Terkoczące CB Radio
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Terkoczące CB Radio
Ostatnio odpaliłem leżące w garażu CB radio. Jednak po włożeniu do mojego golfa i odpaleniu silnika mocno terkocze w głośniku. Zapytałem się znawcy i polecił mi jakiś antyzakłócacz więc wziąłem go za 20zł i podłączyłem. Zakłócenia są niby mniejsze ale i tak dają się we znaki przy dużych obrotach. Co mam poradzić na to? Brałem prąd i z zapalnicznki i prosto z aku.
Terkoczące CB Radio
zapewne radio niższej jakości bez filtra na zasilaniu. Sprawdź czy na radyjku jest wł/wył filtra ANL. Dobrze byłoby gdybyś sprecyzował te terkotanie - tzn porównał do czegoś en dźwięk. A problem istnieje u Ciebie w aucie - najprawdopodobniej tam, gdzie występuje iskrzenie. Czyli masz do wyboru wszystkie silniki w których wykorzystywane są szczotki lub kopułka z palcem zapłonowym. Albo iskrzenie w kopułce od zużycia, lub brak ekranu na kopułce... Ewentualnie problem w połączeniu zasilania dla radia - czytaj zapalniczki. Np. zabrudzone/skorodowane gniazdo, słaby docisk wtyku itp...
Terkoczące CB Radio
No niema tego włącznika ANL. Hmm.. nie wiem do czego może być podobny ten dźwięk jednak są to jakby takie delikatne strzały których częstotliwość rośnie wraz z obrotami. Mam jakiś tam filtr niby anty-zakłóceniowy ale to nie pomaga za bardzo. Dodam też że jeśli odłączę antenę to terkotania niema.
Terkoczące CB Radio
no to rozejrzyj się za usterkami, które opisałem wyżej a pozbędziesz się "terkotania", które ja nazwałby świstem oczywiście jeśli mówimy o tym samym zjawisku
Terkoczące CB Radio
Antena zbiera zakłócenia prawdopodobnie z układu wysokiego napięcia w silniku (chyba niezbyt fachowo to nazwałem ). Miałem podobnie w innym aucie. Akurat tam wymiana świec pomogła. Czasem będą to przewody WN. Musisz sam sprawdzić.
Terkoczące CB Radio
według mnie bardzo fachowo - tam iskrzy koniecznie do przeglądu.albin88 pisze:układu wysokiego napięcia w silniku
Terkoczące CB Radio
Na przewodach świecach jest wszystko dobrze nic nie iskrzy i nie przerywa. Aparat zdaje się też mieć dobrą kondycję. Dziś odpiąłem antenę od CB to zakłóceń nie było. Co zrobić żeby antena nie zbierała tych zakłóceń?
Terkoczące CB Radio
A trzeszczy nawet gdy masz skręconego squelcha ? Możliwe że kabel do anteny biegnie obok innego przewodu który może go zakłócać. Antena może zbierać zakłócenia np. od modułu do świateł do jazdy dziennej lub wzmacniacza do głośników.
Terkoczące CB Radio
Ja bym na próbę podmienił antenę. Bo może masz ekran kablu anteny uwalony. Albo źle jest złożona podstawa. Np. w sirio oplot ma być podpiety do konkretnej śruby
- malinex2
- Ma gadane
Terkoczące CB Radio
A pomyslales o altertatorze ? mialem podobny problem ,ale z samym radiem . Uszkodzony byl u mnie regulator napiecia
Kupie kompletny pakiet GTI do golfa mk5 oraz znaczki GTD z golfa Mk6/ mk7 PW
- nitrox89
- Dawca organów
- Auto: mk4 AXR+
Terkoczące CB Radio
Axaris, łatwiej i taniej będzie zmienić radio na takie z filtrami ANL.
Rust is lighter than carbon fiber