Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
JareCzek69, jak to klasyczny rrzad w granicach 800zl za czesci, nie wiem jak z robota, ale pewnie jak w 2,5 trzeba pas zrzucic wiec koszta dochodza
truckman, Robotę bym sam robił, więc koszt robocizny odpada .
"Turbo läuft, Turbo säuft"
Ogolnie rozsadny silnik. Jak sam robisz to od razu kup uszczelki bo na pewno caly silnik bedzie mokry, niestety V w Audi wszystkie sie leja jak cholera
truckman, Po kupnie od razu poszedł by na generalkę przegląd i robiciznę. 10tysięcy na naprawy zostawię . Mam jeszcze ciutkę czasu na szukanie.
"Turbo läuft, Turbo säuft"
-
- Ma gadane
czyli czytając wasze odpowiedzi lepiej by wychodziło z lpg tylko teraz jak z awaryjnością silników 2,3 2,6 jak one sie zachowują z gazem?
Re: Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
Nie ma opcji jak lepiej wychodzi wszystko zalezy przedewszystkim od tego w jakim stanie kupisz samochod , tak jak pisalem z uzywana instalacja bywa roznie. Dziewczyny kuzyn ma 100 c4 2.6 w gazie , wiec moge go zapytac ile by chcial , wiem ze szyba tam jest do wymiany, z tego co pamietam to srednie spalanie oscylowalo u niego w granicach 12-13 litrow.Adrian19922 pisze:czyli czytając wasze odpowiedzi lepiej by wychodziło z lpg tylko teraz jak z awaryjnością silników 2,3 2,6 jak one sie zachowują z gazem?
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
2.6 bez problemów, 2.3 z lpg unikaj jak ogniaAdrian19922 pisze:czyli czytając wasze odpowiedzi lepiej by wychodziło z lpg tylko teraz jak z awaryjnością silników 2,3 2,6 jak one sie zachowują z gazem?
-
- Ma gadane
A jak z silnikami 1.6 w golfie 4 na lpg? Bo słyszałem że silnik fis cięzko sobie z tym radzi?
Re: Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
fsi do lpg sie nie nadaje - tzn. masz instalki ale albo sa mega drogie albo beda jezdzic na lpg + pbWojtis pisze:A jak z silnikami 1.6 w golfie 4 na lpg? Bo słyszałem że silnik fis cięzko sobie z tym radzi?
kup zwykly 1.6 8v lub 16v i za jakies 2.5 - 3 tys zalozysz instalke 15tys km i sie zwraca
Właśnie tak zamierzam tylko się chciałem upewnić jak to z tym fis jest żeby nie kupił tego silniku i potem w gaz i się wkopać w jakieś niespodziewane koszty. Dzięki i pozdrawiam
-
- VW Baron
- Kontakt:
ale tego prawie nie ma na rynku wtórnym...Wojtis pisze:Właśnie tak zamierzam tylko się chciałem upewnić jak to z tym fis jest żeby nie kupił tego silniku
może co setny golf 1.6 to fsi
Dołączę się do pytania,
Obecnie jeżdżę MK5 1,9 TDI. Przebieg ok. 180tys. Planuję zakup MK6 (lub jakiś sedan fajny), ale nie wiem czy brać się za diesla, czy może bena. Teraz robię 15tys/rok - czasem dłuższe trasy, ale za rok już będą to krótkie dojazdy do pracy (poza wyjazdami na wakacje itp.). Od 40 tys km. nic nie robiłem w tym golfie, dlatego ciężko mi powiedzieć coś złego na temat diesla. Wiem, że jak coś padnie = $$$, ale kultura pracy, małe spalanie itp. być może są tego warte. Poza tym, jaki benzynowy brać pod uwagę jeśli już? 1.6 ?
Obecnie jeżdżę MK5 1,9 TDI. Przebieg ok. 180tys. Planuję zakup MK6 (lub jakiś sedan fajny), ale nie wiem czy brać się za diesla, czy może bena. Teraz robię 15tys/rok - czasem dłuższe trasy, ale za rok już będą to krótkie dojazdy do pracy (poza wyjazdami na wakacje itp.). Od 40 tys km. nic nie robiłem w tym golfie, dlatego ciężko mi powiedzieć coś złego na temat diesla. Wiem, że jak coś padnie = $$$, ale kultura pracy, małe spalanie itp. być może są tego warte. Poza tym, jaki benzynowy brać pod uwagę jeśli już? 1.6 ?
- sebekgolf
- Forumowy spamer :)
- Auto: Volvo S60 T6 R-Design, MK4 GT TDI i inne takie
Jak na krótkie trasy to wolnossący jeśli dizel. A jak nie to benzyna + gaz. Ale wtedy benzyna jakaś większa żeby to się odpychało a nie toczyło. Instalacja gazowa spłaca się przeważnie gdzieś w okolicy 16 tyś km (kwestia ile jeździsz w trasie, ile w mieście, za ile założysz instalację i jaka różnica kursu lpg/benzyna). Jedni robią to w rok albo półtorej, inni robią tyle w 2 miesiące.
Tarpan 1,5 OHV -> Swap 1,4 dohc R.I.P -> Swap 1,6 DOHC R.I.P -> Swap 1,4 DOHC R.I.P ->Swap 1,8 DOHC R.I.P -> Swap 1,8+ DOHC -> Swap 1,8T +++ DOHC in progresssss
Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/
Pomagamy Domom Dziecka -> ZŁOMBOL '11/'12 /'14/'15/'16
https://pl-pl.facebook.com/tarpaniatka/