Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
Moderatorzy: palio, jhosef, VIP
Witam
Koledzy proszę was o pomoc. Chcemy z dziewczyną kupić drugie mk4. Jako że ja mam już TDI myśleliśmy nad benzyną, bo może części trochę tańsze niż do TDI i ogólnie zobaczyć jak jeździ się golfem z silnikiem benzynowym. I teraz tak silnik 1.4 zdecydowanie za słaby, zwykle 1.8 ciężko znaleźć, pozostaje 1.6 i 2.0. Mógłby się wypowiedzieć ktoś kto ma mk4 z takimi silnikami jak wygląda realne spalanie a nie katalogowe? Jakiego lepiej szukać? Raczej byśmy nie chcieli gazu zakładać.. Roczny przelot ok 15tys.
Koledzy proszę was o pomoc. Chcemy z dziewczyną kupić drugie mk4. Jako że ja mam już TDI myśleliśmy nad benzyną, bo może części trochę tańsze niż do TDI i ogólnie zobaczyć jak jeździ się golfem z silnikiem benzynowym. I teraz tak silnik 1.4 zdecydowanie za słaby, zwykle 1.8 ciężko znaleźć, pozostaje 1.6 i 2.0. Mógłby się wypowiedzieć ktoś kto ma mk4 z takimi silnikami jak wygląda realne spalanie a nie katalogowe? Jakiego lepiej szukać? Raczej byśmy nie chcieli gazu zakładać.. Roczny przelot ok 15tys.
ALH + 205 + CHIP 140KM/318Nm
- herbu
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
To zależy - ja miałem 1.6 16V i palił średnio niecałe 8 l LPG, przy przewadze jazdy miejskiej. 1.6 8V w Octavii II pali mojemu ojcu średnio 8,3 l LPG. 2.0 palił mi niecałe 9 l LPGdeskjet pisze: Mógłby się wypowiedzieć ktoś kto ma mk4 z takimi silnikami jak wygląda realne spalanie a nie katalogowe?
Jakbym miał wybierać to zdecydowanie 2.0, potem już obojętnie, ze wskazaniem na 8V.
-
- Użytkownik
deskjet, jak nie chcesz zakładać gazu i przy rocznym przebiegu 15tys to nie wiem czy nie bardziej opłacalne byłoby TDI.
ALH -> 205 -> soft
No gazu zakładać za bardzo nie chcemydaniel23584 pisze:jak nie chcesz zakładać gazu
To teraz już sam nie wiem czy szukać TDI czy 1.6 lub 2.0. Z jakim spalaniem benzyny trzeba się liczyć?
ALH + 205 + CHIP 140KM/318Nm
trasa 7-7.5 miasto 10ldeskjet pisze:Z jakim spalaniem benzyny trzeba się liczyć?
To teraz ja sie wypowiem. Dojeżdżam codziennie do pracy mam 30 km i przejeżdżam przez dwa miasta gdzie ciągły powolny ruch światła korki jak to wiadomo. Mam mk4 1.9Tdi i zawsze na początku ładuje w bak 15 litrów ropy i robię od 300 do 320 km na tym. Jak dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest tdi. Oprócz dojazdow do pracy robię sporo km przez weekend także wychodzi mi do 6OO KM tygodniowo i diesel nie zawodzi mnie nigdy ! Polecam ! Diesel rządzi diesel czadzi diesel zawsze se poradzi !
GRZECHOTNIK MK4
DIESEL <!>
DIESEL <!>
I nie chodzi o to ze pali więcej w mieście , jeśli silnik jest dobrze nagrzany to spali podobnie co w trasie.
GRZECHOTNIK MK4
DIESEL <!>
DIESEL <!>
Re: Co kupić - benzynę, diesla a może LPG?
wlasnie koncze jezdzic 1.6, 16v, liczylem spalanie przy roznych stylach jazdy i podobna srednia mi wychodzi - chociaz udalo sie zejsc ponizej 6 na trasie, ale w miescie bez wiekszej roznicy.maroTdi pisze:trasa 7-7.5 miasto 10ldeskjet pisze:Z jakim spalaniem benzyny trzeba się liczyć?
i pojawia się pytanie po co jeździć 1.6 skoro 1.8T pali tyle samo
-
- ->|<-
Tu się nie zgodzę, mój w mieście zagrzany spala ~6l/100 a w trasie poniżej 5l/100 przy spokojnej jeździe.arTDIan pisze:I nie chodzi o to ze pali więcej w mieście , jeśli silnik jest dobrze nagrzany to spali podobnie co w trasie
Ta jest !truckman pisze:po co jeździć 1.6 skoro 1.8T pali tyle samo
Kupię:
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
- kratki nawiewów z Bory.
" What does the World, mean to You ? "
- HBM'y,
- W8 pod szyber,
- kratki nawiewów z Bory.
" What does the World, mean to You ? "
Pali Ci więcej bo więcej gazujesz przed dziewczynami :p
GRZECHOTNIK MK4
DIESEL <!>
DIESEL <!>
- kostek007
- Gadatliwa bestia
Potwierdzam.herbu pisze:To zależy - ja miałem 1.6 16V i palił średnio niecałe 8 l LPG, przy przewadze jazdy miejskiej.
Nawet można spojrzeć na raporty spalania...
Mi wychodzi w mieście tak jak napisał herbu, w okolicach 8l, czasami 7,5l - to zależy, czy mi się spieszy, czy też nie.szuwar87 pisze:wlasnie koncze jezdzic 1.6, 16v, liczylem spalanie przy roznych stylach jazdy i podobna srednia mi wychodzi - chociaz udalo sie zejsc ponizej 6 na trasie, ale w miescie bez wiekszej roznicy.
A co do trasy zależy od stylu, jak się spieszę w trasie, to faktycznie sporo spala(np. ciągle 140km/h, jak są oczywiście na to warunki), ale jak jadę np. 80-70km/h i 5 bieg( i staram się nie przekraczać 2.5tys obrotów), to w okolicach 6-6,5l jest realne. W mieście też staram się nie przekraczać 2.5tys obr. i jak na najwyższym biegu (oczywiście też bez przesady), to realnie te 7.5l da się uzyskać.
Ja się z Wami nie do końca zgodzę( przynajmniej z 1.6 8v), bo jeśli chodzi o 16v, to zdecydowanie nie. W 1.8T bardzo ciężko zejść do 8l (nie wiem, czy to w ogóle realne). Ale nie po to się kupuje taki silnik, żeby jeździć nim jak emeryt... A jak wiemy takie 1.8T spali 11-12l - kolega miał takie (150km + czip na 180) w a4 b6 i realnie mu to paliło 12l w mieście. A jak chciał się "pobawić" to dużo więcej... A 1.6 8v w okolicy 9-10l Do tego dochodzą koszty utrzymania (mam tu na myśli mechanikę), i koszty nie robią się takie same jak w 1.6. Fakt faktem, że to zupełna inna liga, jeśli chodzi o silniki.iigAlisArr pisze:Ta jest !truckman pisze:po co jeździć 1.6 skoro 1.8T pali tyle samo
Dokładnie...truckman pisze: zwykle 1.8 to najgorszy wybor
najlepszy bedzie 2.0. Zadnych 1.4 i 1.6 bo to ta sama rodzina silników.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to