Dobór głośnika do wzmacniacza
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Witam!
Ostatnio zakupiłem wzmacniacz Genesis Profile Sub
http://www.genesis-ice.com/global-en/pr ... .php?id=16" onclick="window.open(this.href);return false;
Myślę że jest to wzmacniacz godny uwagi ze względu na ustawienia i za wykonanie.
I teraz moje pytanie do was jaki głośnik byłby idealny który zrobiłby trzęsienie ziemi w samochodzie ;]
Proszę podawać modele czy propozycje koszta się nie liczą czekam na odpowiedzi i opinie znawców
car audio, być może ktoś posiadał ten klocek i zdradzi mi opinie na temat tego wzmacniacza
Pozdrawiam i czekam za odpowiedzią
Ostatnio zakupiłem wzmacniacz Genesis Profile Sub
http://www.genesis-ice.com/global-en/pr ... .php?id=16" onclick="window.open(this.href);return false;
Myślę że jest to wzmacniacz godny uwagi ze względu na ustawienia i za wykonanie.
I teraz moje pytanie do was jaki głośnik byłby idealny który zrobiłby trzęsienie ziemi w samochodzie ;]
Proszę podawać modele czy propozycje koszta się nie liczą czekam na odpowiedzi i opinie znawców
car audio, być może ktoś posiadał ten klocek i zdradzi mi opinie na temat tego wzmacniacza
Pozdrawiam i czekam za odpowiedzią
-
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Dobór głośnika do wzmacniacza
Nie przesadzaj z tym trzęsieniem ziemi Jakiś Audio System HX10SQ np. To nie są takie moce, które zapewniają trzęsienie ziemi
-
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Dobór głośnika do wzmacniacza
Ja się Ciebie zapytam - wiesz jaka będzie różnica po podłączeniu powiedzmy 300 watowego suba w 4 Ohm, a powiedzmy 500 przy 2 ? Czego się spodziewasz, że to będzie straszliwa różnica ? Jeżeli tak, to chyba nie słuchałeś za wiele, popadasz w magię cyferek. Mogę polecić powiedzmy Rockford Fosgate HX2, on będzie miał 2 Ohm i 500 RMS, tylko sprawa wygląda tak, że zje z kopytami tego Genesisa... Czasami cyferki nie grają, a czasami można przecenić wzmacniacz, a nie docenić suba. Teoretycznie wszystko się zgadza, a w praktyce ? Głośnik słabszy często zagra mocniej, jak teoretycznie głośnik równy mocy wzmacniacza. Powtórzę - jeżeli spodziewasz się mega rozpierduchy z takich mocy - żebyś się nie przeliczył... Lepiej zostawić te 100 wat w zapasie nad subem, żeby wzmacniacz potrafił opanować go w odpowiedni sposób i podczas głośnego słuchania.
Proszę pisać dalej nie jestem audiofilem dopiero zaczynam przygodę z car audio jestem tylko amatorem który chce uzyskać opinii doświadczonych ludzi
mati1342, to przestudiuj kilka raz faq jedno i drugie bo jak Ci kolega tłumaczy to Ty go nie słuchasz ...
Faq kilka razy przeczytałem .. mam tylko pytania jaki głośnik będzie idealny