Mam problem z moim Golfem II 1.8 GTI. Na światłach zgasł mi silnik i po kilkunastu próbach odpalenia (wytłumaczę się problemem z pompka paliwową) rozrusznik przestał całkowicie reagować. Zepchnąłem auto na bok i jedyne co mi się udało ustalić: przepalony bezpiecznik (10) w 12 gnieździe odpowiedzialnym za ABS, wspomaganie hamowania i tylną wycieraczkę :/ Po wsadzeniu nowego bezpiecznika (20) spalił się on od razu po przekręceniu stacyjki tylko do 1 poziomu. Kompletnie nie jestem osobą ogarniętą w temacie mechaniki i elektroniki dlatego proszę o was pomoc i radę.
Pozdrawiam.
Rozrusznik nie kręci.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Misza1122
- Forum Master
- Kontakt:
Rozrusznik nie kręci.
A próbowałeś rozrusznik na krótko???
Zacznij od sprawdzenia rozrusznika na krótko. Czy w nim coś nie poszło. A przed tym normalnie działało wszystko ???
Zacznij od sprawdzenia rozrusznika na krótko. Czy w nim coś nie poszło. A przed tym normalnie działało wszystko ???
Rozrusznik nie kręci.
skoro pali Ci bezpiecznik, to mas zwarcie... usuń tą usterke, potem sprawdź czy na kablu uruchamijącym rozrusznik pojawia się napięcie - jeśli tak to problem z rozrusznikiem, jeśli nie to sprawdź rozrusznik - ale najpierw usuń usterkę powodującą przepalenie tego bezpiecznika.
Rozrusznik nie kręci.
W jaki sposób można namierzyć taką usterkę? Dziękuje za zainteresowanie sprawą.
- Misza1122
- Forum Master
- Kontakt:
Rozrusznik nie kręci.
Sprawdzać po kolei obwody. Ja bym zaczął od tylnej wycieraczki. Najprościej jest odpiąć np kostke od pompy ABS, włożyć bezpiecznik i sprawdzić. I kolejno dalej tak samo.
Rozrusznik nie kręci.
Dziękuje panowie za rady. Problem okazał się rozrusznik sam w sobie. Pewnie padł od chechłania. Po wymianie wszystko pięknie śmiga.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.