Wzmacniacz do subwoofera ?
Moderatorzy: dan124, powalla, VIP
Witam. Pisze do Was koledzy z zapytaniem, czy jeśli chce wsadzić jakąś tube supermarketową za 200zł, to musze mieć do tego wzmacniacz żeby nie spalić radia i żeby jako tako grało? bo nie mam póki co kasy na jakieś modyfikacje, wzmacniacze itd. Myślę też, ale w przyszłości w doinwestowaniem co do CAR AUDIO, ale narazie pytam o taką błahostkę bo sam już nie wiem.
- Raadek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Musisz mieć wzmacniacz.Do takiej marketówki możesz poszukać jakiegoś taniutkiego wzmacniaczyka i zestawu kabli.
Przed zakupem powiedz co chcesz kupić to się zweryfikuje czy to się będzie nadawało.
Przed zakupem powiedz co chcesz kupić to się zweryfikuje czy to się będzie nadawało.
Natural Sound
- Raadek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Myślę że jakąś w miarę używkę możesz kupić za 100zł.Do tego musisz jeszcze kable kupić więc też coś ok 100zł trzeba szykować,może mniej.
Natural Sound
Zawsze można kupić subwoofer aktywny. Ja osobiście nie jestem zwolennikiem tego rozwiazania. Mimo wszystko sa produkty Peying aktywne za 300zł ktore wielu moich klientow zadowalaja.
-
- Forum Master
- Kontakt:
Re: Wzmacniacz do subwoofera ?
Ammm Źle to brzmi z Twojej strony taki post. Z aktywnych boxów, to ja mogę Vibe polecić, ale pierszing
Jeśli chodzi o ten subwoofer aktywny to takie coś : http://allegro.pl/subwoofer-aktywny-bla ... 35444.html" onclick="window.open(this.href);return false; ? Czyli do tego nie muszę już żadnych wzmacniaczy? A jest problem z podpięciem czy jakoś prosto?
Czyli ? Z elektryką samochodową mam mało wspólnego. Jedyne co zrobiłem do magistrale CAN lutowałem w pandzie powypadkowej, ale to zpomocą mechanika.. Musze dodać że mam dopiero 17 lat, w maju 18 tak więc.. Zrozumienia proszę! Mechanike ogarniam, elektryke podstawowo..
-
- Forum Master
- Kontakt:
Elasto pisze:Dlaczego źle? Forum jest od tego aby pytać kolegów i się ich radzić..
To raczej do Kolegi dca skierowany był post, zawiało reklamą chińczyków. Klasyczny sub + wzmacniacz - tyle.
No chyba, że tak. Bo też mi to tak troche zabrzmiało.bogib184 pisze: To raczej do Kolegi dca skierowany był post, zawiało reklamą chińczyków. Klasyczny sub + wzmacniacz - tyle.
Najpierw musisz poprowadzić kabel zasilający + 12V bezpośrednio z akumulatora i kabel cinch od radia do bagażnika. Kabel masowy można również poprowadzić do akumulatora lub podłączyć do karoserii w bagażniku. Ważne aby na kablu zasilającym 12V założyć bezpiecznik, w odległosci ok 30 - 40 cm od klemy. Jego wartość najlepiej określić po bezp zastosowanym w wzmaczniaczu.Elasto pisze:Czyli ? Z elektryką samochodową mam mało wspólnego. Jedyne co zrobiłem do magistrale CAN lutowałem w pandzie powypadkowej, ale to zpomocą mechanika.. Musze dodać że mam dopiero 17 lat, w maju 18 tak więc.. Zrozumienia proszę! Mechanike ogarniam, elektryke podstawowo..
W wzmaczniaczu to tak:
- +12 v - wiadomo
- gnd - masa
- rem - sterowanie wł - wył wzmaczniacza
Przewód ,,remote" najczęściej jest częścia kabla cinch, jeden koniec podłączasz do wzmaczniacza drugi do niebieskiego kabla przy radiu, często jest opisany jako sterowanie anteny. Lub do innego kabla na którym pojawia się napięcie 12v po wł radia.
Na koniec dobrze jest zabezpieczyć całą skrzynię przed przemieszczaniem się w bagażniku WAŻNE! W razie wypadku może przelecieć przez samochód i uszkodzić pasażerów. Widziałem już taki przypadek...
Myślę, ze w miarę łopatologicznie to wyjaśniłem Pisz jak Ci poszło
Wszędzie dobrze ale w VW najlepiej :)
-
- Forum Master
- Kontakt:
To ja trochę zganię Kolegę koyot - bezpiecznik nie żadne 30-40 cm, a jak najbliżej aku, jak byś zostawił taki długi bat i w razie nieszczęścia by kabel przeciął się przed bezpiecznikiem, może być kuku (a czym dłuższy odcinek, tym większe prawdopodobieństwo). Kabelek Remote, to kabelek Remote i nie ma się on nic wspólnego z cienką żyłką, która jest często przy RCA. To nie do tego służy, jest to kabelek do wyrównywania potencjałów, czyli powinien być podłączony pod obudowę radia i radiator wzmacniacza - po to on jest, np. w Kenwoodach z serii PS masz specjalny terminal, żeby go podłączyć (uziemienie RCA).