Zwarcie instalacji
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Zwarcie instalacji
Witam. Podczas jazdy w pewnym momencie zgasł silnik i nie można było go od tej pory uruchomić. Sprawdziłem błędy VAGiem. Wyświetliła mi się taka oto lista:
17477 - NOx Sensor (G295) Heater Control: Short to Ground
16576 - Fuel Pressure Sensor (G247): Short to Ground
18047 - Accelerator Position Sensor 1/2 (G79/G185): Implausible Signal
17852 - Potentiometer for EGR (G212): Implausible Signal
16706 - Engine Speed Sensor (G28): No Signal
Wnioskuję z tego, że gdzieś jest zwarcie w instalacji. Teraz pytanie: Gdzie lecą wiązki wszystkich powyższych elementów lub gdzie się spotykają? Czekam również na inne sugestie. Mój golf ma silnik 1.6 FSI z elektronicznym pedałem gazu (EPC).
Pozdrawiam, maaniek9.
17477 - NOx Sensor (G295) Heater Control: Short to Ground
16576 - Fuel Pressure Sensor (G247): Short to Ground
18047 - Accelerator Position Sensor 1/2 (G79/G185): Implausible Signal
17852 - Potentiometer for EGR (G212): Implausible Signal
16706 - Engine Speed Sensor (G28): No Signal
Wnioskuję z tego, że gdzieś jest zwarcie w instalacji. Teraz pytanie: Gdzie lecą wiązki wszystkich powyższych elementów lub gdzie się spotykają? Czekam również na inne sugestie. Mój golf ma silnik 1.6 FSI z elektronicznym pedałem gazu (EPC).
Pozdrawiam, maaniek9.
Zwarcie instalacji
ja bym to zrobił tak: od każdego elementu który wyświetlił Ci błąd odpiął wtyczkę i po kablu prześledził jego drogę... wiem że to genialny plan Najpierw weź pomierz zasilania i masy na wtyczkach tych elementów potem linie sygnałów z czujników/aparatów do ecu (będzie potrzebny pinout sterownika) a dopiero potem brał bym się za szukanie "po kablach" problemu. Zacznij od kabla od sondy...
Zwarcie instalacji
proponuję ze schematu elektrycznego instalacji twojego wozu, przy okazji zobaczysz jak wyglądają te połączenia fizycznie. Ewentualnie wspomóż się jakimś oprogramowaniem typu autodata, e-tech workshop albo jakimś innym serwisowym.
Zwarcie instalacji
Zacznij od błędu związanego z G28 - czujnikiem położenia wału. Bez sygnału z tego czujnika nie uruchomisz silnika.
Zwarcie instalacji
Zacznij od błędu związanego z G28 - czujnikiem położenia wału. Bez sygnału z tego czujnika nie uruchomisz silnika.
Zwarcie instalacji
Witam
Też mam silnik BAD i kłopoty z nim.
Udało Ci się może rozwiązać te problemy? Szczególnie chodzi mi o błąd 17477
Swoje problemy opisałem w tym wątku
viewtopic.php?f=139&t=515431" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam
Bartek
Też mam silnik BAD i kłopoty z nim.
Udało Ci się może rozwiązać te problemy? Szczególnie chodzi mi o błąd 17477
Swoje problemy opisałem w tym wątku
viewtopic.php?f=139&t=515431" onclick="window.open(this.href);return false;