Passat 89 - Problem z ABS'ami
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Passat 89 - Problem z ABS'ami
Witam
Mam pytanko czy ktos bawil sie juz ABS'ami. Brat ma passata 89rok i netety nie dzialaja
Sprawdzalem czujniki - bo z tego co wiem sa to czujniki indukcyjne ?? wiec musza miec jakis opor - znalazlem jeden zwalony (mial przerwe - rozdlubalem i rzeczywiscie byla to cewka ) i po wymianie wszystkie mialy bardzo podobny - sprawdzalem tez jak to wyglada na czujnikach z seata w ktorym były sprawne ABS'y. Slyszalem tez ze trzeba zajzec do komputera pokladowego i ewentyalnie wykasowac bledy bo w przeciwnym razie wymiana czujnika nic nie da czy ktos moze to potwierdzic ?? Lub moze ktos wie jak mozna to sprawdzic na 100% albo jak wykasowac bledy jesli jest taka koniecznosc ??
Z gory dzieki za pomoc
Pozdrowka:
Slawek
Mam pytanko czy ktos bawil sie juz ABS'ami. Brat ma passata 89rok i netety nie dzialaja
Sprawdzalem czujniki - bo z tego co wiem sa to czujniki indukcyjne ?? wiec musza miec jakis opor - znalazlem jeden zwalony (mial przerwe - rozdlubalem i rzeczywiscie byla to cewka ) i po wymianie wszystkie mialy bardzo podobny - sprawdzalem tez jak to wyglada na czujnikach z seata w ktorym były sprawne ABS'y. Slyszalem tez ze trzeba zajzec do komputera pokladowego i ewentyalnie wykasowac bledy bo w przeciwnym razie wymiana czujnika nic nie da czy ktos moze to potwierdzic ?? Lub moze ktos wie jak mozna to sprawdzic na 100% albo jak wykasowac bledy jesli jest taka koniecznosc ??
Z gory dzieki za pomoc
Pozdrowka:
Slawek
kaz pisze:Cze
do skasowania wystarczy dobry komputer diagnostyczny i trochę pojęcia .
sprawdź czy nie ma za dużego luzu na łożyskach, wystarczy że będzi zła szczelina między czujnikiem a zębatką i po ptakach.
Luzu niby na kolach nie ma
Nie ma jakiegos sposobu zeby wykasowac albo sprawdzic co sie dzieje przez zlacze dziagnostyczne ?? bo wiem np jak w oplu vectrze sprawdzic zwierajac odpowiednie styki. Do astry tez udalo mi sie kiedyc poszukac. Nie znalazlem nic do VW. Albo tak niesmialo zapytam - ma ktos moze jakies info jak zrobic sobie kabelek do pcta i jakiego softu uzywac - bo slyszalem ze tak tez mozna tylko tez nigdzie nie moge poszukac
Pozdro:
Slawek.
VAUER6 pisze:Nie jestem pewien czy trzeba kasowac,ja u siebie w golfie mk3 mialem padniety czujnik wymienilem i nic nie kasowalem lampka zgasla i koniec.
Sprobuj odlaczyc akumulator na dluzej.Moim zdaniem masz jeszcze cos nie tak.Bledy permanentnie pamietaja nowsze sterowniki.
Dzieki za info Sprawdze to
Pozdro:
Slawek.