Zła prędkość na zegarze
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Zła prędkość na zegarze
A ja wciąż w ciemnym lesie. Coraz bardziej mnie drażnią te przekłamania prędkości, dystansu i co się z tym wiąże np. średniego spalania ON.
Ostatnio sprawdzilem wskazania prędkości z "tajnych" danych Climatronica. Podaje prędkość wyższą o jakieś 10% od licznikowej, czyli bliższą prawdzie, ale jednak wciąż za małą.
Nie wiem, jak to możliwe, że wyjęcie i włożenie skrzyni mogło spowodować pojawienie się tych wszystkich głupot. Wcześniej wszystko było OK, a dystans mierzyło wzorcowo.
Ostatnio sprawdzilem wskazania prędkości z "tajnych" danych Climatronica. Podaje prędkość wyższą o jakieś 10% od licznikowej, czyli bliższą prawdzie, ale jednak wciąż za małą.
Nie wiem, jak to możliwe, że wyjęcie i włożenie skrzyni mogło spowodować pojawienie się tych wszystkich głupot. Wcześniej wszystko było OK, a dystans mierzyło wzorcowo.
Zła prędkość na zegarze
nie będzie okzbko pisze:dzisiaj będę próbował przekodować licznik i dam znać czy jest już ok
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Zła prędkość na zegarze
Jak masz inna skale na yarczce niz powinna byc to nic nie zwojujesz kodowaniem.
Tylko edecja wsadu.
Tylko edecja wsadu.
Zła prędkość na zegarze
jano0244, podjedź do kogoś co skomunikuje się vagiem z licznikiem - pojawi ci się numer licznika i softcoding czyli kodowanie - ostatnia cyfra kodowania odpowiada za to
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Re: Zła prędkość na zegarze
O ile wsad jest od tego licznika i ustawione jest odpowiednie kodowanie - o tym napisal juz greg.Noxi pisze:Nawet mimo złych tarczek przebieg powinien liczyć prawidłowo.
Zła prędkość na zegarze
Jeeezu - chłopie - skrzynia biegów posiada impulsator - w zależności od przełożenia skrzyni biegów ustawia się kodowanie licznika pod daną liczbę impulsów - co w przeliczeniu daje prędkość i odległość - jeśli założysz złe tarcze a potem próbujesz skorygować prędkość kodowaniem licznika to rozjeżdża ci się i prędkość i odległość.Noxi pisze:Nawet mimo złych tarczek przebieg powinien liczyć prawidłowo.
Pomijam fakt taki jak ktoś wsadza licznik passata i nie zmienia wsadu lub odpowiednich ścieżek we wsadzie a potem się dziwi że mnożnik jest ciągle jeden. Pomijam fakt ze niektórzy walczą np wsadzając licznik sharana po 2001 roku gdzie prędkość jest brana z abs a nie z impulsatora skrzyni biegów
Zła prędkość na zegarze
Przepraszam, bardziej przywiązałem się do różnicy wynikającej ze skalowania samych tarcz. Mianowicie:
Mój błąd:) Za płytko zagłębiłem się aby się udzielać. Przepraszam
Mój błąd:) Za płytko zagłębiłem się aby się udzielać. Przepraszam
Re: Zła prędkość na zegarze
Na zdjęciach widać że masz wsad ze zwykłego licznika 1J0 a tarcze z licznika SE 1J5 one mają inne wyskalowanie. Problem można rozwiązać jedynie edycją epromu, dlatego poczytaj sobie "ciekawostki licznikowe" z forum passata. Lub wpisz mu oryginalny wsad od 1J5 czyli od SE.
Zła prędkość na zegarze
zanim coś takiego zrobisz to kopia bezpieczeństwa obecnego (masz immo 3 - co byś czasem potem pastylek nie szukał)marg pisze:Lub wpisz mu oryginalny wsad od 1J5 czyli od SE.
Zła prędkość na zegarze
uwierz - dla wielu nie jest to sprawa oczywista i potem jest problemmarg pisze:To jest sprawa chyba oczywista przed jakimkolwiek działaniem na epromie.
Zła prędkość na zegarze
próbowałem edytować eprom lecz mam ciągle jakieś problemy z połączeniem bo zrywa, albo coś z usb w moim lapku albo kabel lipny
nie chciałem żeby coś nabroić więc będę szukał jakiegoś magika który się na tym zna i tu moje pytanie jest ktoś z zachodniopomorskiego lub lubuskiego żeby do niego podjechać i ogarnąć ten licznik? oczywiście za opłatą
nie chciałem żeby coś nabroić więc będę szukał jakiegoś magika który się na tym zna i tu moje pytanie jest ktoś z zachodniopomorskiego lub lubuskiego żeby do niego podjechać i ogarnąć ten licznik? oczywiście za opłatą
Zła prędkość na zegarze
zbko, spróbuj zgrać ten eprom cały i pchnij mi na maila forsius(małpa)poczta.fm - jeśli bedzie cały to ci go poprawię