Odnowienie układu hamulcowego w 1.9 tdi
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Witam. Jestem przed wymiana tarcz, klocków i osłon na tarcze na wszystkich 4 kółkach.
Poradźcie mi proszę czy oprócz tych elementów jakie zamierzam wymienić mam zwrócić uwagę na coś jeszcze ? Jak w tytule chciałbym zadbać o dobrą renowację mojego układu hamulcowego abym mógł mieć spokój na parę lat
Poradźcie mi proszę czy oprócz tych elementów jakie zamierzam wymienić mam zwrócić uwagę na coś jeszcze ? Jak w tytule chciałbym zadbać o dobrą renowację mojego układu hamulcowego abym mógł mieć spokój na parę lat
- damian-ppp
- Gadatliwa bestia
Koniecznie sprawdź stan osłon gumowych cylinderków, oczywiście ważne jest porządne wyczyszczenie zacisków i prowadnic z rdzy, żeby wszystko mogło płynnie się poruszać.
Mam VAG-a i VAG TACHO, w razie potrzeby pisać na PW :-)
- Waqa
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
dodam jeszcze ze warto sprawdzic luzy na prowadnicach.
aha bardzo waze to dobor tarcz... poczytaj które tarcze nie gną się jak plastelina
aha bardzo waze to dobor tarcz... poczytaj które tarcze nie gną się jak plastelina
Ostatnio zmieniony śr sie 07, 2013 21:42 przez Waqa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
Dziękuję za odpowiedzi, wezmę te rzeczy pod uwagę. Tarcze będę kupował oryginalne w serwisie vw gdyż mają promocje na części do starszych vw
- Waqa
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
- damian-ppp
- Gadatliwa bestia
Również mnie to ciekawi. Kupiłem jakiś czas temu ATE PD i po miesiącu pogięte. Wymienili bez problemu, ale drugi zestaw po jakiś 3 000 km znów coś zaczyna poszarpywać. Jeśli znów się pogną to albo wybiorę zwrot kasy albo wymianę na zwykłe ATE.
Mam VAG-a i VAG TACHO, w razie potrzeby pisać na PW :-)
-
- Mały gagatek
Ogólnie to zamawiam części z tego sklepu http://www.skodaczesci.pl/" onclick="window.open(this.href);return false; gdyż są to oryginały i zamienniki ale wybieram z zasady oryginały bo z nich korzystam zawsze dłużej Koszt tarcz na przód w tym sklepie to 260zł i na tył 160zł, w serwisie nieco więcej. Lecz klocki w serwisie na przód 121,13 a na tył 121,95. Koszt osłon na tarcze w serwisie to ponad 30zł. Tak mi przynajmniej powiedzieli przez telefon.
trzeba zadbac o dobre przesmarowanie wszystkiego co tego wymaga,liqui moly,robi wysokotemperaturowy smar ceramiczny do zaciskow,warto go zastosowac
Gnolf, ten smar robi robotę mała saszetka wystarczy na wszystkie 4 kółka.
a co do tarcz to albo ATE (do codziennej jazdy zwykle nie nacinane) albo BOSCH wszystko inne lipa...
... no i oczywiście klocki też firmowe
a co do tarcz to albo ATE (do codziennej jazdy zwykle nie nacinane) albo BOSCH wszystko inne lipa...
... no i oczywiście klocki też firmowe
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=89&t=533635" onclick="window.open(this.href);return false; powoli do przodu...
-
- Mały gagatek
Byłbym wdzięczny na napisanie konkretnie czego, gdyż jako że robię to pierwszy raz i do tego sam chcę to zrobić nie chciałbym niczego pominąć.trzeba zadbac o dobre przesmarowanie wszystkiego co tego wymaga
Jeśli chodzi o wybór tarcz i klocków to pozostanę przy oryginałach. Ojciec już na swoim przetestował i bardzo dobrze się sprawdzają.
Klocki i tarcze to nie wszystko, jest jeszcze zacisk pompa no i płyn. Płyn nie kosztuje majątku, rozebranie zacisku to też prosta sprawa. Regeneracja zacisków, nowy płyn, nowe klocki i tarcze pompa ok i powinno być dobrze. Ja jak coś wymieniam zawsze myje i czyszczę chyba że zakładam nowe. Przy zaciskach szczególną uwagę zwróć na tłoczek czy nie jest skorodowany z jednej strony, żeby równo dociskał klocek. Hamulce to dość łatwy układ ale ważny nade wszystko!! pękniętą uszczelkę cieknący przewód wymieniaj na nowe!
Cały mój kraj >> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=519472" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Mały gagatek
Więc tak:
Tarcze przód i tył zamówiłem z motointegrator firmy ATE w rozmiarach jak oryginalne - koszt 560zł.
Klocki kupione w serwisie VW - koszt przód 140zł, tył 130zł.
Osłony na tarcze kupiłem w serwisie VW - koszt 39zł/szt. (4x)
Jak się okazało po oględzinach auta w serwisie VW do wymiany mam jeszcze łożysko prawe, drążek z końcówką lewy i tuleje na wahaczach. Znalazłem oryginalne części w świetnych cenach i tak kolejno: 110zł (z piastą), 115zł (całość z końcówką), 30zł/16zł (komplet na jeden wahacz). Teraz muszę je zamówić
Dam znać o dalszych postępach. Dzięki wszystkim za pomocne rady !
Tarcze przód i tył zamówiłem z motointegrator firmy ATE w rozmiarach jak oryginalne - koszt 560zł.
Klocki kupione w serwisie VW - koszt przód 140zł, tył 130zł.
Osłony na tarcze kupiłem w serwisie VW - koszt 39zł/szt. (4x)
Jak się okazało po oględzinach auta w serwisie VW do wymiany mam jeszcze łożysko prawe, drążek z końcówką lewy i tuleje na wahaczach. Znalazłem oryginalne części w świetnych cenach i tak kolejno: 110zł (z piastą), 115zł (całość z końcówką), 30zł/16zł (komplet na jeden wahacz). Teraz muszę je zamówić
Dam znać o dalszych postępach. Dzięki wszystkim za pomocne rady !
-
- Forum Master
Tuleje wahacza tylne kup z audi TT są pełne- bardziej wytrzymalsze. Sam na takich jeżdżę. Niepotrzebnie kupiłeś osłony tarczy na tył.... Bo jeżeli chcesz je wymienić to czeka Cię też wymiana piast z łożyskami.