silnik na wode

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

m!sieq
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: m!sieq » czw sie 17, 2006 20:11

:bajer: widziałem autko, nawet dotykałem :bajer:
to ma mój profesor czy nawet doktor ze ze studiów (WSH Kielce) uczył bodajże Prawoznawstwa wyluzowany gosc i naprwde miał głowe do tego,
bryka mu tez ładnie smigała "na wodzie":D

[img]http://img110.imageshack.us/img110/4319/14ln3.jpg[/img]

Awatar użytkownika
Duber
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Duber » czw sie 17, 2006 20:22

wszelkie wynalazki typu na wode pewnie szejkowie gasza w zarodku $$$$$ a merc byl w tv.nawet pokazywany.

Awatar użytkownika
Bondas
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Bondas » ndz sie 20, 2006 01:10

w takim razie trzeba zrobic proby samemu moze swojego merca przerobie, skoro lata na rozne kuchenne oleje to moze i na wode pojdzie :)

Awatar użytkownika
KUSTO
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: KUSTO » ndz sie 20, 2006 12:45

ostatnio na DISCOWERY w programie "Obalacze Mitów" zalali merca olejem przemysłowym zużytym do smarzenia frytek przejechali sporo drogi tyle samo co na zykłym ON i merol był zadowolony oni tez :bigok:

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pinhead » ndz sie 20, 2006 14:37

Jazda na oleju roślinnym to nic nowego. Co do wody to sam fakt że jedzie jeszcze o niczym nie świadczy. Jeśli przy przykładowym podaniu 50% wody jako paliwa moc też spada o 50% albo i więcej to takie rozwiązanie nie ma sensu. Bo to że auto się toczy jeszcze o niczym nie świadczy, chodzi o to aby moc brać z paliwa alternatywnego a nie aby zmniejszać ilość benzyny/ropy a na jej miejsce podawać wypełniacz w postaci wspomnianej wody.

=-Pinhead-=

Awatar użytkownika
kopciuch
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: kopciuch » ndz sie 20, 2006 15:32

Moim zdaniem ( z tego co wyczytałem w artykule ) to koleś nie jeździ na wodzie tylko na zwykłej ropie a woda słuzy mu tylko do zwiększenia lekko mocy silnika. Czysta fizyka. :bigok: Jak tłok spręza powietrze w cylindrze to wzrasta ciśnienie a wraz z nim temperatura dlatego po wtryśnięciu ropki ona sie zapala powodując gwałtowny wzrost ciśnienia i tym samym ruch tłoka . A woda powyzej 100 stopni ma taką właściwość ze tez zwiększa swoją objętość czyli dodając niewielką ilość wody do zasysanego powietrza jeszcze zwiększymy dodatkowo ciśnienie w cylindrze po zapłonie ropki. I nie ma to nic wspólnego z rozpadem wody na tlen i wodór ponieważ energia potrzebna do rozdwojenia wody w silniku jest zbyt mała poza tym jak szybko musiałby przebiec ten proces. W trakcie spręzania woda musiała by się rozdzielić na wodór i tlen a w momencie wtrysku wodór i tlen musiaąłby sie znów połączyć razem. Na dodatek koleś mówi ze silnik z wodą pracuje bardziej miękko. Czyli na pewno nie ma tam procesu rozpadu wody i łącxzenia sie tlenu z wodorem bo jest to proces tak gwałtowny ze przypominałby spalanie stukowe w cylindrze. Natomiast para złagodzi gwałtowny zapłon ropy w cylindrze skutkiem czego bardziej mięka praca silnika . Jeśli ktoś uważa inaczej to niech wyrazi swoje zdanie bo może czegoś nie uwzględniłem w moim toku myślenia :bigok:

A wszystko przez kobiete....:D

skater16
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

:/

Post autor: skater16 » ndz sie 20, 2006 15:41

jakos nie przekonuje mnie ten artykul co do jakiegos przelomu w motoryzaci

pozdrawiam :smoke:

gorylek

Awatar użytkownika
Majiic
Czerwona Strzala
Czerwona Strzala
Kontakt:

Post autor: Majiic » ndz sie 20, 2006 16:31

Koncerny naftowe nie dopuszcza do tego zeby samochody jezdzily na wode.

Awatar użytkownika
zamioculcas
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: zamioculcas » ndz sie 20, 2006 16:49

Majiic pisze:Koncerny naftowe nie dopuszcza do tego zeby samochody jezdzily na wode.
Jak ropa zacznie kosztować grubo ponad 5zł to ludzie sami zaczną eksperymenty, podobnie przecież było z olejem roślinnym.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”