[MK3 TDI] pedał sprzęgła

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kupszczelisty
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Lokalizacja: był Śląsk - Katowice, Mysłowice jest Poznań okolice
Kontakt:

[MK3 TDI] pedał sprzęgła

Post autor: kupszczelisty » czw sie 24, 2006 22:58

dziś sobie lece autostrada 170 i zaczynam gwałtownie hamować, słysze szum wciskam sprzęgło i luz wrzucam zwalniam do jakiś 80 wżucam 5 i nagle zastanawiam sie czemu sprzęgło zrobiło się takie krótkie a tu pedał zapadł się do połowy :| podniosłem go butem do góry i już było OK, co to może być w TDI bodajże sprzęgło jest hydrauliczne, jaka może być przyczyna i co mam z tym zrobić, pierwszy raz coś takiego mi się zdażyło
Ostatnio zmieniony pt sie 25, 2006 10:03 przez kupszczelisty, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: cowboy » pt sie 25, 2006 08:18

może sprężyna pękła..chyba jest tam
albo coś z pompką przy pedale - ja własnie to naprawiam - bede jechał kole 13 do mechaniora odebrać autko to zobacze co to jest..

w samej popmpce też jest sprężyna - u mnie była ona pęknięta dlatego skok tłoka był krótszy i nie wysprzęglało dobrze...dodtakow wymienia się oringi..

ja przy okazji wyciągnąłem sprzegło, bo żaden fachowiec mi tego nie powiedział :( ale przy okazji wymieniłem uszczelniacze z obu stron - a sprzęgło mi sprawdził Radzikowski i jest ideal :)

kupszczelisty
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Lokalizacja: był Śląsk - Katowice, Mysłowice jest Poznań okolice
Kontakt:

Post autor: kupszczelisty » pt sie 25, 2006 11:08

http://forum.vwgolf.pl/vi...=26761&start=15
tam ktoś napisał o odpowietrzeniu układu, a jak mam odpowietrzyć sprzęgło skoro to ten sam płyn co hamulcowy, kumpel mi mówil że jest jakiś zestaw naprawczy do tłoczka w sprzęgle, co w nim jest i ile taki może kosztować?

Awatar użytkownika
Cefaloid
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Re: [MK3 TDI] pedał sprzęgła

Post autor: Cefaloid » pt sie 25, 2006 11:16

kupszczelisty pisze:wciskam sprzęgło i luz wrzucam zwalniam do jakiś 80 wżucam 5 i nagle zastanawiam sie czemu sprzęgło zrobiło się takie krótkie a tu pedał zapadł się do połowy :| podniosłem go butem do góry i już było OK, co to może być
Hehe, to tak jak mi (również jak i u Ciebie mam hydrauliczne sprzęgło). Należy je odpowietrzyć. Robi się to identycznie jak odpowietrzanie hamulców. Po przewodzie takim jak hamulcowy szybko znajdziesz siłownik sprzęgła i odpowietrznik. Solidnie je odpowietrz, przepompuj płyn na nowy i się nie powtórzy. Zbiorniczek płynu jest wspólny z układem hamulcowym więc potrzeba Ci płynu DOT4. Pompujesz sprzęgłem a nie hamulcem i dolewasz płynu do zbiorniczka układu hamulcowego. Reszta obowiązuje jak przy hamulcach. Acha, u mnie przed tą operacją sprzęgło puszczało dopiero po wciśnięciu do samego dna i to mocno. Inaczej lubił zgrzytnąć. A teraz jest lux, jak w innych autach. I ogólnie jakoś pewniej się wciska.

Jak nie pomoże obejrzyj pompkę sprzęgła tę pod pedałem. Może jaka sprężynka poleciała i za słabo się cofa?

Konto usunięte.

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: cowboy » pt sie 25, 2006 11:40

kupszczelisty pisze:jest jakiś zestaw naprawczy do tłoczka w sprzęgle, co w nim jest i ile taki może kosztować
kosztuje toto w intercarsie chyba 13 PLN

są tam 4 gumki uszczelnaijące jakieś chyba oringi

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”