1.8 wspomaganie kierownicy zapowietrza się
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam mam pewien problem ze wspomaganiem kierownicy.Szukałem na forum lecz nic pomocnego nie znalazłem, a usterka jest następująca.Po dłuższej podróży pompa nagle zaczęła głośniej chodzić i wywalało mi płyn.W domu podmieniałem pompę, zbiorniczek,przewody,płyn oraz sprawdziłem i nie zauważyłem żadnych innych wycieków z układu.Próbowałem odpowietrzyć i nic dalej się pienił aż dopiero kolejnego dnia nagle odpowietrzył się i śmigał dobrze niecałe dwa tyg.Problem się powtórzył zostawiłem na wieczór samochód u dziewczyny.Rano chciałem dojechać do domu i w czasie jazdy odpowietrzył się i znów jest ok.pytanie mam dlaczego nie da się go odpowietrzyć gdy olej jest zagrzany i czy sama wymiana płynu na lepszy pomoże i jaki kupić nie podmieniałem przekładni może w niej leży przyczyna
zmien plyn. na taki jak byl zielony czerwony. wlej nowy .odpal samochod nie krec kier. niech sam sie odpowietrzy a po chwili kraec do lewej,prawej i na zmiane:) powinnlo pomoc.
Gdy pierwszy raz mi wywaliło to zmieniałem płyn na czerwony bo taki był.Nie pomogło bo wywaliło drugi raz, nic nie dolewałem sam się odpowietrzył na drugi dzień i jak na razie jest ok ale boje się ze powtórzy mi się to w trasie
węże są dobrze podpięte a wczoraj znów się zapowietrzył, dojezdzałem do pracy po 10km zaczął wyć zostawiłem go a rano po nocce chwile pochodził i się odpowietrzył i do teraz chodzi dobrze.Nie wiem co by sprawdzić a niepotrzebnie nie chcę wymieniać przekładni bo wydaje mi się ze ona może być przyczyną
mam maglownice z passata b3 1.8 benzyna zastanawiam się czy mi spasuje.W wolnym czasie zabiorę się za podmianę ale najpierw muszę wiedzieć czy podejdzie do mojego
sprawdź wielowypust który przychodzi do krzyżaka. i długość końcówek czy jest taka sama jak u Ciebie.
- pilkozak
- Mały gagatek
- Auto: mk4 R32
- Silnik: BFH
Re: 1.8 wspomaganie kierownicy zapowietrza się
kolego wymień wszystkie uszczelki na NOWE w ukladzie wspomagania, szczegolnie te miedziane to przez to pieni sie plyn w ukladzie
koledzy jak na razie układ działa co któryś tydz odwali i zapowietrza się dlatego nie mam chęci przy nim grzebać.Zauważyłem ze gdy przegazuje samochód do 5/6tys to zaczyna się zapowietrzać.Znajomy mechanik twierdzi ze pompa jest na wykończeniu ale mi się wydaje że by nie pieniło wtedy bo z kąd w zepsutej pompie by się powietrzę dostawało.Mam już w zapasie drugą pompę w razie następnej awarii podmienię.
Postaram się najpierw wymienić te miedziane uszczelki jak kolega wyżej radzi (jeśli się nie mylę to chodzi o tę przy pompię ?
Postaram się najpierw wymienić te miedziane uszczelki jak kolega wyżej radzi (jeśli się nie mylę to chodzi o tę przy pompię ?
z tego co ja wiem to plyn sie tez moze pienic przeez tzw. zważenie ( sa dza rodzaje plynu zalane do ukladu)
dziś zabieram się za wymianę pompy mam drugą więc nic mnie to nie kosztuje. Płyn był zmieniany zalany nowym czerwonym.Być może pompa się jakoś grzeje i przez to płyn też? zabiorę się za wymianę i dam znać jakie efekty
a więc zmieniłem pompę zalałem płynem który spuściłem, czyli tym co był w układzie.Zapaliłem samochód i spokój,wspomaganie pracuje tak jak powinno, nic nie pieni, nie szarpie.Parę dni przetestuję i dam znać
Przyczyną była pompa wspomagania. Po jej wymianie śmigam już tydzień i nic się nie dzieje więc zamykam temat i dzięki za pomoc