Przejechałem się na lekko podkręconej dawce... ogólnie muł się zrobił przez za wczesny kąt wtrysku... ale mniejsza o to... zrobię jeszcze jeden eksperyment... do mojej poprzedniej pompy wsadzę falę de110 od bezpośredniego wtrysku zamiast fali de 664 i wtedy napisze co z tego wyjdzie.
Zrobiłem zdj. fali od TDI DE 110 jak i fali w mojej pompie...
Jak widać kształt tych fal wskazuje na to, że... fala od TDI poda całą dawkę gwałtowniej i wcześniej niż ta druga fala po prawej stronie... DE 664. Co za tym idzie ona może być przyczyną dymienia pod pełnym obciążeniem... mimo przyspieszenia dynamicznego na max'a i tak przez swój kształt dawkę cała podaje dłużej i później. Pompę mam już zmontowaną teraz trzeba ją tylko przełożyć... a strasznie mi się tego nie chce robić.
EDYTA:
Pompa założona z falą taką jaka była w niej fabrycznie DE 664... kąt statyczny przyspieszony fabrycznie dla niej jest 1mm statycznego, ale dla TDI to za mało... teraz sam nie wiem na ile mam statyczny, bo nie sprawdzałem. Auto zrobiło się żwawsze szybciej na gaz reaguje... będę musiał jeszcze trochę przyspieszyć statyczny bo po odpaleniu leci niebieskawy dymek gdy trochę przestygnie.
EDYTA 2:
Jednak nie mogłem się powstrzymać i zapodałem falę DE 110 od TDI... i muszę napisać, że teraz lepiej silnik pracuje... równiej już od obrotów jałowych. Musze jeszcze ogarnąć dawkę rozruchową bo jest za duża dla 1.9 m-tdi. Z tego co kiedyś zauważyłem to za jej zwiększenie odpowiada, któraś sprężynka na gov'ie bo w dozowniku żadnej nie widziałem... ja będzie chwila to trzeba będzie zrzucić górę pompy. Miałem też problem z przegrzewaniem się silnika gdy mocniej zacząłem cisnąć na gaz, ale okazało się że problemem był za wczesny dynamiczny kąt wtrysku. Jednak m-tdi nie lubi zbyt wyprzedzonego kąta wtrysku.