[zestaw] ORION WCC 1600+2x rockford fosgate 10; budowa audio

Sprzęt audio do Naszych aut i wszystko co z nim związane.

Moderatorzy: dan124, powalla, VIP

Awatar użytkownika
scuzzy
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

[zestaw] ORION WCC 1600+2x rockford fosgate 10; budowa audio

Post autor: scuzzy » pt sie 18, 2006 22:49

Witam. Postanowiłem zainwestowć troszkę pieniędzy w granie. Kupiłem głośniki infinity kappa 65.5cs, wzmacniacz jbl gto 75.4, radio sony cdx r6550 a teraz planuję kupić wzmaka oriona wcc 1600 i dwa suby 10'' rockforda. nie wiem czy będzie to pasowało do istniejącego już zestawu w moim samochodzie. Prosiłbym o jakieś porady dotyczące ewentualnych poprawek w moim wyborze albo pomocy w instalacji i regulacji. Jaka skrzynia na głośniki, jaki kabel zasilający, sygnałowy, jak wytłumić bagażnik itd...

[ Dodano: Sob Sie 19, 2006 11:14 ]
czy ktoś mi pomoże czy raczej nie za bardzo??
Ostatnio zmieniony czw wrz 07, 2006 11:06 przez scuzzy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Łuki
Forum Master
Forum Master

Post autor: Łuki » sob sie 19, 2006 14:01

a co chcesz osiągnąć? jakiej muzyki słuchasz? do mnie nie przemawiaj zbytnio infinity, ale może zostać :) reszta raczej też ok, chyba, że podasz ile kasiorki chcesz wydać, to pomyśli sie nad alternatywą. Co do montażu, to jest opisane w niejednym wątku. Na temat regulacji, to ciężko coś powiedzieć, bo potrzebne są Twoje wymagania. Skrzynie musisz wyliczyć pod głośnik (jest paru speców od tego na 4um), kabel zasilający bym dał 35mm2 (tak na przyszłość) :), a sygnałowe to już jest ogromny wybór. Bagażnik wytłum matami (może być APP lub zwykła mata z castoramy).
Opisz swoje wymagania dokładniej i ile chcesz w to zainwestować :)

Awatar użytkownika
scuzzy
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: scuzzy » sob sie 19, 2006 16:25

Słucham przeróżnej muzyki, od rocka i bluesa po techno i i hh, ale jednak to co mnie najbardziej kręci to muza klubowa czyli techno, house itd... Hmm sądzisz że infinity to był zły wybór? kupiłem w sumie używane za 400zł, wydawało mi się że to był dobry zakup heh:P... Jestem raczej noobem w dziedzinie audio ale podłączyć to wszystko umiem, chodzi mi bardziej o jakąś konfigurację dźwiękową. Zamówiłem sobie maty dynamata do wytłumienia drzwi, zamówiłem komplet na 4 drzwi, ale nie wiem czy jest sens wytłumiać tylne drzwi tak drogimi matami ponieważ z tyłu i tak nie będzie głośników a bagażnik planowałem wytłumić APP. Kabel zasilający już mam ale 25mm2. A co do sygnałowych mam na oku JL'a. Za 1500zł koleś ma do sprzedania właśnie taki nowy wzmak oriona i 2 suby rocforda 25cm. Czy to zła cena za taki zestaw??

[ Dodano: Nie Sie 20, 2006 12:42 ]
więc co myślisz Łuki??

Awatar użytkownika
Łuki
Forum Master
Forum Master

Post autor: Łuki » ndz sie 20, 2006 13:31

ja osobiście jakoś nie przepadam za Infinity, ale nie pisze, że to zły sprzęt :)
poprostu za 400 kupił bym co innego, ale skoro nie narzekasz na nie narazie, to podstawa, bo to Ty będziesz słuchał a nie ja :). Oriona nigdy nie miałem, ale mają jakąś tam uznaną marke, więc będzie OK, podobnie z rockfordami. Potrafią zagrać nisko i głośno jeśli dostarczysz im sporo mocy :) (rozumiem, że one są już w skrzyni ?). Jeśli tak, to dogadaj sie, żeby odsłuchac tego najlepiej na swoim aucie. Maty dobre kupiłeś, sygnałówki JLa nie miałem nawet nigdy w ręce, ale lipy nie robią, więc też OK :D
co więcej ? kable gdzie co i jak masz opisane w FAQ

Awatar użytkownika
scuzzy
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: scuzzy » ndz sie 20, 2006 13:51

Dzięki za odzew:]... nie narzekam na infinity bo wcześniej miałem fabryczne głośniki z golfa i teraz jest wyraźna różnica, ale nie wiem jak gaają w porównaniu do reszty bo żadnych innych nie słyszałem oprócz hertzów, i wg mnie infinity grają lepiej, mają głębszy bas i syczą tak bardzo ale to pewnie kwestia ustawień. No właśnie w tym jest problem że do tych głośników nie ma skrzyni i nie bardzo jest jak tego odsłuchać. A jak bym robił skrzynięto otwartą czy zamkniętą? I jak duża musi ona być? Hmm a wytłumiać tylne drzwi??

Awatar użytkownika
Łuki
Forum Master
Forum Master

Post autor: Łuki » ndz sie 20, 2006 14:09

a w czym wcześniej grały te rf ?
zależy co chcesz osiągnąć z nich - w zamkniętej zagrają szybciej, ale mniej ciśnienia, w BR zagrają wolniej, ale zejdą niżej. Wybór należy do Ciebie. Pytanie jeszcze jak długo grały u poprzedniego właściciela? wiadomo, że nie kupuje sie sprzętu, żeby po cichu słuchać i nie katować ich. Skrzynie wyliczą Ci na 4um, jak ładnie poprosisz (napewno nie ja, bo nie znam sie na tym :) ). A tylne drzwi bym sobie odpuścił :)

Awatar użytkownika
scuzzy
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: scuzzy » ndz sie 20, 2006 14:15

głośniki zostały przywiezione z usa a tam w jakiejś skrzynce siedziały, są prawie nowe. A sam jak byś miał golfa "z metalowym dachem" na takim sprzęcie robiłbyś otwartą czy zamkniętą skrzynkę? jak bede znał wszystkie parametry głośników to pewnie poproszę ludzi niech mi policzą taką skrzynię:)...

Awatar użytkownika
Łuki
Forum Master
Forum Master

Post autor: Łuki » ndz sie 20, 2006 14:31

ja bym dał BR bo sam mam zamkniętą, ale teraz daje BR (i będe ewentualnie zmieniał wg kaprysu :) ). Jeśli nie były katowane i w miare wiarygodne to źródło, to sprawdź ceny nowego sprzętu i porównaj z tym co chcą od Ciebie :)
a co do skrzyni - załóż temat z danymi, zarzuć chłopakom po punkciku i policzą wszystko :)

PS
i nie śmiej sie że nie mam dachu ;) (żartuje :) )

Awatar użytkownika
scuzzy
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: scuzzy » ndz sie 20, 2006 14:42

to pewnie zrobię sobie otwartą, a jak by co to sobie dędę zabijał dziurę drewnianym kołkiem :hmm: ale niech najpierw muszę sie zastanowić nad zakupem:)... Lada dzień bede zabierałsię za wygłuszanie drzwi. Czy oprócz mat mam jeszcze coś tam lepić? Ludzie piszą o paście głuszącej, albo o taśmie dekarskiej ale nikt nie opisywał przypadku wytłumiania dynamatem, wiec nie wiem czy wystarczy położyć samego dynamata czy jeszcze pastą głuszącą paćkać na łączeniach i ewetnualnie na boczku plastikowym od wewnątrz? Czy może gąbkę dać na boczek? Albo inny wynalazek? Jeśli tak to ile puszek pasty potrzebuje na pare przednich drzwi?

[ Dodano: Nie Sie 20, 2006 14:43 ]
nie śmieję się :grin: to było pytanie porównawcze:)

Awatar użytkownika
Łuki
Forum Master
Forum Master

Post autor: Łuki » ndz sie 20, 2006 14:47

ja dawałem APP na drzwi (same maty bez pasty), ale jak dasz paste to napewno nie pogorszysz tego, a wręcz przeciwnie. Gąbke "piramidke" widziałem u kumpla przyklejoną do wewnętrznej strony tapicerki (też nie zaszkodziła) :)

PS
wiem, wiem - drugie auto mam z dachem :D

Awatar użytkownika
scuzzy
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: scuzzy » ndz sie 20, 2006 14:55

Ok to zaraz zamówię na allegro taką pastę, tylko nie wiem czy jedną czy może dwie? Ewentulanie tylne drzwi jeszcze tym wypaćkam żeby mat nie kleić, a napewno im to nie zaszkodzi. Czym odtłuścić blachy???... A i jeszcze kwestia kondensatora, jaką pojemność brać i czy w ogóle jest tu potrzebny?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”