odpalanie mkII deisel

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
WRHZ
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

odpalanie mkII deisel

Post autor: WRHZ » czw lut 10, 2005 19:21

Witam mam takei pytanko mam golfika 1,6 dieselka i sa klopociki z odpalniem tzn odpala ale : grzeje swiece zaczynam krecic jak wyciagne przyspieszacz od razu to ma ciezej i pozniej odpolali musze odpalic bez wyciagnietego przyspieszacza i jak zaskoczy wyciagam go do podneisienia i ustabilizowania obrotow dlaczego tak sie dzieje?? ktos moze mi powiedziec

Awatar użytkownika
Krzylu
Germanista
Kontakt:

Post autor: Krzylu » czw lut 10, 2005 20:10

ja mialem podobnie
niechcial zajarac jak byly minusowe temperatury z wyciagnietym ssaniem musialem wcisnac i dodac gazu troche auto odpalalo i wyciagalem ssanie
wymienilem swiece zarowe i klopot zniknal
pali od kopa i na wyciagnietym ssaniu
moze to zalezec tego jakie masz ssanie
stego co wiem to moze byc zwiekszona dawka paliwa lub zwiekszenie obrotow/wyprzedzenie zaplonu
tak jest w nowszych golfach/jettach chyba od 87 roku masz wyprzedzenie zaplonu
sprobuj naciagnac linke od ssania i zobacz efekt jezeli nic to nieda to sprawdz swiece zarowe amperomierzem powinny pobierac 48A
jezeli bedzie o 16A mniej tzn ze ktoras swieca siadla....itd
no niewiem to tylko mi sie nasuwa na mysl
wiecej niewiem co ci kolego napisac
pozdroo

Awatar użytkownika
lukdohc
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: lukdohc » czw lut 10, 2005 20:26

mozesz miec poprostu zle kat wtryskow ustawiony, to ssanie wlaascie polega na tym ze przestawiasz kat wyprzedzasz go o 2,4 stopnia ale pewny nie ejstem, i czasem tak jest u mnie tak bylo ze byl przestawiony do przodu czyli juz przyspieszony a jak jeszcze wyciaglem ta wajche to jeszcze bardziej go wyprzedzala czyli za bardzo i bylo gorzej odpalic, moze poprostu wystarczy ustawic ten kat wtryskow, odemnie mechanik wzial 30zł, pozdrowka

Awatar użytkownika
WRHZ
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: WRHZ » czw lut 10, 2005 20:40

Moj golfer jest z 91 wiec przyspieszacz powoduje wzrost obrotow hmm wydaje mi sie ze to nie wina swiec bo by ogolnei ciezko palil ale po weekendzie sprawdze siwece sobie i wtryski kukne dzieki za info pozdro

Awatar użytkownika
WRHZ
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: WRHZ » czw lut 10, 2005 20:42

a co do ssania wydaje mi sie ze jest ok bo jak silnik pracuje i wyciagne jest to jest spora roznica obrotow wiec napewno dziala

Awatar użytkownika
Michael G60
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Michael G60 » czw lut 10, 2005 22:10

Krzylu pisze:ja mialem podobnie
niechcial zajarac jak byly minusowe temperatury z wyciagnietym ssaniem musialem wcisnac i dodac gazu troche auto odpalalo i wyciagalem ssanie
stego co wiem to moze byc zwiekszona dawka paliwa lub zwiekszenie obrotow/wyprzedzenie zaplonu
sprobuj naciagnac linke od ssania i zobacz efekt jezeli nic to nieda to sprawdz swiece zarowe amperomierzem powinny pobierac 48A
pozdroo
W tym przypadku akurat do 85 wystęouje stary tym pompy !

!!!...5 września 2020: 15 lat mojej obecności na forum VW GOLF...!!!

Shane84
Golf 2 D60
Golf 2 D60

Post autor: Shane84 » pn lut 14, 2005 18:28

Krzylu pisze:ja mialem podobnie
pozdroo

zgadzam sie w 100% mialem to samo i to samo zrobilem i jest OK !!!

dukem
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: dukem » pn lut 14, 2005 23:22

Z tego co wiem to w dieslach zadnych ssania nie ma tylko wlasnie kat wyprzedzenia zaplonu...i tak jak mowi kolega lukasz to moze byc tylko kwestia ustawienia kata...

A juz tak technicznie w ramach dowcipu (bez obrazania piszacego bo blad sie kazdemu moze zdazyc): skoro swiece biora 48A (bo biora) to jak to mozliwe ze jezeli jedna jest walnieta to prad jest mniejszy o 16 a nie 12 A...

Awatar użytkownika
Krzylu
Germanista
Kontakt:

Post autor: Krzylu » wt lut 15, 2005 01:35

hehehe walnelo mi sie kolego z tymi 16A powinno byc 12A fakt
potocznie sie mowi na to ssanie bo wez caly czas pisz ciegno przyspieszania??
zreszta nie tylko przyspiesza kat o 2stopnie ale takze zwiekszana byla dawka paliwa w starszych modelach do ktoregos tam roku chyba do 87
napewno niejest to kat wyprzedzenia wtrysku
sprawdz swiece zarowe na bank umnie tak samo bylo niedawno

dukem
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: dukem » wt lut 15, 2005 02:11

Sam juz nie wiem...wedlug mnie jakby swiece byly padniete to by wogole nie odpalal...
moze to "ssanie" w tym przypadku faktycznie reguluje dawke paliwa i tutaj cos jest nie tak- moze wtryskuje za duzo jak na odpalenie...

Awatar użytkownika
marek29
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Re: odpalanie mkII deisel

Post autor: marek29 » wt lut 15, 2005 12:01

WRHZ pisze:Witam mam takei pytanko mam golfika 1,6 dieselka i sa klopociki z odpalniem tzn odpala ale : grzeje swiece zaczynam krecic jak wyciagne przyspieszacz od razu to ma ciezej i pozniej odpolali musze odpalic bez wyciagnietego przyspieszacza i jak zaskoczy wyciagam go do podneisienia i ustabilizowania obrotow dlaczego tak sie dzieje?? ktos moze mi powiedziec
W nowym typie pompy,a taką masz oprócz zmiany kąta zapłonu ,urządzenie rozruchowe zmienia też wolne obroty biegu jałowego.
Z tyłu pompy znajduje się "wachadełko" z dwoma pionowymi śrubami regulacyjnymi.Jedna służy do ustawienia wolnych obrotów silnika w stanie pracy,a druga przy wyciągniętej dzwigni rozruchowej.
Dlatego u niektórych z Was po wyciągnięciu dzwigni zwiększają się obroty a u innych nie(to zależy od pompy)
Z tego co piszesz po objawach wnioskuję że masz żle ustawiony zapłon (kąt ustawienia pompy) i dlatego łatwiej odpala przy schowanej dzwigni.
Po odpaleniu lepiej chodzi po wyciągnięciu to normalne bo silnik jest zimny a Ty podnosisz mu wolne obroty.
Proponuję ustawić kąt wyprzedzenia zapłonu.
Drugim powodem mogą być wtryski.Jeżeli któryś z nich zamiast 155-160bar będzie miał np130 to wtrysk do tego cylindra będzie wcześniejszy ,a jeżeli np 170 -póżniejszy (ale to pwodowało by bardzo nierówną pracę silnika po odpaleniu)

Awatar użytkownika
WRHZ
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: WRHZ » wt lut 15, 2005 12:58

Silnik jak chodzi pracuje rowno bez problemu jakjest cieplo pali na strzal ale jak terz zima tomusze zakrecic mu no i odpalam na pedlae gazu a pozenij dopeiro wyciagam przyspieszac tak mysle wlasnie czy nie sprawdzic wtryskow sobie ale moze jednak wartobybylo sprawdzic kat zaplonu pozdrawiam i dzieki za info

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”