potencjometr przepustnicy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, podobno nierówna pracą silnika po wyłączeniu ssania a czasem zgaśnięciem przy puszczeniu gazu i wciśnięciu sprzęgła jest zepsuty potencjometr przepustnicy w gaźniku pierburg 2ee tym elektronicznym, mam możliwość kupienia takiego za 80 zł, ale czy warto? czy to coś pomoże
Przeczytaj ten temat
viewtopic.php?f=2&t=20714&p=302734&hili ... ee#p302734" onclick="window.open(this.href);return false;
a w nim post napisany przez tomasz23 i będziesz wiedział, jesli u Ciebie też tak wariuje wymiana rozwiąże problem.
viewtopic.php?f=2&t=20714&p=302734&hili ... ee#p302734" onclick="window.open(this.href);return false;
a w nim post napisany przez tomasz23 i będziesz wiedział, jesli u Ciebie też tak wariuje wymiana rozwiąże problem.
dodam że samochód ma instalacje gazową, gdy samochód był odpalony na gazie to odłączyłem kostkę od potencjometru przepustnicy, brak efektu jak chodził tak i chodził.
Re: potencjometr przepustnicy
Zasada jest taka że najpierw należy doprowadzić auto do poprawnego stanu na benzynie a potem dopiero LPGkali1209 pisze:dodam że samochód ma instalacje gazową, gdy samochód był odpalony na gazie to odłączyłem kostkę od potencjometru przepustnicy, brak efektu jak chodził tak i chodził.
Jakie dokładnie masz obiawy? Jak wyglada zachowanie auta na zimnym jak na rozgrzanym silniku, jak zachowuje sie na jalowym a jak podczas jazdy?
Co zmieniales co, juz sprawdziles? W jakim stanie swiece przewody i reszta?
Co zmieniales co, juz sprawdziles? W jakim stanie swiece przewody i reszta?
objawy są takie silnik zimny obroty równe 10 tys, ssanie się wyłącza obroty spadają do 300- 400 i wzrastają do 10 tys. praca silnika nie równa, dodam gazu, puszczę i silnik pomału pomału spada z obrotów i gaśnie, tak jak by paliwa nie dostawał, a przy dojeżdżaniu do skrzyżowania przy puszczeniu gazu i wciśnięciu sprzęgła gaśnie, przewody i świece nowe, zmieniałem nastawnik przepustnicy, czyściłem gaźnik, założona nowa podstawa gaźnika i nowe przewody podciśnienia, czytałem że niby ten potencjometr przepustnicy padł na odpalonym silniku wyciągnąłem kostkę z niego, brak jakichkolwiek objawów, nie ma różnicy.
nic nie pomogło jak było tak i jest silnik nie chodzi równo, na benzynie gaśnie,nie wiem czy zmieniać potencjometr przepustnicy, a może ktoś by miał pożyczyć mi żebym mógł sprawdzić czy aby to na pewno on.
Mozna podmienic poszukaj w okolicy, jesli zadziała to wtedy możesz kupować.