[Variant] Jak przeciągnąć kable z klapy do wnętrza
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jestem w trakcie montażu kamery cofania (w miejscu oświetlenia tablicy rejestracyjnej) i zawiesiłem się na etapie prowadzenia przewodów.
W harmonijkach łączących klapę z nadwoziem jest dosyć ciasno. Jaki macie patent na to, aby wcisnąć tam dodatkowy kabel?
czy demontoż harmonijek ułatwi zadanie?
A potem którędy doprowadzić kable do okolic konsoli środkowej? Łatwiej dostać się do progu, czy prowadzić je miedzy dachem a podsufitką?
W harmonijkach łączących klapę z nadwoziem jest dosyć ciasno. Jaki macie patent na to, aby wcisnąć tam dodatkowy kabel?
czy demontoż harmonijek ułatwi zadanie?
A potem którędy doprowadzić kable do okolic konsoli środkowej? Łatwiej dostać się do progu, czy prowadzić je miedzy dachem a podsufitką?
Aktualnie: Golf IV Variant 1,9TDI Pacific (ASZ)
Jeszcze jest: Golf III 1,8 GL (AAM)
Jaceklo, Chodzi o te gumki między klapą a nadwoziem? Zdejmij je (uprzedzam, że wcale nie jest tak łatwo zamontować je ponownie), przesadź drut, zaczep kabel i przewlecz go przez gumkę. Potem na dół za plastikiem nad bagajem i lecisz progiem aż do konsoli.
Re: [Variant] Jak przeciągnąć kable z klapy do wnętrza
Tak, właśnie te gumki miałem na myśli . Widzę, że są one zamocowane do karoserii przy pomocy sprężynujących plastików. Od strony nadwozia nie ma problemu, aby je podważyć i odczepić, ale jak zrobić to od strony klapy, bez uszkodzeń??peppa_814 pisze:Jaceklo, Chodzi o te gumki między klapą a nadwoziem? Zdejmij je (uprzedzam, że wcale nie jest tak łatwo zamontować je ponownie), przesadź drut, zaczep kabel i przewlecz go przez gumkę.
Czy jest jakaś różnica czy polecę z lewej czy z prawej strony (bardziej mi pasuje z lewej). Jak dostać się do progu, zdejmuje plastikowe osłony przy drzwiach?peppa_814 pisze:Potem na dół za plastikiem nad bagajem i lecisz progiem aż do konsoli.
Musisz je wyciągnąć mocno, ale z wyczuciem żeby nie porwać. Najlepiej pomóc sobie śrubokrętem uważając na lakier.Jaceklo pisze:ale jak zrobić to od strony klapy, bez uszkodzeń?
Nie. Chociaż od strony pasażera będzie łatwiej przy desce rozdzielczej.Jaceklo pisze:Czy jest jakaś różnica czy polecę z lewej czy z prawej strony
Wszystko jest na zatrzaski. Jedynie z tyłu przy kole znajduje się jakaś śrubka (nie jestem pewien, bo dawno tego nie demontowałem). I tak jak wyżej, mocno ale z wyczuciem.Jaceklo pisze:Jak dostać się do progu, zdejmuje plastikowe osłony przy drzwiach?
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
nachodzą na próg, więc takJaceklo pisze:zdejmuje plastikowe osłony przy drzwiach?
pod słupkiem środkowym będziesz miał dwa wkręty...
dokładnie, z prawej strony mniej rozbierania...a i łatwiej jakoś sensownie dać kable bo łatwiejszy dostęp do ori wiązek tamtędy idących.peppa_814 pisze:Jaceklo napisał(a):
Czy jest jakaś różnica czy polecę z lewej czy z prawej strony
Nie. Chociaż od strony pasażera będzie łatwiej przy desce rozdzielczej.
w samym progu po prawej stronie jest też mniej kabli niż po lewej...
Dzięki chłopaki za podpowiedzi!!
Będę walczył z tematem.
Będę walczył z tematem.
Udało się przeciągnąć kabel z klapy do bagażnika - Koło lampy czeka na kolejny etap prac.
Ale podczas przeciągania połamałem plastiki, na które nachodzą gumowe harmonijki .
peppa_814, w końcu gumkę udało mi się zdjąć tuż przy klapie. I jest tak jak mówisz - za Chiny teraz nie mogę jej założyć.
Macie na to jakiś sprytny patent?
Ale podczas przeciągania połamałem plastiki, na które nachodzą gumowe harmonijki .
peppa_814, w końcu gumkę udało mi się zdjąć tuż przy klapie. I jest tak jak mówisz - za Chiny teraz nie mogę jej założyć.
Macie na to jakiś sprytny patent?
Odp: [Variant] Jak przeciągnąć kable z klapy do wnętrza
Wsadzasz tą szerszą częścią tak jak ma być (blacha ma wejść w ten rowek) i napierasz mocno tą węższą. Możesz ją nawet zgiąć i wejdą Ci obie strony, ale po bokach i tak będzie fałda. Wtedy bierzesz śrubokręt lub inne narzędzie i układasz to na miejscu. Innej możliwości nie ma. Możesz sobie pomóc wazeliną, żeby łatwiej wchodziło.
Zaszpachlowano przy użyciu sztychówki
Zaszpachlowano przy użyciu sztychówki
Zdaje się, ze u mnie jest to inaczej wykonane.
Gumowej uszczelki/harmonijki nie wkłada się w blachę, tylko nakłada na plastikową rurkę z kołnierzem, która siedzi w klapie.
Ostatecznie nie udało mi się nałożyć gumy od strony klapy. Rozwiązałem to, docinając od wewnątrz kawałek gumy.
Po odcięciu i nałożeniu guma siedziała dosyć sztywno i sprawiała wrażenie szczelnej, ale na wszelki wypadek gumę od wewnątrz wysmarowałem silikonem - mam nadzieję, że nic nie będzie przeciekać
Gumowej uszczelki/harmonijki nie wkłada się w blachę, tylko nakłada na plastikową rurkę z kołnierzem, która siedzi w klapie.
Ostatecznie nie udało mi się nałożyć gumy od strony klapy. Rozwiązałem to, docinając od wewnątrz kawałek gumy.
Po odcięciu i nałożeniu guma siedziała dosyć sztywno i sprawiała wrażenie szczelnej, ale na wszelki wypadek gumę od wewnątrz wysmarowałem silikonem - mam nadzieję, że nic nie będzie przeciekać