[MK3 AFN] Czy to napewno trafna diagnoza o turbinie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Grzesiekk1982
- VWGolf.pl Killer
Stary wlej pełny bak i do baku środek do czyszczenia układu zasilania STP, ewentualnie środek do czyszczenia wtryskiwaczy też STP. Oba sprawdziłem.melon77 pisze:nagle przy predkości 120km/h wciskam pedal gazu a on nie reaguje tak jakby stracil zupelnie moc ii do tego bylo slychac takie buczenie
Przejedź 400 km i będziesz w szoku!! Mój 1Z zaczął od dławienia przy 140 potem co arz gorzej. Wlałem to raz i pojechałem w 400 km trasę. Wyjeżdzając na długim prostym odcinku zadusił się przy 100 km/h!!!! Było potem co raz lepiej i wyraźnie odczułem różnicę po 200 km, a w drodze powrotnej, po 400 na TYM SAMYM odcinku mialem 170 km/h. To nasza ropa go tak syfi. Leję wyłącznie ultimate a i tak już 2 arzy msiałem to wlewać - średnio co 5 tys km

Środek kosztuje kilkanaście zł.
[ Dodano: 23 Sie 2006 22:24 ]
A dodam, że wiem to od kolegi, który wcześniej miał to samo, wlał to i przeszło. Też mu "uprzejmie proponowano" regenerację turbinki, wymianę wtryskiwaczy i inne ciekawe rzeczy;) Znam kilka takich przypadków.
Zyczę, aby i u Ciebie "profesjonalna naprawa" zamknęła się poniżej 17 zł

Re: [MK3 AFN] Czy to napewno trafna diagnoza o turbinie
Mam pytanie czy znacie jakiegos speca od turbo na pomorzu?
Mam mk4 90KM Przy okolo 1800 kiedy zalacza sie turbinka chwile sie dlawi i "mysli" dopiero po chwili lapie ale z predkoscia max tez jest kipesko
ps cos czytalem o mapach startowych i o zaworkach N75 ale czy one sa tez w golfie 4?? pozatym VAG nie wykazal zadnych bledow ale jestem laikiem w tym temacie
DZieki za info
Mam mk4 90KM Przy okolo 1800 kiedy zalacza sie turbinka chwile sie dlawi i "mysli" dopiero po chwili lapie ale z predkoscia max tez jest kipesko

ps cos czytalem o mapach startowych i o zaworkach N75 ale czy one sa tez w golfie 4?? pozatym VAG nie wykazal zadnych bledow ale jestem laikiem w tym temacie
DZieki za info
przede wszystkim zrób diagnoze VAGIEM i wklej logi - było wiele razy na forummelon77 pisze:Wlasnie niech ktos wypowie sie z wyzeraczy TDI-kow bo zupelnie nie wiadomo co robic teraz
węzyki o ile przetrate sparciałe zawsze możesz zmienić...
sprawdź sztange przy turbinie czy wciągasz ją 2 cm w strone gruszki i czy mocno odbija na doł...
czy masz jeszcze ten problem - tzn czy złapałeś wtedy notlaufa ?
napisałes nagle - nic z tego nie wiemy czy przyspieszałeś z butem w podłodze?
[ Dodano: Czw Sie 24, 2006 11:28 ]
skoro wirnik sie nie obraca po odpaleniu to brak podciśnienia w gruszce - po odpaleniu sztanga zostaje wciągnieta do gruszki - czyli kierownice spalin ustawione w pozycji na największe ciśnienie..
no to masz panie pewnie przeładowanie... dopóki nie pojedziesz na VAG-a posprawdzaj wszystkie wężyki, szczelność dolotu, wszystkie rury do IC..melon77 pisze:tzn łapie je przy butowaniu na wyzszych biegach
ale zVAGowanie dynamiczne pod obciązęniem to podstawa - złap notlauf -NIE GAŚ silnika i zczytaj błąd - pewnie 575

pozdro !!
dzieki cowboy za info dotyczace turbiny ale ja mam taki motor jak ty i tez mam podobny problem ze sprzeglem
bo poruszalem na forum
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=58621
czyli jest zgrzyt przy wstecznym i lapie nisko a moje pyatnie jest nastepujace czy mechanik co u niego byles stwierdzil ze AFN ma kolo dwumasowe????
bo poruszalem na forum
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=58621
czyli jest zgrzyt przy wstecznym i lapie nisko a moje pyatnie jest nastepujace czy mechanik co u niego byles stwierdzil ze AFN ma kolo dwumasowe????
podobno jedynie w skrajnych przypadkach jak totalnie zmasakrowałeś sprzęgło...melon77 pisze:aha czyli kola dwumasowego nie trzeba wymieniac?
podałem Ci gdzie kupić w Twoim topiku w dziale części / serwisy
nie wiem jaki jest LUK ale SACHS na pewno w porzo..
4MAX- to kiedyś ktoś napisał 4 dni gwarancji MAX

Regeneracja tarczy i docisku u Radzikowskiego w Wawie www.sprzegla.com około 160 PLN
pozdro !