Przeładowanie turbiny, jak doraźnie zaradzić?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Re: Przeładowanie turbiny, jak doraźnie zaradzić?
Kurde nie mam innych, ale to taki w oplocie przewód, od strony filtra końcówka oczko a przy turbo taka normalna prosta.Fahoo pisze:krizzo, te 1 fotke widziałem,masz jakies inne?
Coś takiego tylko inne końcówki, ta prosta w sumie podobna nawet.
A coś takiego jest Wam znane i robicie coś z tym :

Te rysy muszą być spolerowane bo inaczej to samo czyszczenie na wiele się nie zda.

Te rysy muszą być spolerowane bo inaczej to samo czyszczenie na wiele się nie zda.
Ja swoją wreszcie wytargałem z auta i dałem do czyszczenia do firmy, która regeneruje turbiny i jest teraz ok. Widziałem całą operacje na własne oczy i zajęło to gostkowi niecałą godzinę. Po rozebraniu muszli gorącej najpierw wymył wszystko w jakimś płynie, następnie zdemontował wszystko na czynniki pierwsze i wszystkie elementy łącznie z muszlą wypiaskował. Następnie papierem ściernym wypolerował bieżnię muszli gorącej, pierścień sterujący kierownicami i kierowniczki. Po złożeniu kierowniczki chodzą jak po masełku, pierwotnie nie było dużo nagaru jedynie tak jakby lekko okopcone, ale pewnie gdzieś blokowało zmienną geometrię. Po zamontowaniu wykonałem logi dynamiczne i jest książkowo, ciśnienie trzyma idealnie już powyżej 1800rpm do samego końca. Cała operacja kosztowała mnie u turbiniarza 80zł. Turbinę wyjąłem i zamontowałem ze znajomym, który po godzinach ma dostęp do podnośnika kolumnowego. W sumie z uszczelkami i browarem
kosztowało mnie to 150 zeta. Moja turbina jest w stanie idealnym zero luzu wzdłużnego, natomiast luz promieniowy ma jakieś0,5mm, po stronie gorącej wirnik suchy jak wiór, po stronie zimnej było trochę oleju, ale to z odmy. Bałem sie tej operacji i długo odwlekałem, ale teraz z perspektywy czasu polecam wszystkim mającym problemy z przeładowaniem i trybem awaryjnym. Oczywiście wcześnie należy wykluczyć zaworek N75 i również gruszka na turbinie może się zacinać. Jednak 99% przypadków przeładowań to zacinająca się zmienna geometria.

Przeładowanie turbiny
witam, jestem użytkownikiem seata Ibizy 1.9 alh, od przeszło 2 tygodni borykam się z problem zrzucanego powietrza przez turbinę , sytuacja wygląda następująco przy obrotach od od 1600 do 3000 po wciśnięciu sprzęgła słychać chrobotanie zrzucanego powietrza ( pseudo Blow Off )słyszalne jest od strony kierowcy, co wskazywało by na skrzynie ale otóż nie, powietrze z turbiny pod wpływem spalin jest wyhamowane wirnikiem i wylatuje jakby przez filtr powietrza, po rozebraniu filtra widać nalot sadzy na filtrze i czuć splinami, większość warsztatów w których byłem nie potrafi zidentyfikować usterki. dodam iż 2 miesiące temu zregenerowałem turbinkę, a po awarii wymieniono mi dwa sterowniki n75 i elektrozawór ( ten obok N75 - podobny do niego) egr mam wrażenie ze działa porządku, ale tylko on mi przychodzi na myśl bo skąd w filtrze spaliny... , przewody gumowe sprawdzane, gruszka działa, brak jakichkolwiek błędów, a na biegu jałowym w ogóle jest wszystko idealnie i nic nie słychać, skrzynia też sprawdzona i rozebrana, wymienione sprzęgło, obudowa filtra sprawdzona nie wibruje. Całe chrobotanie powietrza na filtrze słyszalne jest dopiero po wciśnięciu sprzęgła i trwa około 1-1.5 sekundy do czasu wytracenia obrotów silnika na 900 lub zmianę biegu...( w zależności co udami się szybciej
przepraszam ze się wciąłem w post, ale nie widziałem jak założyć nowy, jeżeli ktoś ma jakąś teorie lub spotkał się podobnym problem proszę o odpowiedz.

-
- Ma gadane
- Kontakt:
Witam kolegę. Kiedyś pisałem w sprawie przeładowania turbiny w AJM. Niby turbo było czyszczone z 1,5. roku temu ale znowu przeładowuje znowu na max. Mam pytanie jak nazywa się ten gość który z okolic Rybnika czyści turbiny? Jakieś namiary na kolegę jeśli można prosić.
Znam gościa (kolegę), który czyści turbosprężarki i mogę go z czystym sumieniem polecić ale on nie jest z Rybnika tylko z okolic Wodzisławia Śląskiego. Siedzi na forum http://a4-klub.pl/forum.php" onclick="window.open(this.href);return false; i ma nick Pretor. Jeśli będziesz zainteresowany to dam Ci nr jego telefonu.