ekonomiczna jazda w dieslu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
ekonomiczna jazda w dieslu
witam
Mam takie pytanko, chodzi mi o ekonomiczną jazdę mk3 1.9 tdi (90KM). Niestety nie mam obrotomierza, wiec jak by ktoś mógł podać przy jakich prędkosciach najlepiej wrzucać wyższy biego byłbym wdzieczny.
Nie chodzi mi tu koniecznie o dane serwisowe, ale o Wasze wnioski płynace z używania auta.
Mam takie pytanko, chodzi mi o ekonomiczną jazdę mk3 1.9 tdi (90KM). Niestety nie mam obrotomierza, wiec jak by ktoś mógł podać przy jakich prędkosciach najlepiej wrzucać wyższy biego byłbym wdzieczny.
Nie chodzi mi tu koniecznie o dane serwisowe, ale o Wasze wnioski płynace z używania auta.
Pozdrawiam
Unicron
GG: 51 39 714
Unicron@go2.pl
Unicron
GG: 51 39 714
Unicron@go2.pl
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Re: ekonomiczna jazda w dieslu
U mnie tak:Unicron pisze:witam
1 - do ruszania
2 - do 40km/h
3 - od 40 do 65km/h
4 - od 60 do 85km/h
5 - od 80km/h
Zaleznie czy trasa czy miasto. Jesli miasto to nie przeciagam.
Pozdro
Gitner
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Na 4 moge zejsc do 40km/h i bez zadnych szarpan ciagnie w gore, ale nie praktykuje tego, jedynie w przypadku hamowania silnikiem.Unicron pisze:a powiedz mi jeszcze na IV biegu do jakiej minmalnej prędkosci możesz zejsć aby nie szarpało, bo u mnie to 50km/h, ale jadę w srodę do mechanika i ogladam poduszki bo to chyba przez nie mi tak szarpie.
Pozdro
Gitner
nie no kolego ty chyba musisz wymienic licznik bo za kazdym razem jak cos piszesz to wydaje mi sie ze dobrze niewidzeShane84 pisze:ja nie wiem co to znaczy ekonomiczna jazda mam golfika II na trojce do 100 na czworce 130 a dalej piateczka!!!
powiedz mi jak moze 1.6D ZWYKLY NA 3BIEGU 100km/h Leciec
raz napisales ze twoj golf leci 180km/h to absurd!!!!!
WYMIEN LICZNIK!!!!!!
co do ekonomicznej jazdy to lepiej rozpedz auto na 4biegu do 100km/h a pozniej wrzuc 5bieg i zwolnij do 90km/h wtedy powinienes miec cos okolo 2300obr/min
1.Nie chciał bym żebyś jeżdził moim samochodemShane84 pisze:ja nie wiem co to znaczy ekonomiczna jazda mam golfika II na trojce do 100 na czworce 130 a dalej piateczka!!!
2.Jeżeli masz 1.6D to przypuszczalnie (jak nie była zmieniana) masz skrzynię 9A ,a na niej max. prędkość na 3-biegu to 90km/h obroty 5,500/min. Na najszybszej 4T dojdziesz do 100km/h.
Wniosek jest prosty:
1.zmień szybkościomierz (tak jak napisał Krzylu)ew. zmień ślimaka w skrzyni
2. Przeprowadż regulacje pompy wtryskowej (max.obroty)
3.Zmień samochód ,najlepiej na GTI wtedy uwierzę w to co piszesz
przeciez nie musicie mi wieryzc.ale postram sie to udowodnic (za jakies trzy miechy chce kupic kamere) i sie przekonacie. A te 180 bylo z gorki i przy dosyc sporym wietrze (lecielem sila rozpedu) na prostej dochodze do 165 max !!! i nie prawda ze na 3 nie moge poleciec 100 ! pozdrawiam. jak bede mial okazje nakrece to i sami ocenicie !!
Krzylu pisze:nie no kolego ty chyba musisz wymienic licznik bo za kazdym razem jak cos piszesz to wydaje mi sie ze dobrze niewidzeShane84 pisze:ja nie wiem co to znaczy ekonomiczna jazda mam golfika II na trojce do 100 na czworce 130 a dalej piateczka!!!
powiedz mi jak moze 1.6D ZWYKLY NA 3BIEGU 100km/h Leciec
raz napisales ze twoj golf leci 180km/h to absurd!!!!!
WYMIEN LICZNIK!!!!!!
co do ekonomicznej jazdy to lepiej rozpedz auto na 4biegu do 100km/h a pozniej wrzuc 5bieg i zwolnij do 90km/h wtedy powinienes miec cos okolo 2300obr/min
smialem sie , wiem co to ekoniczna jazda. ale to co napisalem na gorze to jest prawda.ale to zdarzylo sie tylko raz.(szkoda silnika) a najmniej spala wlasnie na 90km/h na piatce to racja