Co ile wymieniać rozrząd?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
Napisałeś tylko o przebiegu, ale producent zaleca albo co 90 tkm albo co 4 lata. A moje pytanie chyba jest jasno sformułowane?
do 2003 roku produkcyjnego wymiana co 90 tys a pozniej co 120 tys. Spokojnie przelata kazdy PD 120 tys km.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
-
- Ma gadane
Mi nie chodzi o przebieg tylko bardziej o te lata. Czy musi być co 4 czy można to przeciągnąć? Rozrząd nie jest już ori.
mozna c0onieco przeciagnac. Autodata podaje ze autoryzowane serwisy "zalecaja" Wymiane co 4 lata. Zalecaja czyli naciagaja. TO nie ma tak ze po 4.5 roku pasek strzela. Nikt nie robi maszyn tak ze 10% przegiecia uszadza silnik. PAski rozrzadu sa tak projektowane ze maja wytrzymac drugie tyle conajmniej. Tak nas uczono. Zeby cie uspokoic mam auy w szaranczy i juz mam zrobione na pasku jakies 70 tys km i minelo 5 lat ponad. JEszcze nie mysle o wymianie. Moze wymienie w przyszlym roku ale sam pasek.
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
Jak kupowałem oryginalny rozrząd to na pudełku była nalepka z datą, wychodziło jakieś 5 lat od producji. Gdzieś wrzucałem linka w temacie który rozrząd co ile się wymienia wg serwisu z Kandy. U nich manualny TDI ALH lata 160tys na jednym pasku.wesol pisze:Autodata podaje ze autoryzowane serwisy "zalecaja" Wymiane co 4 lata.
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
- Fixiq
- No Smoke, No Fun
- Kontakt:
Wygląda na większość rzeczy, nie wiem co prawda jak w VW się ma wymiana pompy wody Ale chyba normalnie też się wymienia.
nie jest wymagana wymiana pompy wody. PRzy demontazu sprawdza sie czy ma luzy czy szumi jak sie zakreci. Mozna wymienic ale nikt ci nie zagwarantuje ze wytryzma 200 tys km czy 100 czy 50 tys km. Czasem padnie szybko czasem nie.
wesol, nie ma opcji zeby sprawdzic szum na tak małym kółku...w poniedziałek zrobie foto co wyjałem z passata b5 w sobote
reka zakrecic i pomacac i bedzie cos tam czuć. Nigdy nie mozna byc pewnym rzeczy materialnych. Dzis dobrz ejutro zle. Wymienielem kiedys pompe wody w pracy po przelocie auta od zakupu uwaga 7500 km. Auto praktycznie nowe a luz na pompie byl taki z ejak zobaczylem to sie za glowe zlapalem.
- Fixiq
- No Smoke, No Fun
- Kontakt:
lepiej sie wykosztować i kupić pompe niż później płacić za remont silnika /:P
nie spotkalem sie z faktem by przez pompe cos sie wysypalo. Normalny kierowca jezdzi i jak uslyszy ze cos sie dzieje z autkiem to nie zwleka latami tylko jedzie do mechanika na sprawdzenie. Gdyby pompa wody byla takim powaznym zagrozeniem to kazdy producent by raczje robil ja a pasku klinowym bo i takjest i altek i inne podzespoly do napedu. Takjak pisalem nie ma nigdy pewnosci co do pompy wody ze pochodzi caly okres wymiany rozrzadu. Mi w aucie z udokumentowanym przebiegiem ori pompa wytryzmala 65 tys km( 4 letnie auto) a u kolegi w takim samym silniku juz przetrwala ponad 120 tys km i juz przegiął interwal wymiany rozrzadu.
Oczewiscie jesli ktos nie oszczedza to jak najbardziej mozna wymienic pompe, przy okazji termostat. Robi sie takie kompleksowe akcje. Tyle ze jak pisalem nie ma zdnej gwarancji na to. Poprowialem rozrzad w fabi SDI po robocie w umnie w miescie w ASO seata i sie okazalo ze rolka szumiala mimo ze czesci z aso i poprawnie założone.
Oczewiscie jesli ktos nie oszczedza to jak najbardziej mozna wymienic pompe, przy okazji termostat. Robi sie takie kompleksowe akcje. Tyle ze jak pisalem nie ma zdnej gwarancji na to. Poprowialem rozrzad w fabi SDI po robocie w umnie w miescie w ASO seata i sie okazalo ze rolka szumiala mimo ze czesci z aso i poprawnie założone.