Czy w przypadku wymiany czujnika ciśnienia klimy (3 pinowy) nie ucieknie czynnik z układu? Niby wszędzie pisze że nie ale wolę się upewnić. Dziś byłem sprawdzić i czynnik był na maxa a klima przestała działać. Jest to klima manualna więc niby nie jest to zbyt skomplikowany układ. Serwisanci sprawdzali i niby opór w tym presostacie jest za wysoki.
Aha, czy wystarczy że kupię dowolny czujnik 3 pinowy do grupy vag czy musi on być o jakiejś specjalnej numeracji? Jest to golf 1.9 sdi z 2000r. Pomóżcie, bo już nie wiem co zrobić by działała. Okazuje się, że jest w 100% szczelna, na krótko działa a po naciśnięciu przycisku ac nic się zupełnie nie dzieje.
Jak wymienić presostat?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Re: Jak wymienić presostat?
Nie wiem co oni chca tam sparwdzac omomierzem ale ten presostat wysyla sygnal prostokatny ktorego wypelnienie zalezne jest od cisnienia w ukladzie. Pomiar rezystancji nic tu nie da bo to nie zaden czujnik termistorowy czy cos podobnego.maruder pisze:Serwisanci sprawdzali i niby opór w tym presostacie jest za wysoki.
Nic nie powinno poleciec przy wymianie presostatu.
Jak wymienić presostat?
Ostatnio wymieniałem czujnik ciśnienia klimy w golfie 3. Nic nie uciekło. Myślę, że w mk4 też da się wymienić bez utraty czynnika.
Jak wymienić presostat?
Prosta sprawa sprawdzić czujnik ,sprawdzasz cisnienie w układzie klimatyzacji przy pomocy manometra,podpinasz vaga i porównujesz z tym jakie ci on pokaże jeśli będzie się znacząco różnić czujnik jest zdup.... na 100% nie pamiętam dokładnie ale pod czujnikiem jest zaworek co nie puści gazu po odkręceniu czujnika.
Jak wymienić presostat?
Oj, ale vagiem klimy nie sprawdzę bo to jest manualna klima. Vag nie łączy się w ogóle się z taką klimą. No chyba, że jest możliwość sprawdzenia ciśnienia w układzie w jakiejś innej grupie w programie. Jeśli możesz to powiedz w jakiej to wtedy z chęcią to sprawdzę w ten sposób.