Problemy z zamkami (pewnie mikrozłącze, czy styki)

Wszelakie problemy związane z nadwoziem i wnętrzem pojazdu

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

alabama1
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: alabama1 » pt sie 09, 2013 21:09

Jeszcze nie patrzyłem do bagażnika, ale ta przelotka powinna być na wierzchu? Tak samo ta przelotka od strony słupka? Zobaczę jutro, może popatrzę i załapię, gdzie te przelotki. :-)
Szkoda, że nie pisałeś tego wcześniej. Teraz wydaje mi się to o wiele bardziej prostsze. Twoje rady są bardzo dobre.

Awatar użytkownika
Waqa
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Waqa » pt sie 09, 2013 21:25

Przelotki widac od razu po otworzeniu klapy. Są na wysokości dachu, takie gumowe harmonijki. wystarczy ze wypniesz ją z jednej strony i dostaniesz sie do przewodów.

alabama1
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: alabama1 » pt sie 09, 2013 21:31

Wystarczy z jakiejkolwiek strony wypiąć? Nie może być tak na przykład, że z lewej kable są nienaruszone, a z prawej odłączone?

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pt sie 09, 2013 21:38

wypnij z dwóch stron, będziesz miał lepszy pogląd na sytuację :bajer: Co do problemu bagażnika to prawa przelotka nie ma z tym nic wspólnego, ale wiadomo że nie zaszkodzi jak sprawdzisz czy i tam jest wsio ok.

alabama1
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: alabama1 » pt sie 09, 2013 21:44

Nie napisałem o prawej przelotce, może masz na myśli to "Tak samo ta przelotka od strony słupka?"? Jeżeli to, to miałem na myśli przelotki tylnich drzwi w związku z tym ciągle świecącym oświetleniem.

Awatar użytkownika
Waqa
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Re: Problemy z zamkami (pewnie mikrozłącze, czy styki)

Post autor: Waqa » pt sie 09, 2013 21:45

alabama1 pisze:Nie może być tak na przykład, że z lewej kable są nienaruszone, a z prawej odłączone?
oczywiscie, ze tak moze byc. ogolnie przolotki są dwie (prawa i lewa) z tego co prubuje sobie przypomniec to przewody od mikro klapy ida w prawej, ale to muszą potwierdzic koledzy, bo porostu nie pamiętam :jezor:

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » pt sie 09, 2013 21:52

w przelotkach drzwi uszkodzenia kabli występują zdecydowanie rzadziej, wystarczy wypiąć przelotkę od strony słupka aby mieć dostęp do wtyczki (dotyczy tylnych drzwi, nie przednich). Wiązka bagażnika uszkadza się znacznie częściej...i tu zdejmujemy przelotkę z dwóch stron (nie w sensie lewa/prawa przelotka...tylko od strony karoseri i od strony klapy) aby więcej widzieć.
Waqa pisze:z tego co prubuje sobie przypomniec to przewody od mikro klapy ida w prawej
w lewej... prawą idzie tylko silnik centralnego, mikro centralnego i masa grzania szyby

alabama1
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: alabama1 » pt sie 09, 2013 22:12

Czyli jak już, to kable powinny być uszkodzone po lewej stronie przelotki?
Zimą występował taki problem, że jedna czy dwie jakieś te "linie", co odpowiadają za grzanie szyby, nie grzały. Może być też sprawa uszkodzonego kabla? Wtedy kable by były uszkodzone również po prawej stronie?

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » pt sie 09, 2013 22:19

alabama1 pisze:Czyli jak już, to kable powinny być uszkodzone po lewej stronie przelotki?
w lewej przelotce...bo do klapy idą dwie...kable dotyczące Twojego problemu są w lewej przelotce. O ile nie ma problemu z zamkiem...
alabama1 pisze:Zimą występował taki problem, że jedna czy dwie jakieś te "linie", co odpowiadają za grzanie szyby, nie grzały. Może być też sprawa uszkodzonego kabla?
nie, wina w samej szybie

alabama1
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: alabama1 » pt sie 09, 2013 22:22

Czyli otwierając bagażnik będę widział dwie przelotki? Bo z wcześniejszych wypowiedzi wywnioskowałem, że jest jedna, po lewej stronie jest możliwy mój problem, po drugiej co innego. Pewnie będzie jedna, na środku przerwa, i druga?
Dobrze, nieważne już to, żarówka w bagażniku na razie nie jest dla mnie potrzebna, najpierw jak już, to zajmę się tymi zamkami.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » pt sie 09, 2013 22:27

alabama1, jak otworzysz bagażnik to będziesz wiedział o co chodzi...są dwie przelotki, jedna po prawej, druga po lewej stronie

alabama1
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: alabama1 » pt sie 09, 2013 22:28

Tak, rozumiem. Pewnie otworzę bagażnik i od razu zakumam. Niepotrzebnie tu robię zamieszanie z tymi przelotkami.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » pt sie 09, 2013 22:33

tak jak mówisz...nie widząc tego o czym jest mowa pewnie za głowę się chwytasz i myślisz "o czym oni gadają"...ale po tym co wyżej napisane, wystarczy że otworzysz bagażnik (czy też drzwi) i będziesz wiedział o co chodzi :bigok:

alabama1
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: alabama1 » sob sie 10, 2013 16:58

Więc zrobiłem, tak jak mi radziłeś Qto i wypiąłem wtyczkę w tylnych lewych drzwiach- oświetlenie świeciło się nadal (odczekałem pół minuty), zabrałem się za prawe tylne drzwi i tu jakby zaskoczyło- oświetlenie zgasło, ale tylko z tyłu po obu stronach, to główne oświetlenie z przodu świeciło się nadal. Jakieś pomysły?
Próbowałem na raz odpiąć wtyczki przy kierowcy i z tyłu po prawej stronie, to się oświetlenie cały czas świeciło.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Wnętrze i Nadwozie”