jesli było co innego to full syntetyk mógł spowodowac rozszczelnienia. Ten klekot to klepią popychacze hydrauliczne.
Mozesz zalac go olejem mineralnym choć przebieg nie koniecznie na to wskazuje.
Ale być moze klepanie zaniknie. A jesli chcesz zrobic to na cacy.
To sprawdź jaki olej masz i wtedy zmień uszczelke pod głowicą, zobacz od razu popychacze i uszczelniacze na zaworach. tu koszt bedzie dosyc spory jesli nie bedziesz sam robił ale powinno pomóc. takie moje zdanie, Pozdro!
-
piotrjamrozek
- Mały gagatek

- Kontakt:
- marcinoGTI
- Ma gadane

- Kontakt:
-
piotrjamrozek
- Mały gagatek

- Kontakt:
- marcinoGTI
- Ma gadane

- Kontakt:
- Paweł Marek
- V.I.P.

Taki klekot w 2E jest też spowodowany pracą wtryskiwaczy. U mnie w 2 autach jest to samo. Na szczęście pięknie to cichnie po przełączeniu na gaz kierdy wtryskiwacze są odłączone.marcinoGTI pisze:U mnie tez jest tos takiego tylko slychac to delikatnie i przy obciazeniu jak jade i dodaje muu gazu przy nizszych obrotach. Jak sie silnik wkreci na wyzsze obroty to ten klekocik ustaje. O co moze chodzic?? Mam GTI silnik 2E
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- marcinoGTI
- Ma gadane

- Kontakt:
- Paweł Marek
- V.I.P.

jeśli masz silnik 2E ( GTI z tymi silnikami były robione do lutego 95) to jest to typowe po pewnym przebiegu. Oczywiście nie wiem co tam u Ciebie tyka. Może szklanki a może wtryskiwacze. W każdym razie ja byłem tym mocno zdziwiony, i już nawet miałem zmieniać szklanki bo temż myślałem że to one. Na szczęście zanim zmieniłem zagazowałem Vento i problem się wyjaśnił.marcinoGTI pisze:Czyli jest to normalne??
[ Dodano: Pon Sie 28, 2006 3:05 pm ]
stukanie wtryskiwaczy w tych silnikach jest takie głośne, bo działają równocześnie wszystkie 4. W ABF jest już inny wtryk - każdy wtryskiwacz działa chyba osobno.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- marcinoGTI
- Ma gadane

- Kontakt:
-
piotrjamrozek
- Mały gagatek

- Kontakt:
wasnie jestem w kropce i nie wiem co zrobic. czy wlac minerala?kawowy19 pisze:z drugiej strony dziwne aby przy przebiegu 150tys lany był już mienerał wczesniej zanim dorwałes tego golfa
na kartce z opisem mam ze teraz zalali agip eurosports 5w40. to chyba syntetyk nie?
co myslicie o jego wlasciwosciach i jakosci. kupilem bo cena byla dobra.