Ciągle świecące kontrolki

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

lalta
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: lalta » sob lip 06, 2013 17:05

Witam. Jestem posiadaczem Golfa IV 1.6 16V, mam problem z ciągle świecącymi kontrolkami EPC oraz świeci mi się na żółto kontrolka oleju. Po dolaniu oleju kontrolka dalej się świeci a EPC nie mam pojęcia od czego może zależeć. Proszę o pomoc!

Awatar użytkownika
Madman59
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Ciągle świecące kontrolki

Post autor: Madman59 » sob lip 06, 2013 19:10

lalta pisze:Witam. Jestem posiadaczem Golfa IV 1.6 16V, mam problem z ciągle świecącymi kontrolkami EPC oraz świeci mi się na żółto kontrolka oleju. Po dolaniu oleju kontrolka dalej się świeci a EPC nie mam pojęcia od czego może zależeć. Proszę o pomoc!

Nie odkryje Ameryki, ale napiszę, że bez podpięcia pod kompa. to wróżenie z fusów. Kontrolka żółta może to być- uszkodzony czujnik poziomu oleju(jest przy misce olejowej) lub instalacja, mały stan oleju lub jego "przepracowanie", albo po prostu czujnik przy masce (jak jest). Kontrolka EPC - np.jakość paliwa, czujnik nad pedałem przyspieszenia.
Tak czy inaczej trzeba podpiąć pod pompa i odczytać błędy. Z własnego doświadczenia napiszę, że kontrolka od poziomu paliwa mrugała mi na włączonym zapłonie 5 razy i gasła, vag pokazał błąd czujnika... wjazd na kanał i okazało się, że wtyczka źle łączy. Kontrolka EPC zaświeciła mi się raz na prawie pustym baku(pewnie jakieś "oparowe nieczystości) i po zatankowaniu od razu nie zgasła, ale po zgaszeniu samochodu i ponownym odpaleniu już tak.

W życiu piękne są tylko chwile

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » sob lip 06, 2013 22:17

lalta pisze:EPC
zobacz czy światła stopu działają... jak nie to włącznik nad pedałem hamulca do wymiany
lalta pisze:na żółto kontrolka oleju
uszkodzony czujnik otwarcia maski znajdujący się w zamku...lub jego brak, ewentualnie problem z jego okablowaniem

Awatar użytkownika
Robertoo
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Robertoo » pn sie 19, 2013 17:39

Panowie ja mam podobny problem. Objawiają się różnie raz od razu po przekręceniu stacyjki, a drugi podczas jazdy.
1) Przy zapalaniu nie znika kontrolka od EPC i nie chce odpalić na benzynie, a na gazie już zapala. Po zapaleniu na gazie trzyma ponad tysiąc obr/min. Problem znika po zgaszeniu silnika oraz ponownym odpaleniu już na benzynie .
2) Dziś natomiast stało mi się to podczas jazdy, a dokładnie przy hamowaniu na leżącym policjancie . Wyskoczyła kontrolka EPC obroty wskoczyły na ponad tysiąc , po zgaszeniu znowu jest ok.
Co to może być ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”