Odpala na styk, wszystko idealnie, ale po paru minutach (2-3) gaśnie. Muszę wtedy zakręcić nim parę razy aż nagle zapali normalnie i nie ma już żadnego problemu.
Dzieje się to na zimnym silniku. Zarówno na gazie i benzynie chodzi idealnie(no, może wydaje mi się że mu trochę mocy brakuje, ale normalnie jezdziłem zdecydowanie mocniejszym).
Post z sekcji LPG:
Witam, mam golfa od tygodnia, silnik 1.8 bez turbo. Instalacja gazowa STAG 200.
Przebieg samochodu 220tysięcy(niezweryfikowany, ale trzyma się dobrze, od wielu lat prywatny w kraju), przebieg instalacji gazowej 30tysięcy/28miesięcy.
Samochód serwisowany regularnie.
Problem: czasem ciężko go na początku odpalić. Trzeba parę razy zakręcić silnikiem, czasem zaskoczy od razu.
Dzieje się to na trybie AUTO gaz. Jak zapali bez problemu to po ok 500m czasem gaśnie, nie może chwilę zaskoczyć, nie reaguje na gaz po czym nagle zapala normalnie i wszystko działa.
Na ciepłym silniku problemu na razie nie zauważyłem.
Czy może ktoś coś podpowiedzieć czego to może być wina? Przyznam się, że to moje pierwsze spotkanie z gazem w aucie.
Ktoś bardziej obeznany może mi napisać, czy powinno startować się wyłącznie na benzynie czy może być tryb AUTO(przechodzi na gaz kiedy silnik ma odpowiednie parametry).
I jeszcze jedno pytanie: wyłączyć silnik lepiej na gazie czy benzynie? Czy kłopoty mogą być spowodowane gaszeniem silnika na gazie?
Jeśli coś pominąłem proszę mnie poprawić/dopytać.
Pozdrawiam.