Witam, posiadam golfa 1.6 gtd. mam nowe bilsteiny b4 (gaz) przód i tył. muszę kupić nowe spreżyny. auto ma teraz założone rozpórki stalowe na kielichach coby się to wszystko lepiej trzymało kupy. nie chce gwintu/kitu. chcę zawieszenie takie jak było w GTI mniej więcej. (delikatnie niższe - chyba 2 czy tam 3 cm) i twardsze niż seria.
i tutaj pojawia się pytanie. jakie spreżyny zastosować, (z dostępnych na polskim rynku ) no i jakiej firmy żeby to sie zgrało z amorkami gazowymi. ma być wysokościowo jak seria/leciutko niżej i twardo, ale nie tak twardo jak ja gwincie. zastanawiam się nad sprężynami z firmy lesjofors gdzieś obił mi się o uszy zestaw jakiś ala "gti" kiedyś ale ciężko z dostępnością i nie wiem gdzie to zamówić. koszta tez widziałem coś koło 700 zł.... no ale przetrwają takie spreżyny moje auto zapewne wiec trudno sie mówi nie mam bladego pojęcia jak siądzie na nich ciężki diesel, a jeszcze mój golf został dodatkowo dociążony wygłuszeniami elektryką klimą bajerami
ogółem chce kupić coś dobrego ala seria z gti. nie jakieś zamienniki tanie.
[mk2] Pomoc w doborze sprężyn do bilsteinów b4
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=232139]Mój Biały mk2 GTD 86'[/url]
Nie wiem czy nie za późno odpowiadam, ale kupowałem 3 lata temu Lesjofors'y na przód do mojego GTI 16v i spisują się bezproblemowo. Wcześniej były jakieś 'tuningi' (był tylko numer, z internetu wyszedł jakiś niemiecki Fintec), na których przód był niżej niż tył. Po założeniu przód był ciut wyżej, ale z czasem wszystko się ułożyło i jest równo. Obniżenie takie jak seria w GTI. Kosztowały mnie one około 110 zł/szt, 220 za komplet na przód. Z tego co widzę, to komplet na tył kosztuje ~140 zł, więc dużo mniej niż ten kit. Może jakiś sprzedawca będzie znał dokładniejsze parametry (twardość sprężyn, wysokość tych dla GTD i tych dla GTI/GTI 16v).
Z tego co widzę w katalogu to osobny jest zestaw dla całej grupy aut GTI i dla tych 1.6 TD. Kit dla GTI z tego co rozumiem, obniża auto o dodatkowe 25 mm (max nacisk 840/740 kg). Waga 1.6 TD 920/940 kg vs 1.8 GTI 16v 965/985 kg (dane z vwgolf.pl). Pytanie o ile różni się rozkład mas P/T. GTI z tyłu może być cięższe o hamulce (tarcze i zaciski), coś jeszcze? Przód powinien mieć porównywalny nacisk z przodem w GTD.
Warto wziąć pod uwagę to, że do GTI/GTI 16v masz jeden zestaw sprężyn mimo, że auto też się różnią (np wersja goła i wersja z szyberdachem, klimatyzacją, wspomaganiem, skórzanymi siedzeniami, to będzie jakieś ~40-50 kg, analogicznie 3D vs 5D to jakieś 20 kg, elektryka szyb i lusterek za dużo raczej nie waży), więc twoje dociążenie mieści się w jakiś tam standardowych widełkach podejrzewam.
Oczywiście to wszystko to puzle, żeby to złożyć do kupy, warto by dowiedzieć się o dokładniejsze parametry sprężyn. Jedyny wniosek mojej strony jest taki, że Lesjofors produkuje odpowiedniki serii, o chyba dobrej jakości.
Z tego co widzę w katalogu to osobny jest zestaw dla całej grupy aut GTI i dla tych 1.6 TD. Kit dla GTI z tego co rozumiem, obniża auto o dodatkowe 25 mm (max nacisk 840/740 kg). Waga 1.6 TD 920/940 kg vs 1.8 GTI 16v 965/985 kg (dane z vwgolf.pl). Pytanie o ile różni się rozkład mas P/T. GTI z tyłu może być cięższe o hamulce (tarcze i zaciski), coś jeszcze? Przód powinien mieć porównywalny nacisk z przodem w GTD.
Warto wziąć pod uwagę to, że do GTI/GTI 16v masz jeden zestaw sprężyn mimo, że auto też się różnią (np wersja goła i wersja z szyberdachem, klimatyzacją, wspomaganiem, skórzanymi siedzeniami, to będzie jakieś ~40-50 kg, analogicznie 3D vs 5D to jakieś 20 kg, elektryka szyb i lusterek za dużo raczej nie waży), więc twoje dociążenie mieści się w jakiś tam standardowych widełkach podejrzewam.
Oczywiście to wszystko to puzle, żeby to złożyć do kupy, warto by dowiedzieć się o dokładniejsze parametry sprężyn. Jedyny wniosek mojej strony jest taki, że Lesjofors produkuje odpowiedniki serii, o chyba dobrej jakości.