Słaby ręczny
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Słaby ręczny
Witam, mam problem z hamulcem ręcznym w moim mk2. Wymieniłem linki i szczęki na nowe, podciągnąłem ręczny że łapie na trzecim ząbku ale nie da radę nawet na trawie żeby koła poszły na smyka. Jest ten hamulec ale bardzo słaby, w czym może tkwić przyczyna? Dodam że nożny idzie na smyka na asfalcie.
Słaby ręczny
linki nowe ,szczeki nowe,zdemontuj bebny jeszcze raz i zobacz co sie dzieje jak zaciagasz reczny
-
- Nowicjusz
Słaby ręczny
normalnie się tam rozchodzą szczęki, dodam jeszcze że bębny wymieniane w tamtym roku na nowe
Słaby ręczny
rozumiem ,ze sie rozchodza tyle ze z za mala sila,obejrzyj ,tam jest regulacja,wszystko nowe,musi dzialac
-
- Nowicjusz
Słaby ręczny
Już chyba wiem w czym problem, ten samoregulator powinien być włożony tym ''wypustkiem'' w stronę auta a ja mam je włożone odwrotnie i to pewnie dlatego jest ten ręczny jaki jest. Wezmę to dziś złożę jak ma być i dam znać.
-
- Nowicjusz
Słaby ręczny
marcin ,cudow nie ma,obejrzyj jeszcze prowadzenie linek,jesli wszystko jest zalozone prawidlowo w bebnach to moze sie dzieje cos na trasie do dzwigni recznego
-
- Nowicjusz
Słaby ręczny
No wszystko się zgadza, może kupić zestaw montażowy ręcznego?? i powymieniać te sprężynki, chociaż wątpię czy to coś da..
Słaby ręczny
mysle ze masz cos zle zlozone,znajdz na internecie jak ma to wszystko wygladac,zadnych zestawow nie kupuj , w ostatecznosci niech na to luknie jakis mechanik
Słaby ręczny
A jaka była średnica wewnętrzna bębna?
Czy nie przyszło Ci do głowy przetoczenie bębnów?
Czy nie przyszło Ci do głowy przetoczenie bębnów?
Słaby ręczny
po przetoczeniu ,srednica nieznacznie ale jednak wieksza bedzie, poza tym jakiego rzedu musiala by to byc roznica zeby dawac taki efekt
Słaby ręczny
Bębnów się nie przetacza tylko wymienia. Maksymalne zużycie bębna kwalifikujące do wymiany to 1,5 mm. Jak do tego jeszcze przetoczyłeś to powodzenia.
Oprócz tego, że średnica robi się zbyt duża to szczęka niewłaściwy kontakt ma z bębnem.
Oprócz tego, że średnica robi się zbyt duża to szczęka niewłaściwy kontakt ma z bębnem.
Słaby ręczny
Problem polega na tym, że rozpierak ręcznego nie ma dużego pola pracy. To samo klin samoregulujący. A klin samoregulatora jest niezbędny do poprawnej pracy ręcznego. Jeśli przetoczysz zużyty bęben to po prostu brakuje mm.Gnolf pisze:a tak w ogole gdyby byl problem ze srednica bebnow nie byloby i noznego ,a jest
Hamulec główny lepiej robie poradzi bo cylinderek pracuje bezpośrednio na szczęce, klin zapobiega tylko nadmiernemu cofaniu się szczęk.
Trzeba rozebrać bębny, sprawdzić czy klin jest poprawnie założony, dźwgnia rozpieraka w poprawnej pozycji, jaka jest średnica bębna. Na bębnie jest wytłoczona maksymalna dopuszczalna jego średnica.