Za szybko działające kierunkowskazy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Bry. Problem mojego Golfa polega na tym, że kierunkowskazy w lewo/prawo działają (jak na moje oko) za szybko. Awaryjne mrugają wolniej i według mnie prawidłowo. Teraz pytanie - gdzie leży przyczyna?
Wszystkie żarówki działają i każda ma po 21W, więc chyba ok. Dała by coś zmiana żarówek na mocniejsze? Jeśli tak to o ile wat zwiększyć moc?
Wszystkie żarówki działają i każda ma po 21W, więc chyba ok. Dała by coś zmiana żarówek na mocniejsze? Jeśli tak to o ile wat zwiększyć moc?
A robiłeś coś czy tak poprostu zaczęły szybciej mrugać bez przyczyny?
Zwykle szybkie mruganie które powoduje spalona żarówka jest na tyle szybkie że aż irytujące, więc pewnie nie jest aż tak szybko możliwe że jak pisałeś- za słabe żarówki lub gdzieś jest jakieś niewielkie zwarcie.
ale mnie to też irytuje.. :/ nagram filmik jak to działa i wrzucę do tematu. spróbuję jeszcze założyć mocniejsze żarówki jeśli znajdę, ale oryginalnie powinny być 21W, więc nie wiem o co chodzi :/
gdyby bezpiecznik był walnięty to raczej w ogóle by nie mrugało zaraz pójdę do garażu to zamienię przekaźnik jeśli znajdę
ok, wszystko działa jak należy pomogła zmiana przekaźnika na inny :>
wrzucam filmy przed i po zmianie dla tych, którzy będą mieli podobny problem i będą chcieli mieć zobrazowany mój
przed:
1 - kierunkowskaz w lewo ('normalny')
2 - kierunkowskaz w prawo (szybszy - wyjęta jedna żarówka)
3 - awaryjne
[youtube][/youtube]
po:
1 - kierunkowskaz w lewo (normalny)
2 - kierunkowskaz w prawo (normalny)
3 - awaryjne
[youtube][/youtube]
wrzucam filmy przed i po zmianie dla tych, którzy będą mieli podobny problem i będą chcieli mieć zobrazowany mój
przed:
1 - kierunkowskaz w lewo ('normalny')
2 - kierunkowskaz w prawo (szybszy - wyjęta jedna żarówka)
3 - awaryjne
[youtube][/youtube]
po:
1 - kierunkowskaz w lewo (normalny)
2 - kierunkowskaz w prawo (normalny)
3 - awaryjne
[youtube][/youtube]
no czyli tak jak myślałem nawiasem mówiąc ten który był przed wymianą przekaźnika "normalny" był taki jak z przepaloną żarówką, a ten z przepaloną żarówką był wogóle jak stroboskop
hahahahaha, dobrze powiedzianeKardynał pisze:a ten z przepaloną żarówką był wogóle jak stroboskop
już chyba wiesz czemu mnie irytowały te moje 'normalne' kierunkowskazy ;]
tak, w pełni rozumiem . U mnie w golfiku też jest nietak dużo rzeczy z elektryką, np gdy auto jest zgaszone, nie jest włączony zapłon, włącze kierunkowskaz lewy-świeci lewy postój, prawy-prawy postój, jak przy tym mam włączone postojówki wtedy przy włączonym kierunku świecą obie postojówki a jak mam włączone światła mijania świecą wszystkie któryś przekaźnik jest walnięty ale nie mam pojęcia który, dodatkowo u ciebie na desce rozdzielczej ładnie świeci sie kontrolka oleju ( i cała reszta podejrzewam że też) a u mnie z tym problem, świeci sie jedynie kontrolka akumulatora podobno kwestia wymiany regulatora napięcia w zegarach, regulator zamówiony i mam nadzieje że to rozwiąże problem
u mnie wszystko musi działać, jeśli coś nie działa, lub działa jak nie trzeba to się wkurzam i staram się naprawić.
też mam tak, że jak włączę kierunkowskaz na wyłączonym zapłonie to świeci mi postojówka z danej strony, więc to chyba normalne
mi też kiedyś świeciła tylko kontrolka ładowania, ale wymieniłem licznik na taki z obrotomierzem i problem sam się rozwiązał ale widziałem, że był tam spalony jakiś rezystor, więc myślę, że była to tylko kwestia przelutowania.
Na razie jeszcze mam problem ze ssaniem. wszystko już posprawdzałem, wszystko niby sprawne, a i tak na zimnym silniku muszę mu trzymać lekko gaz bo inaczej ma tak małe obroty, że trzepie całym autem niemiłosiernie :/
pisałeś, że nie wiesz, który przekaźnik jest u Ciebie walnięty - zrób tak jak ja - przejdź się na jakiś złom, powyciągaj przekaźniki z aut i pozmieniaj u siebie wszystkie na te 'nowe' ja dzisiaj tak zrobiłem, bo wiele z moich problemów sprowadzało się do przekaźników.
też mam tak, że jak włączę kierunkowskaz na wyłączonym zapłonie to świeci mi postojówka z danej strony, więc to chyba normalne
mi też kiedyś świeciła tylko kontrolka ładowania, ale wymieniłem licznik na taki z obrotomierzem i problem sam się rozwiązał ale widziałem, że był tam spalony jakiś rezystor, więc myślę, że była to tylko kwestia przelutowania.
Na razie jeszcze mam problem ze ssaniem. wszystko już posprawdzałem, wszystko niby sprawne, a i tak na zimnym silniku muszę mu trzymać lekko gaz bo inaczej ma tak małe obroty, że trzepie całym autem niemiłosiernie :/
pisałeś, że nie wiesz, który przekaźnik jest u Ciebie walnięty - zrób tak jak ja - przejdź się na jakiś złom, powyciągaj przekaźniki z aut i pozmieniaj u siebie wszystkie na te 'nowe' ja dzisiaj tak zrobiłem, bo wiele z moich problemów sprowadzało się do przekaźników.
Właśnie chyba muszę tak zrobić , dobry patencik mnie też niektóre rzeczy denerwują(niedziałający obrotomierz) ale sie do tego przyzwyczaiłem, jednak czas na zmiany u ciebie podejrzewam że też był problem z regulatorem napięcia, takie małe ustrojstwo a potrafi poirytować
Mojego golfa wcześniej miał człowiek który próbował coś w nim modyfikować (elektryka) i dodatkowo robił to niedokładnie, poskręcane kable "zaizolowane" taśmą papierową to był standard. odpięty czujnik od temp. z którym dalej nie mogę sie uporać (po podłączeniu wskazówka leci na full) także mam z nim troche zabawy
Mojego golfa wcześniej miał człowiek który próbował coś w nim modyfikować (elektryka) i dodatkowo robił to niedokładnie, poskręcane kable "zaizolowane" taśmą papierową to był standard. odpięty czujnik od temp. z którym dalej nie mogę sie uporać (po podłączeniu wskazówka leci na full) także mam z nim troche zabawy