matowiejący lakier akrylowy
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
Witam forumowiczów ,Od jakiegoś czasu bawię się w lakierowanie ,polerowanie itd., ostatnio kupiłem matowego forda w kolorze czerwonym ,lakier został wypolerowany na początku pastą 3M (korek zielony)a póżniej pociągnięty 3M na hologramy(korek niebieski)i na koniec ręczne nakładanie wosku z dodatkiem carnauba mam takie pytanie ,czym zabezpieczyć lakier akrylowy żeby po wypolerowaniu nie robił się z powrotem matowy.dodam że po myciu i obfitych opadach lakier robi się znowu matowy
Jeżeli lakier matowieje i jego umycie i przetarcie QD nie przywraca blasku to jest to wina kiepskiego wosku - zastosuj jakiegoś "pancerniaka", myj poprawnie (roztworem o neutralnym PH) i susz samochód po myciu a żadno matowienie nie powinno występować.
Na początek są 3 takie uniwersalne wytrzymałe smarowidła - 476s, #16 i 1000p
Z tego co wiem jak i również z własnego doświadczenia lakiery akrylowe lubią matowieć i obłazić białym nalotem. Takie już są. Dlatego wymagają szczególnej troski
Tak jak wyżej. Trzeba zabezpieczyć lakier przed promieniami UV dlatego należy woskować "dobrym markowym wytrzymałym woskiem". Pozdrawiam
Tak jak wyżej. Trzeba zabezpieczyć lakier przed promieniami UV dlatego należy woskować "dobrym markowym wytrzymałym woskiem". Pozdrawiam