coroczna wymian osłoki przegubu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- DieselPower
- Ma gadane
Witam
Mam dość dziwną przypadłość w swoim Golfiku.
Mianowicie w 2012 i w 2011 wymieniałem osłonkę przegubu zewnętrznego.
I tak jak wcześniej po przejechaniu sezonu zimowego jest lipa i osłonka jest zmęczona puszcza smar.
Zakładam Lobro przez brak dostępności innych lepszych jakościowo osłon.
Oryginał nr 1H0407285 na chwilę obecna poza zasięgiem.
Poza tym nie mam zamiaru dawać 100zł u zdzierców w Aso.
U mnie dostępne tylko Lobro i Vertteile.
Teraz muszę wymienić osłonkę 3 raz w ciągu 3 lat, po prostu żenada...
Chciałem się zapytać jak wy sobie radzicie może jest jakiś godny uwagi zamiennik na którym da radę śmigać.
Pozdrawiam
Mam dość dziwną przypadłość w swoim Golfiku.
Mianowicie w 2012 i w 2011 wymieniałem osłonkę przegubu zewnętrznego.
I tak jak wcześniej po przejechaniu sezonu zimowego jest lipa i osłonka jest zmęczona puszcza smar.
Zakładam Lobro przez brak dostępności innych lepszych jakościowo osłon.
Oryginał nr 1H0407285 na chwilę obecna poza zasięgiem.
Poza tym nie mam zamiaru dawać 100zł u zdzierców w Aso.
U mnie dostępne tylko Lobro i Vertteile.
Teraz muszę wymienić osłonkę 3 raz w ciągu 3 lat, po prostu żenada...
Chciałem się zapytać jak wy sobie radzicie może jest jakiś godny uwagi zamiennik na którym da radę śmigać.
Pozdrawiam
Przeglądam forum =]
coroczna wymian osłoki przegubu !!!
Powiem CI że mam taką samą sytuację. Założyli mi nową nie pamiętam marki. Po ok 15tys. zaglądam a tam zonk to samo co u Ciebie...strasznie stwardniała ta "guma" a raczej nie wiem plastik chyba. Stwierdziłem że podjadę na auto-złom (koleś prowadzi) i poszukam sobie pasownej, ori używanej osłony. Tak zrobiłem i jak na razie jest spoko, zero stwardnienia, zero pęknięć. Nie wiem nawet z jakiego auta ta osłona ale ładna nie stara ori była i działa
- DieselPower
- Ma gadane
Wiem o co chodzi, mi uszkodzili tą osłonkę jak pojechałem na geometrię partacze nawet się nie przy pucowali.
Po 2 dniach zauważyłem i powiem ci tak, z drugiej strony mam oryginał co prawda lekko uszkodzony.
Przykleiłem do niego kawałek skóry taką łatkę i jeżdżę z nią już 4 rok a z drugiej strony zasrane Lobro będę 3 raz wymieniał.
Oryginał jest trochę sztywniejszy wykonany raczej z elastycznego tworzywa i dlatego nic się z nim nie dzieję a te dupowate gumy trza co rok wywalać.
Strach się bać podobnie miałem z osłonką drążka założyli mi gówienko na warsztacie.
Podejrzewam że ulubionego Hansa Preisa i po roku wióry z niego zostały, sam zmieniłem na Lemfordera 16zł na pewno dłużej pożyje.
Ogólnie z gumami jest porażka, dobrze że kondonów nie robią
Rozważałem wizytę na szrocie i chyba tam pojadę bo alternatyw brak. Kwestia by całej półośki mi nie wcisnęli na zakupach jestem jak baba.
Po 2 dniach zauważyłem i powiem ci tak, z drugiej strony mam oryginał co prawda lekko uszkodzony.
Przykleiłem do niego kawałek skóry taką łatkę i jeżdżę z nią już 4 rok a z drugiej strony zasrane Lobro będę 3 raz wymieniał.
Oryginał jest trochę sztywniejszy wykonany raczej z elastycznego tworzywa i dlatego nic się z nim nie dzieję a te dupowate gumy trza co rok wywalać.
Strach się bać podobnie miałem z osłonką drążka założyli mi gówienko na warsztacie.
Podejrzewam że ulubionego Hansa Preisa i po roku wióry z niego zostały, sam zmieniłem na Lemfordera 16zł na pewno dłużej pożyje.
Ogólnie z gumami jest porażka, dobrze że kondonów nie robią
Rozważałem wizytę na szrocie i chyba tam pojadę bo alternatyw brak. Kwestia by całej półośki mi nie wcisnęli na zakupach jestem jak baba.
Przeglądam forum =]
Hans Preis, dokładnie Tak naprawdę to nie powinni takich części sprzedawać że UE dopuszcza handel takim gównem to ja się nie raz dziwię. To podobnie jak niektóre narzędzia nie, też super jakość made in germany z chin.
- Paweł Marek
- V.I.P.
to chyba nie osłony Lobro zakładasz bo są dobre tylko jakas cyganiona podróba. Są dostępne osobno dobre Spidana zobacz na stronę Intercars
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Ja ostatnio przy okazji robót przy mk2 wymieniałem jedną osłonę. Była założona Lobro po tym jak ostatnie zamienniki wytrzymały kilka miesięcy.
Wymieniałem przed laty po raz wtóry 3 osłony. Oryginał ciągle na miejscu (ta czwarta).
Teraz po paru latach musiałem jedną Lobro wymienić. O dziwo pozostałe dwie Lobro są ładne. Tylko ta jedna poległa. Być może nie do końca trzymają parametry jakościowe, być może podróba (wszystkie 3 kupione w tym samym czasie i sklepie).
Teraz też założyłem Lobro. Ale oryginał to oryginał... dalej się trzyma.
Wymieniałem przed laty po raz wtóry 3 osłony. Oryginał ciągle na miejscu (ta czwarta).
Teraz po paru latach musiałem jedną Lobro wymienić. O dziwo pozostałe dwie Lobro są ładne. Tylko ta jedna poległa. Być może nie do końca trzymają parametry jakościowe, być może podróba (wszystkie 3 kupione w tym samym czasie i sklepie).
Teraz też założyłem Lobro. Ale oryginał to oryginał... dalej się trzyma.
- DieselPower
- Ma gadane
no właśnieAle oryginał to oryginał... dalej się trzyma.
U mnie Lobro najwyraźniej się nie sprawdza, Topran kosztuje 23,5 a Spidan 24
po zniżkach kupuje lobro za jakieś 12zł więc nie spodziwam się że spidan będzie lepszy .
Spróbuje wyłapać oryginał z odzysku, trwalsze rozwiązanie. oby się znalazł.
Przeglądam forum =]
Dalej kupujcie gówna po 25 zł to bedzie więcej takich postów... Panowie, kiedy sie nauczycie, że jednak cena = jakość? Walić do ASO i po sprawie, o ile droższe są takie pierdoły w ASO?? O 200%?? Nawet gdyby to lepiej dac 200% więcej i mieć spokój niż pałowac się 4 razy z rzędu z gównem za 25 zł. Co mi oryginał na jednej półosi trzyma 25 lat, na drugiej padł 60 tyś km temu (3 lata temu), załozyłem z ASO i zero problemów do dziś. Tak samo ze wszystkim - 2 razy zmieniałem uszczelkę pod pokrywą zaworów (jakies kupa Victor Reinz) i zawsze po 10-20 tyś km zaczynała cieknać. Założyłem z ASO - sucho od 40 tyś km.DieselPower pisze:U mnie Lobro najwyraźniej się nie sprawdza, Topran kosztuje 23,5 a Spidan 24 po zniżkach kupuje lobro za jakieś 12zł więc nie spodziwam się że spidan będzie lepszy .Spróbuje wyłapać oryginał z odzysku, trwalsze rozwiązanie. oby się znalazł.
Hehehe prawda ozzy1979, ale wiesz wtedy szlag trafia całą legendę Golfa, czyli że tanie części hehehe i co teraz...??? Wyjdzie na to że wcale nie taki tani w eksploatacji jak legenda ludowa głosi i będzie jak z paskami B5 hehehe ludzikom aluminium bokiem wyszło heheheh Ale tak jak pisałem po używkę za gratis można pojechać na auto-złom i legenda trwa.
Legenda Golfa II nie polega na taniości części...Jaworess pisze:wtedy szlag trafia całą legendę Golfa, czyli że tanie części
- DieselPower
- Ma gadane
Re: coroczna wymian osłoki przegubu
Ja uważam że forum jest po to żeby wymienić sie doświadczeniami i pomagać. Jeżeli wymieniam części które się szybko niszczą inni użytkownicy, powinni o tym wiedzieć. Ostatnio wymieniałem tą gume osłaniającą drążek w Aso u Grobla chcieli za oryginał 120zł. Lenforder w Gordonie 16zł. Sory stary ale nie mam zamiaru kupować gumki za 100zł. Na vaga i serwis też można latać ASO. Po to są zamienniki, bo większość ludzi po prostu nie lubi przepłacać. Pozdro
Przeglądam forum =]
DieselPower, tylko widzisz, nie przepłacasz a po raz 3 ja wymieniasz. I jaka to oszczędność. Z tego co patrzyłem koszt w ASO to około 100. Z rabatem można to chwycić za jakieś 85 zł.
A wymieniasz raz.
Druga sprawa, że uszkodzenie gumy może kosztować więcej niż sama guma. Jak nie zauważysz w porę to pożegnasz się z przegubem.
A wymieniasz raz.
Druga sprawa, że uszkodzenie gumy może kosztować więcej niż sama guma. Jak nie zauważysz w porę to pożegnasz się z przegubem.
- DieselPower
- Ma gadane
tak jak mówisz ale są chyba zamienniki które są godne polecenia, więc zawsze warto wymienić doświadczenia z innymi userami, by znaleźć właściwe rozwiązanie. I zostawić ślad dla innych,. Jak narazie to osłonki kosztowały mnie 30zl, fakt że trochę rzeźbienia z tym jest ale pogoda sprzyja , najważniejsze...zacznę od szrotów,. Jakoś nie mogę dać 100zł w Aso! Pozdrawiam
Przeglądam forum =]