Problem z odpalaniem golf mk3
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.Jestem nowy na tym forum lecz lubie je przeglądać i czytac.I niestety mam problem z moim golfem mk3 silnik 1.8 75km (AAM).Od pewnego czasu nie zawsze mi odpalał.Ale gdy brałem na zapłon i mocno przekreciłem klucz odpalał.Dziś popołudniu wychodze z pracy i nie było szans by go odpalić. Objawy były następujące: biore go na zapłon po czym przekręcam do odpalenia lecz znikają wszystkie kontrolki (nie mrugają wgl gasną) rozrusznik sie kreci bez zadnego problemu i nie czuje różnicy szybkości obrotów bądz dziwnych dzwięków.I moge go tak trzymać z minute a i tak nie odpali.Jak mam kluczyk przekręcony na zapłon to moge nim ruszyć o dosłownie 1 stopien w strone odpalenia i zapłon gaśnie.Czy to normalne? Nigdy nie zwracałem uwagi na to...Dodam że odpala mi na krótko bez zadnych problemów dzięki temu wróciłem do domu po pracy (8km i brak komunikacji miejskiej oraz haka wkręcanego do holowania xd ) Czy to kostka stacyjki czy cała stacyjka do roboty bądz może inne rzeczy? Nie jestem specjalistą od elektryki ( mechanika,wymiany jak najbardziej tak) ale to dla mnie magia.Nie chce dawać go do mechaniaka bo nie mam do nich przekonania (nigdy nie stał na warsztacie a mam go od 3 lat) a nie chce odrazu wymieniać kostki (porada znajomego) bo trzeba wywalać całą kolumne.Panowie pomocy....
Z góry dziękuje za pomoc.
Z góry dziękuje za pomoc.
Odświeżam Dziś musze coś wykąbinowac...Kumpel polecił mi żeby sie nie bawił tylko zrobił odpalanie z guzika (zapłon i wciska sie guzik) Nie wiem jak chce to zrobić ale zaoferował sie że jutro mi to zrobi chyba że pomożecie mi znaleść prawdziwą usterke.
Pzd
Pzd
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Z Twojego opisu wyglada to na kostke stacyjki.
Troche roboty jest by ja wymienic - wszystko przez jedna srubke ktora trzyma kostke i jest w takim miejscu ze bez wyciagniecia stacyjki ciezko do niej dojsc.
Troche roboty jest by ja wymienic - wszystko przez jedna srubke ktora trzyma kostke i jest w takim miejscu ze bez wyciagniecia stacyjki ciezko do niej dojsc.
Czyli wymiana kostki może rozwiązć mój problem ? Bo jeśli tak to dziś drukuje poradnik i od popołudnia zaczynam się brać do roboty. Prąd mnie z rana walną żle chwyciłem i troche mnie popieściło .Ktoś jeszcze może wie jaka może być inna ewentualna diagnoza takiego stanu? Bo jak nie bedzie to kostka stacyjki to chyba głowe o kierownice se rozwale...Czekam na opinie i pozdrawiam.
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Tak jak kolega agrala wspominal problem na 99% lezy po stronie kostki.
Dzięki wam za pomoc.Kostka kupiona (40zł troche lepsza tak mówił zaufany sprzedawca bo była albo za 24 zł ablo 40) i dziś po 20 zaczne rozbierać wszystko.
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Zaopatrz sie w dobry sciagacz... chyba ze chce Ci sie wyciagac cala kolumne kierownicza;).
Tak jak mówiliście wina kostki Wymieniona i odpala bez zadnych problemów ! Wywaliłem kolumne kierowniczą bo było najłatwiej cała operaja z montażem we 2 osoby niecałe 2 h Tak jak niektórzy piszą że można bez wyjomowania tylko kombinowanie nie opłaca sie szybciej wywalic wszysko a odrazu zrobiłem se korekte na kierownicy i mam prostą podczas jazdy na wprost Dzięki wszystkim za pomoc do zamknięcia