piszczenie (ale nie paska)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, mam mały problem z moim AXR, a mianowicie coś piszczy i nie jest to żaden pasek, rolka czy napinacz, piszczy z okolicy zaworów N75 i reszty, problem kupiłem razem z samochodem ale byłem o nim poinformowany.
Piszczenie pojawia się w rożnych momentach, zaczyna piszczeć po dłuższej pracy na wolnych obrotach ( lekkie przegazowanie piszczenie znika, po jakimś czasie znowu się pojawia ), piszczy też podczas jazdy ale tu dodanie gazu na biegu nie pomaga ustępuje tylko jak całkiem odpuszczę nogę z gazu ( nie próbowałem przegazować auta podczas jazdy, ale zapewne efekt byłby taki sam jak na wolnych obrotach ). Dźwięk jest jednostajny i dość głośny wyraźnie słychać go w samochodzie.
Poprzedni właściciel wymienił zawór N75 na oryginał bo mechanik twierdził ze to to ale nie dało to żadnego efektu, postaram się nagrać ten dźwięk oraz postarać się o dokładniejszą lokalizacje.
Może macie jakieś propozycje co sprawdzić, może wymienić...
Piszczenie pojawia się w rożnych momentach, zaczyna piszczeć po dłuższej pracy na wolnych obrotach ( lekkie przegazowanie piszczenie znika, po jakimś czasie znowu się pojawia ), piszczy też podczas jazdy ale tu dodanie gazu na biegu nie pomaga ustępuje tylko jak całkiem odpuszczę nogę z gazu ( nie próbowałem przegazować auta podczas jazdy, ale zapewne efekt byłby taki sam jak na wolnych obrotach ). Dźwięk jest jednostajny i dość głośny wyraźnie słychać go w samochodzie.
Poprzedni właściciel wymienił zawór N75 na oryginał bo mechanik twierdził ze to to ale nie dało to żadnego efektu, postaram się nagrać ten dźwięk oraz postarać się o dokładniejszą lokalizacje.
Może macie jakieś propozycje co sprawdzić, może wymienić...
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Nagraj ten dźwięk i umieść nagrania w poście, może ktoś rozpozna usterkę.
w linku dźwięk który wydaje mój AXR
http://w43.wrzuta.pl/audio/6XC0ANMbeKR/pisk_axr" onclick="window.open(this.href);return false;
Piszczy dokładnie z okolicy zaworków, może być że któryś z nich się zawiesza?? może to nie szczelność w na jakimś wężyku, sam już nie wiem...
http://w43.wrzuta.pl/audio/6XC0ANMbeKR/pisk_axr" onclick="window.open(this.href);return false;
Piszczy dokładnie z okolicy zaworków, może być że któryś z nich się zawiesza?? może to nie szczelność w na jakimś wężyku, sam już nie wiem...
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Skąd wiesz, że to nie któraś z rolek napędu osprzętu - zrzucany był pasek i uruchamiany silnik bez niego ? Wyje jak uszkodzone łożysko na pompie wspomagania.
tylko to nie wyje w okolicy paska... Wyje idealnie nad zaworkami, tego jestem pewien na 100%.
Doszedłeś do tego??
U mnie tez dzisiaj się pojawił taki dźwięk. Wydaje go "brzęczący" zawór n75. No chodzi jak maszynka do strzyżenia włosów
Jak dotknę n75 to czuć jak rezonuje/wibruje...
U mnie tez dzisiaj się pojawił taki dźwięk. Wydaje go "brzęczący" zawór n75. No chodzi jak maszynka do strzyżenia włosów

Jak dotknę n75 to czuć jak rezonuje/wibruje...
'99 e46 328ci na bogato i bokiem ;)
'99 multivan highline ACV na bardzo bogato ;)
'00 bora variant AHF automat na przebogato :D <--żonowóz
'04 Octavia kombi ASV na bardzo bogato na dupowóz po pracy
'17 kia venga 1,4/90 na bogato /służbowa = najlepsza do wszystkiego chociaż mega słaba ;)
'17 kia venga 1,4/90 na bogato /służbowa = najlepsza do wszystkiego chociaż mega słaba ;)
A te blaszki z gumkami łączące ze sobą przewody wysokiego ciśnienia są ? I te gumki muszą być dobrze tymi blaszkami ściśnięte.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
arka10, tutaj mowa o silniku PDarka10 pisze:A te blaszki z gumkami łączące ze sobą przewody wysokiego ciśnienia są ?

Po logach wyszło, że padnięty mam MAP (g71) i od tego n75 aż się gotuje...
Jak wpadnie w notlauf to cały czas aż zgaszę i odpalę ponownie auto i kiedy dodaję/odpuszczam gazu brzęczy (kiedy gruszka przy turbinie wykonuje ruchy)
Jest to na tyle głośny dźwięk, ze mimo iż diesel to słychać we wnętrzu auta to buczenie
Jest to na tyle głośny dźwięk, ze mimo iż diesel to słychać we wnętrzu auta to buczenie

u mnie słychać piszczenie właśnie i auto nie wpada w notlauf ( w sumie nic się nie zmienia tylko piszczy ) odpuszczę gazu przestaje, jak przekroczę 1800obr/min to piszczy i tak przez chwile a potem przestaje i za jakiś czas znowu trochę popiszczy
Re: piszczenie (ale nie paska)
Dokładnie tak samo, ale jak już wpadnie w notlauf, to wtedy piszczy bez przerwy... U mnie rzekomo winny jest czujnik g71 w map sensorze... Tzn albo sam czujnik albo wiązka od niego, ale tam n75 dostaje zły sygnał do pracy...lukasc_n pisze:u mnie słychać piszczenie właśnie i auto nie wpada w notlauf ( w sumie nic się nie zmienia tylko piszczy ) odpuszczę gazu przestaje, jak przekroczę 1800obr/min to piszczy i tak przez chwile a potem przestaje i za jakiś czas znowu trochę popiszczy
- 21Golfista21
- Gadatliwa bestia
odłącz n75 i zobacz czy piszczenie ustanie, może piszczy na panewce wałka rozrządu? lubią się wałki w pd wytrzeć jak ktoś nie dba o olej i zimnego katuje.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=351409 nowy nabytek
to nie, że ja się boję prędkości to prędkość boi się mnie :D
to nie, że ja się boję prędkości to prędkość boi się mnie :D