Auto kupione w kwietniu. Rozrząd był wymieniany w styczniu przez poprzedniego właściciela. Rzeczywiście tak jest ale co dziwne dzisiaj zdjąłem osłonę rozrządu łape za pasek a on odchyla się po ok 0,5cm w jedną i w drugą stronę. Czyli ma 1 cm luzu. Zdębiałem. Dodam, że zrobiłem już 4tyś km i wszystko ok (na szczęście). Odpaliłem auto, zgasiłem pasek uciągnięty.
O co chodzi ? Przecież tam nie ma żadnej hydrauliki. Czy to normalne ? Czy może rolka napinająca jest nie skontrowana i uciąga się samoczynnie na odpalonym silniku i dlatego on jeszcze nie przeskoczył ?
Proszę o szybką pomoc.
mk4 1.6 16V BCB luźny pasek rozrządu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- sebastian1901
- Gadatliwa bestia
- Auto: Octavia I 1.8T RS
- Silnik: AUQ
- Kontakt:
jeśli ogarniasz sam troche mechaniki zajrzyj jak sie ma napinacz. być może rzeczywiście nie jest skontrowany i samoczynnie po odpaleniu napina pasek (w co wątpię ale mogę się mylić).
a patrzales czy podczas odpalonego silnika pasek ma luzy, "kołysze się" itp (czy widać zauważalnie okiem po nim, że jest luźny) ??
a patrzales czy podczas odpalonego silnika pasek ma luzy, "kołysze się" itp (czy widać zauważalnie okiem po nim, że jest luźny) ??
Golf mk2 USA 1.8T 20V AUM--> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=420945" onclick="window.open(this.href);return false;
- sebastian1901
- Gadatliwa bestia
- Auto: Octavia I 1.8T RS
- Silnik: AUQ
- Kontakt:
po odpaleniu jest ok, chodzi równo nie kołysze się ani nie skacze, chyba jestem przewrażliwony, napinacza nie widać musiałbym rozbierać wszystko a jest taki upał że masakra...
Mowa o tym długim pasku.
Mowa o tym długim pasku.
Sebastian
jeśli będzie Ci się chciało to w chłodniejszy dzień możesz rozebrać i będziesz o wiele pewniejszy jak obadasz napinacz
Golf mk2 USA 1.8T 20V AUM--> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=420945" onclick="window.open(this.href);return false;
W tym silniku napinacz "sam sobie dobiera" siłe naciągu bo jest na spręzynie. Ciągnąc/naciskając za pasek zawsze będzie wyczuwalny delikatny luz.